NEREGULI la RATB: Sume uriaşe cheltuite pe protocol şi pierderi mari. Guvernul sesizează DNA

Corpul de control al primului-ministru a identificat nereguli mari la Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB), în urma verificării activităţii Regiei în perioada 2010-2012. Printre nereguli se numără pierderi mari, abateri de la lege în atribuirea unor contracte de achiziţii, dar şi cheltuieli exagerate de protocol, banii aruncaţi pe produse de la cantină, de patiserie, băuturi şi cafea ridicându-se la peste 450.000 de lei.  Numai pe 6 stilouri cu peniţe de aur şi platină s-a cheltuit 10.530 de lei. Guvernul va sesiza DNA-
Alina Costache
14 apr. 2013, 07:05
NEREGULI la RATB: Sume uriaşe cheltuite pe protocol şi pierderi mari. Guvernul sesizează DNA

În luna noiembrie a anului trecut, primarul general Sorin Oprescu a solicitat premierului Victor Ponta să dispună un control al Corpului de control al premierului la Regia Autonoma de Transport Bucureşti.

VEZI AICI RAPORTUL CORPULUI DE CONTROL AL PRIMULUI-MINISTRU

Guvernul va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) asupra unor posibile fapte de natură penală identificate în activitatea Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) în perioada 2010-2012, identificate de Corpul de Control ăn urma unor verificări efectuate la solicitarea primarului general, potrivit Mediafax.

Din subvenţiile locale ca tarif social, RATB a efectuat cheltuieli în beneficiul angajaţilor, membrilor de familie ale acestora şi pensionarilor.

Citeşte şi MODIFICĂRI TARIFARE la RATB. Ce schimbări propune Regia. De ce nu există PANOURI ORARE în staţii

În nota de control, finalizată în această săptămână, se arată, printre altele, că reprezentanţii RATB din perioada cercetată au acoperit pierderi de 12,1 milioane lei din fondurile destinate servicului de transport public subvenţionat, prin schimbarea destinaţiei banilor, şi au comis nereguli în atribuirea unor contracte de achiziţii, ceea ce poate întruni elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Citeşte şi REACŢII la schimbarea sistemului tarifar RATB. Se scumpesc biletele? Ce spun consilierii PNL şi PDL

RATB, care în 2010 şi 2011 a raportat un profit contabil zero, a efectuat cheltuieli de protocol de 450.967 lei, din care 299.119 lei pentru produse de la cantină, de patiserie, băuturi şi cafea pentru conducerea regiei, iar alte 10.530 lei au fost cheltuite pentru 6 stilouri cu peniţe de aur şi platină tip Mont Blanc, la un preţ de circa 1.700-1.300 lei/bucata, pentru membrii Consiliului de Administraţie al RATB. Din subvenţiile locale ca tarif social, RATB a efectuat cheltuieli în beneficiul angajaţilor, membrilor de familie ale acestora şi pensionarilor.

Citeşte şi Bucharest City Tour îşi va schimba faţa. Ce surprize pregăteşte RATB turiştilor din Capitală

În aceeaşi perioadă, regia a înregistrat pierderi totale de 4,7 milioane lei din activităţi secundare desfăşurate de cantina şi bufetul din incintă, casa de oaspeţi Predeal şi asociaţia sportivă, iar profitul a fost diminuat şi prin provizioanele de peste 56 milioane lei constituite pentru compensarea creanţelor faţă de municipiu, înregistrate ca urmare a neachitării în totalitate a subvenţiilor pentru tariful de protecţie socială. Prin constituirea provizioanelor a fost diminuat profitul şi implicit cuantumul sumelor care trebuiau achitate la bugetul local, paguba fiind calculată la 30,7 milioane lei.

Pentru subvenţionarea tarifuli de protecţie socială, RATB a primit din bugetul local puţin peste un miliard de lei, în 2010 şi 2011, fără ca în documentele contabile ale regiei să existe date concrete privind modul de repartizare a subvenţiilor.

RATB a încheiat în ianuarie 2011 şi un contract de asociere cu societatea Astra Vagoane Călători prin care părţile s-au obligat să retehnologizeze un lot de tramvaie, cu podea 100% coborâtă, la un cost de producţie estimat la 1,6 milioane euro, deşi regia proiectase şi fabricase deja un tramvai modern, cu podea parţial coborâtă, care a răspuns cerinţelor de trafic, la un cost de circa 800.000 euro. Contractul de asociere a fost semnat, ca director al Uzinei de Reparaţii RATB, de o persoană care, din septembrie până în octombrie acelaşi an, a fost în acelaşi timp salariat atât al RATB, cât şi al societăţii Astra Vagoane.

În nota de control se arată că, în etapa premergătoare încheierii contractului, RATB a realizat un studiu de piaţă formal, limitndu-se la trimiterea, în decembrie 2010, a unei scrisori de intenţie către mai mulţi producători de tramvaie, dar imediat după primirea răspunsului de la Astra şi înainte de a primi răspunsurile de la alţi producători s-a decis încheierea contractului cu această societate, fără o motivaţie.

Asocierea a fost aprobată la nivel societăţii Astra în septembrie 2010, înainte ca RATB să trimită scrisori de intenţie către alţi producători.

Tot în document se mai arată că pentru majoritatea terenurilor administrate de RATB a fost menţinută o valoare de inventar derizorie, de 1 leu, deşi au suprafeţe de până la 97.599 metri pătraţi. În acest context, un teren de 640 metri pătraţi din incinta Autobazei Floreasca către o firmă care se ocupă cu organizarea de nunţi şi petreceri.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Fabrica mare din România care se construiește lângă o fostă mină. Se fac investiții masive aici, iar o mulțime de locuri de muncă vor fi disponibile
Capital.ro
Traian Băsescu cutremură România: Este inadmisibil, nu pot accepta că s-a întâmplat așa ceva!
Playtech.ro
Tipul de pește pe care nu ar trebui să îl consume pisicile. Veterinarii nu îl recomandă, poate fi periculos pentru sănătatea lor
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Un potențial jaf de până la 300 milioane de euro se prefigurează în România. Chisăliță cere blocarea schemei din PNRR
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Săptămâna albă. Câteva rețete pentru perioada de trecere spre Postul Paștelui
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
România, zguduită de trei cutremure în această dimineață! Unde au fost înregistrate seismele și ce magnitudine au avut
Cancan.ro
Adio, sobe și șemineuri începând cu această dată. UE le interzice, inclusiv în România
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cristela Georgescu îi ia locul lui Călin Georgescu? Ce va face dacă soțul ei va fi interzis de CCR
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Un cetăţean străin a provocat distrugeri într-o sucursală bancară din București
MediaFlux
CINE e în SPATELE lui CĂLIN GEORGESCU! S-a AFLAT de abia ACUM! NU e PUTIN
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un pod care a stat închis 33 de ani va fi redeschis pentru traficul feroviar