Salarii mărite pentru directorii din învăţământul preuniversitar de stat. Ce mai vrea Ministerul Educației să facă pentru profesori

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au anunţat că a fost pus în consultare publică proiectul de hotărâre de Guvern pentru modificarea HG nr. 598/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea salariilor de bază pentru funcţiile didactice de conducere de director şi director adjunct din învăţământul preuniversitar de stat
Filip Stan
04 ian. 2024, 21:42
Salarii mărite pentru directorii din învăţământul preuniversitar de stat. Ce mai vrea Ministerul Educației să facă pentru profesori

Pe lângă posibilitatea de a mări salariile directorilor din învățământul preuniversitar de stat, se pune în discuție și stabilirea categoriilor de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat în care sunt normate funcţiile de conducere didactice auxiliare de contabil-şef şi secretar-şef, cu nivel de studii S/M şi nivelul salariilor de bază aferente acestora.

Citește și: Greşeala care-i suspendă pe profesori 7 ani de la catedră. Sancţiunea iniţială era excluderea de un an din învăţământ

Salarii mărite pentru directorii din învăţământul preuniversitar

Proiectul pus în consultare repară nechităţile salariale în ceea ce priveşte funcţiile didactice de conducere din sistemul de învăţământ preuniversitar, director, director adjunct, contabil-şef, secretar-şef. Astfel, în acest an, pentru directori şi directori adjuncţi, faţă de salariul brut din decembrie 2023, creşterea brută medie totală va fi de peste 36%, din care creşterea brută medie în luna ianuarie va fi de 30%.

Pentru salariile funcţiilor didactice de conducere a fost aplicat principiul conform căruia salariile de bază ale acestor funcţii să fie peste nivelul maxim al salariilor de bază de execuţie cu dirigenţie, în vederea eliminării inechităţilor existente în decembrie 2023, mai transmite Ministerul Educaţiei, într-un comunicat de presă.

Prin actualul proiect de act normativ, pentru funcţiile de conducere de director în luna ianuarie 2024 este un salariu de bază minim de 10.590 lei şi un salariu de bază maxim de 11.242 lei, diferenţa între acestea fiind de 652 lei, iar în luna iunie 2024 este un salariu de bază minim de 11.260 lei şi un salariu de bază maxim de 11.812 lei, diferenţa între acestea fiind de 552 lei.

Tot potrivit Ministerului Educației, pot fi observate creşterile din noile salarii de bază, pentru funcţiile de conducere de director. Creşterile salariale sunt înregistrate pentru toate funcţiile de conducere regăsite în prezentul proiect. Reprezentanţi MEN mai menţionează faptul că salariile de bază pentru funcţiile de conducere prevăzute în Anexele nr. 1 şi 2 la normele metodologice nu depăşesc salariul de bază maxim prevăzut în OUG nr. 128/2023.

Nivelul salariilor de bază pentru funcţiile de conducere prevăzute în Anexele nr. 1 şi 2 la normele metodologice a fost stabilit prin modificarea salariilor în funcţie de categoriile de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat în care sunt normate funcţiile de conducere didactice auxiliare de contabil şef şi secretar şef, cu nivel de studii S, avându-se în vedere complexitatea şi diversitatea activităţilor personalului care ocupă aceste funcţii.

Citește și: Salariile profesorilor și angajaților din educație au crescut de 2,3 ori, din 2010 până în 2024

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
Cât de sănătoasă este combinația de roșii cu brânză. Ce spun nutriționiștii despre obiceiul alimentar pe care îl au mulți români
Capital.ro
Ce se întâmplă cu Turul II? Anunțul oficial venit de la BEC: Continuă!
Playtech.ro
Căpșune sau căpșuni, care este forma corectă? Cuvântul dă mari bătăi de cap românilor
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Se schimbă legislația rutieră! Noile reglementări au fost deja anunțate
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul fetiței de 3 luni care a murit sub ochii părinților, după o infecție virală. Familia cere dreptate: „Se vedea că are dureri mari”
Cancan.ro
Miliardarul 'Alexandrion' a fost înmormântat. Nicolae Ciucă și fostul ambasador al SUA l-au condus pe ultimul drum
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizia CCR de anulare a alegerilor din decembrie, suspendată de judecători. Ce se întâmplă cu turul II
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
MediaFlux
EXCLUSIV Avocatul Iancu Toader explică sentința Curții de Apel Ploiești privind CCR: „Din punct de vedere juridic, o astfel de sentință nu poate exista. Este o inepție”
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Reapare un ziar care ne-a lipsit: TROMBONUL PLEONAST – sub sloganul „Suntem redundanți, dar relevanți.”