Românii care au stagiu de cotizare de 35 de ani, dar un salariu mic, ar putea avea probleme l abătrânețe. Explicația ar fi că populația activă este în scădere, iar analiștii se așteaptă ca numărul mic de anhajați raportat la cel al vârstnicilor să afecteze puternic sistemul de pensii din România.
Cetățenii care vor ieși la pensie peste 10 – 20 de ani ar putea primi o pensie mai mică decât sumele cu care au contribuit.
De exemplu, un român care are acum un salariu mediu net de aproximativ 4.000 de lei, ar avea, după 35 de ani de contribuții plătite, o pensie de la stat de numai 1.275 de lei, adică 265 de euro, potrivit unei simulări de calcul.
Citește și: Anunţul zilei despre pensii! Ce a decis Guvernul României, se aplică înainte de 1 iunie 2023
Punctul de pensie se calculeză ponderând un salariu mediu, care în acest moment este de 6.789 lei brut și 3.972 de lei net, la 35 de ani de contribuție la sistemul de pensii.
Românii care se apropie de vârsta de pensionare și nu au atins stagiul minim de cotizare, adică nu au numărul minim de ani pentru a beneficia de o pensie de stat, mai pot cumpăra vechime și în acest an, până la data de 31 august.
Odată cu creșterea salariului minim pe economie, crește și prețul pe care românii trebuie să îl plătească, dacă vor să își cumpere ani de vechime pentru pensia la stat.
Citește și: Anunţul zilei pentru românii cu pensii sub 1.700 de lei. Bani în plus de la stat, când intră pe card
Contribuția lunară la sistemul public de pensii crește de la 638 de lei cât era în 2022, la 750 de lei în 2023. Astfel, contribuția la sistemul public de pensii va fi de 9.000 de lei/ an în 2023, ceea ce înseamnă 100 de lei în plus.
Banii pot fi plătiţi toţi odată sau eşalonat şi se pot cumpăra până la şase ani de vechime în muncă. În principiu, persoanele care au îndeplinit stagiul minim de cotizare pot sa iasă la pensie. Pensia este, în general, de trei tipuri: pentru limită de vârstă,, pensie anticipată și pensie anticipată parțial.