Salarii, normă hrană, decontare transport, vouchere de vacanţă – Ce aduce anul 2023 pentru aceşti bugetari

Sporurile și primele pentru bugetari în anul 2023 nu vor putea depăși nivelul celor din luna decembrie 2022, dar există mulţi români fericiţi la următoarea leafă.
Filip Stan
19 ian. 2023, 10:24
Salarii, normă hrană, decontare transport, vouchere de vacanţă - Ce aduce anul 2023 pentru aceşti bugetari

Sporurile, indemnizaţiile, compensaţiile, primele celelalte elemente ale sistemului de salarii care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, vor fi menţinute şi în 2023 pentru salariaţii din sistemul bugetar, dar cel mult la nivelul acordat în luna decembrie 2022, se arată în Nota de fundamentare a Ordonanţei de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, publicată marţi de Ministerul Finanţelor.

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual vine cu noi informaţii. „În principal, de la 1 ianuarie 2023, conform OUG nr. 168/08.12.2022 și a altor acte normative aplicabile, cuantumurile aferente unor drepturi financiare se vor majora, însă avem și drepturi care vor rămâne în plată la nivelul din decembrie 2022:

– cuantumul brut al salariului de bază se va majora cu 10% față de valoarea de pe ,,fluturașul” de salariu aferent lunii dec. 2022; creșterea se va resimți în luna februarie, când se vor plăti drepturile pentru ianuarie 2023;

– acordarea contravalorii transportului, sub forma sumelor forfetare lunare/săptămânale/bilunare, la care personalul  Ministerului Afacerilor Interne are dreptul, potrivit art. 9 alin. (1) lit. h)-j) din HG nr. 1.198/2022; recomandăm colegilor personal contractual să solicite alocarea la acest drept prin formularul de cerere prevăzut în Normele metodologice de aplicare a H.G. nr. 1.198/2022 (a se vedea atașamentul pdf); liderii noștri sindicali din teritoriu vor fi prezenți și vor susține aceste cereri în comisiile special constituite, periodic, la nivelul fiecărei unități angajatoare;

– a fost inițiat demersul SNPPC de modificare a HG nr. 1.198/2022, în sensul acordării și personalului contractual a contravalorii transportului/sumei forfetare pentru efectuarea concediului anual de odihnă;

–   norma de hrană, deși actualizată scriptic, prin Ordin al MApN, încă din luna mai 2022,  rămâne plafonată, deocamdată, la valoarea din dec. 2022, conform OUG 168/2022; am transmis recent o solicitare scrisă, către MAI,  pentru majorarea cuantumului normei de hrană;

– decontarea serviciilor turistice se va face tot la cuantumul valoric de 1.450 lei, în aceleași condiții ca în anul 2022”, informează Biroul Executiv Central al SNPPC.

Casa de Pensii Sectorială a M.A.I. vine cu lămuriri după decizia de la finele anului trecut a Curţii Constituţionale privind plata contribuţiilor de sănătate pentru pensii mai mari de 4.000 lei.

„În raport de data intrării în vigoare a Deciziei CCR nr. 650 din 15.12.2022, respectiv 28 decembrie 2022, distingem două situaţii:

I. Pentru pensiile militare de stat stabilite până la data de 14.09.2017.

II. Pentru pensiile militare de stat stabilite începând cu data de 15.09.2017, care potrivit art. 60 din Legea nr. 223/2015, modificată prin O.U.G. nr. 59/2017 ,,la stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei”.

Ce salarii au minerii care îşi riscă viaţa în carierele din Oltenia. Miron Cozma: „Voi face plângere la DNA”

Pentru pensiile militare stabilite până la data de 14.09.2017, inclusiv, pe lângă faptul că din ianuarie 2023 nu s-a mai reţinut CASS, Casa de Pensii Sectorială a M.A.I. va restitui, din oficiu, cuantumul rezultat în urma aplicării prevederilor Codului Fiscal, reprezentând contribuţia de asigurări sociale de sănătate din venitul brut al pensiei militare de stat proporţională pentru perioada 28 decembrie 2022 – 31 decembrie 2022.

Astfel nu se impune formularea de cereri pentru restituire. Pentru pensiile militare de stat stabilite începând cu data de 15.09.2017, punerea în aplicare a deciziei Curții Constituțională a României nr. 650 din data de 15.12.2022 nu produce efecte asupra cuantumului net pensiei militare de stat, deoarece aceasta este rezultată în urma plafonării la media salariilor nete, conform art. 60 alin. (1) din Legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare şi nicidecum ca urmare a calculării cass-ului şi impozitului din pensie militară brută”, informează Casa de Pensii Sectorială a M.A.I.

Cine sunt românii care primesc cele mai mari salarii. Topul celor mai bănoase meserii din România

CCR: Plata contribuţiilor de sănătate pentru pensii mai mari de 4.000 lei este neconstituţională
Curtea Constituţională a decis că sunt neconstituţionale mai multe prevederi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 prin care a fost instituită obligativitatea plăţii asigurărilor de sănătate pentru persoanele care obţin venituri din pensii mai mari de 4.000 de lei lunar.

CCR a admis cu majoritate de voturi, o excepţie de neconstituţionalitate şi a constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile art. XXIV pct.11 [cu referire la art.153 alin.(1) lit.f ind.2)], pct.12 cu referire la art.154 alin.(1) lit.h) sintagma „de până la suma de 4.000 lei lunar inclusiv”, pct.13 cu referire la art.155 alin.(1) pct.a ind.1), pct.14 cu referire la sintagma „venituri din pensii” din cuprinsul titlului secţiunii a 3-a capitolul III al titlului V „Contribuţii sociale obligatorii”, pct.16 cu referire la art.157 ind.3, pct.17 cu referire la sintagma „precum şi al veniturilor din pensii” din cuprinsul titlului secţiunii a 4-a capitolul III al titlului V „Contribuţii sociale obligatorii”, pct.18 cu referire la art.168 alin.(1) în privinţa trimiterii la art.153 alin.(1) lit.f ind.2), alin.(5) în privinţa trimiterii la art.157 ind.3 şi alin.(7) ind.1 şi pct.19 cu referire la alin.(1) lit.a) în privinţa trimiterii la art.153 alin.(1) lit.f ind.2) şi art. XXV alin.(1) lit.c) cu referire la pct.12, 13, 16, 18 în privinţa alineatelor (1) şi (5) ale art.168 şi pct.19 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, scrie dcbusiness.ro.

Creşterea salariilor în 2023. Ce trebuie să ştie românii, avertisment de la Banca Europeană

În esenţă, Curtea a reţinut că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.130/2021 a diminuat cuantumul pensiei prin instituirea unei contribuţii la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

„Or, prin ordonanţă de urgenţă, nu se poate diminua cuantumul pensiei, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuţii, pentru că o asemenea măsură conduce la o afectare a dreptului la pensie prevăzut de art.47 alin.(2) din Constituţie, fiind, astfel, contrară art.115 alin.(6) din Constituţie, care interzice afectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale prin ordonanţe de urgenţă”, spune CCR.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul mare din Europa care a fost asaltat de români. Au ajuns a doua comunitate ca mărime și puțini vor să se mai întoarcă în țară: “Ne-au primit foarte frumos, cu multă căldură”
Capital.ro
Se montează obligatoriu pe mașini. Regulă nouă UE, aplicabilă din ianuarie 2026. Șoferii vor controla direct
Playtech.ro
Care sunt drepturile soțului supraviețuitor la moștenire. Ce spune legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Lovitură masivă pentru Trump: Un gigant auto japonez își mută producția în afara SUA, ca urmare a tarifelor impuse
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Paștele Blajinilor: sfaturi ale preoților pentru o pomenire adevărată – rugăciune, nu mese festive la cimitir
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Banii de care trebuie să te ferești în România. Avertismentul Băncii Centrale: Sunt ușor de detectat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Planul secret al lui Trump să destrame Uniunea Europeană. A făcut deja primul pas
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte