Salarii 2023. Ministerul Muncii susține că va tăia și din sporurile bugetarilor, care vor fi plafonate la 20%, iar salariile vor avea o bază fixă și una variabilă, în funcție de performanță.
Toți angajații din primării și consilii județene vor avea salariile modificate, potrivit noii legi a salarizării. Ele nu vor mai fi stabilite de primari și de șefii de consilii județene, ca în prezent.
Legea va elimina diferențele incorecte dintre cei angajați pe aceeasi functie și, în premieră, va stabili o grilă comună pentru angajații din primării și consilii județene. Acum sunt salarii diferențiate, unele foarte mari, iar primarii chiar au salarii mai mari ca președintele Klaus Iohannis, dacă lucrează cu fonduri europene.
Salarii 2023. Banii intră mai devreme pe card, ministrul de Finanţe a semnat decretul. Cine sunt bugetarii norocoşi, avem noile GRILE
Ministerul Muncii susține că va tăia și din sporurile bugetarilor, care vor fi plafonate la 20%. În plus, salariile vor avea o bază fixă și una variabilă, în funcție de performanță.
Discutată deja cu reprezentații Băncii Mondiale, noua lege a salarizării va fi construită pe baza a patru principii, spune ministrul Muncii. Legea va elimina diferențele incorecte dintre cei angajați pe aceeasi functie. Şi, în premieră, va stabili o grila comuna pentru angajații din primării și consilii județene, conform stirileprotv.ro.
În prezent, salariile din administrație sunt stabilte la nivelul fiecărei primării sau consiliu județean și pornesc de la salariul minim pe economie.
„Pentru administrația publică locală, propunerea este de a avea o grilă unică. Întâlnirea cu administrarea publică locală va fi luni și principiul care este cerut este acela de a avea inclusiv pentru administrația publică locală o ierarhie data de noua lege a salarizării”, a precizat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii.
Și sporurile vor fi modificate și plafonate la 20% pentru fiecare angajat, spune ministrul Muncii.
Coaliția de guvernare pune la punct ordonanța austerității. Noi taxe pentru companii și impozite mai mari pentru anumiți angajați din România
„Sporurile vor fi mai puține, mai clare, justificate și sporurile vor fi pentru activitate pentru o face și nu pentru angajat. Dacă este medic specialit de urgentă, daca nu lucrezi în unitatea de primiri urgențe sau în alte condiții care țin de partea de medicină de urgență nu vei primi spor”, a mai spus Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii.
În plus, autoritățile au în plan să desființeze aproximativ 200 de mii de posturi vacante. Astfel vor disparea si unele funcții de șef de birou, șef de serviciu sau director, calculate și plătite în prezent în funcție de numărul de posturi și NU de numărul efectiv de angajați.
În plus, salariile bugetarilor vor avea două componente: una fixă și a doua variabilă. Aceasta va fi calculată în funcție de anumite criterii de performanță. Criteriile vor fi stabilite de fiecare manager sau director de instituție.