Salarii profesori 2025. Noi reguli pentru concediile de odihnă şi bonusuri de performanţă

Aplicația de salarizare a personalului din Învățământ a fost actualizată pentru anul 2025. Au fost trimise indicații referitoare la aplicarea noilor reguli de acordare a concediului de odihnă pentru profesori și inspectori, conform cadrului legal.
Filip Stan
31 ian. 2025, 12:10
Salarii profesori 2025. Noi reguli pentru concediile de odihnă şi bonusuri de performanţă
Marcel Ciolacu face ordine în salariile profesorilor: „Nu pot să accept că un profesor care are 10 olimpici să fie plătit la fel cu unul în care toată clasa nu a luat Bacalaureatul”

Salarii profesori 2025. Potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, profesorii beneficiază de concediu de odihnă, anual, cu plată, în perioada vacanțelor școlare, cu o durată de 62 de zile lucrătoare.

Regulile pentru acordarea concediului de odihnă pentru personalul din învățământul de stat, care se aplică de pe 1 septembrie 2025, au fost stabilite prin ordinul de ministru 7.930/2024, publicat în Monitorul Oficial (MO) înainte de Anul Nou. Cu toate acestea, câteva articole au intrat în vigoare de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial.

Tăieri de salarii pentru milioane de români. Măsura ar putea fi introdusă de la 1 martie 2025

Aplicația de salarizare pentru profesorii și angajații din Învățământ a fost actualizată pentru anul 2025, potrivit unui document ajuns în școli și consultat de Edupedu.ro. Au fost trimise indicații referitoare la aplicarea noilor reguli de acordare a concediului de odihnă pentru profesori și inspectori, conform ordinului nr. 7930/23.12.2024

Modificările aduse la versiunea 2.45 constau în:

  • Setarea aplicației pentru anul calendaristic 2025.
  • Actualizări legislative 2025 (salariul minim pe economie la valoarea 4050, calcul deduceri personale, etc).
  • Actualizări grile pentru funcția de Director adjunct din cadrul CJRAE / CMBRAE
  • Actualizări ale calcului de salarii pentru personalul cu pensie facultativă
  • Actualizarea aplicatiei in conformitate cu art 2 alin (1) al OME nr. 7930/23.12.2024.

În acest sens, pentru personalul didactic de predare menționat la art 3 alin 2 lit. a), în Planificare CO se va selecta motivul ”OM7930 art.3 alin.2 lit.a” care permite salvarea planificării indiferent de perioadele de vacanță pentru persoanele care au măcar una din încadrări pe nivel Postliceal și suma normelor pentru nivelul de invatamant postliceal mai mare ca ZERO.

Pentru personalul menționat la art. 3 alin (2) lit c) și la art. 14 alin (2) ale OME nr.7930/2024, se vor introduce zilele de concediu de odihnă conform pontajului lunii de lucru, direct în forma Pontaj.

NOTĂ: Se vor actualiza zilele de concediu de odihnă rămase neefectuate la finalul anului 2024 în ferestra Pontaj/Modifică/Actualizează pentru personalul didactic-auxiliar și administrativ.”, se arată în document.

Salarii profesori 2025. Ministrul Educației: Lucrăm la indicatori de performanță

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, a declarat joi, în direct la Digi24, despre salarizarea profesorilor și învățătorilor că „s-au făcut unele promisiuni profesorilor când au încetat greva” care vor fi onorate „inclusiv sub aspectul salarizării”. Despre legea salarizării unitare, el a declarat că se lucrează „în paralel la indicatori de performanță” care „pot să creeze diferențe de venituri între profesori”.

Ministrul Educației a vorbit despre bugetul pentru salarizarea profesorilor și învățătorilor. Acesta a fost întrebat dacă pot fi făcute modificări pentru anul 2025, ministrul David spunând că „s-au făcut unele promisiuni profesorilor când au încetat greva. Acele promisiuni vor trebui onorate inclusiv sub aspectul salarizării, atunci când condițiile economico-financiare vor permite acest lucru”.

Citește și: BNR, veşti importante pentru banii românilor. Ce se întâmplă cu sumele investite în titluri de stat şi cu economiile în valută

Daniel David a adăugat că „atunci când vom discuta legea salarizării unitare, acolo trebuie să venim cu angajamentul despre care am vorbit, să stabilim la nivelul societății și prin reprezentanții politici, care e statutul educației și statutul profesorului, astfel încât să fim siguri că în sistem vin cei mai buni oameni care termină studiile superioare și nu pleacă cei mai mulți oameni pe care deja îi avem în sistem”.

El a mai spus că pentru acest lucru se lucrează „în paralel la acei indicatori de performanță, care, dincolo de salariul de bază, care, așa cum spuneam, trebuie să fie unul decent, pot să creeze diferențe de venituri între profesori, astfel încât cei care sunt mai dedicați, mai performanți (…) să poată să aibă venituri mai crescute”.

Despre un deficit de profesori, observat nu doar la nivel național, dar și la nivel european, ministrul Educației a spus că „există probleme”. Întrebat dacă există o cifră, acesta a afirmat că nu ține „minte toate cifrele din sistem în care ai milioane de oameni și mii de analize și rapoarte”.

El a adăugat că „este o problemă la nivel european, dar problemă în România este mai presantă. Noi avem probleme majore în toate zonele, dar cu un accent mare în zona științelor”.

Legat de sistemul universitar, Daniel David a declarat: „Începem să așezăm arhitectura sistemului universitar și arhitectura sistemului național de cercetare-dezvoltare și când arhitectura va fi una sănătoasă, să începem să injectăm, ca să spun așa, tot mai multe resurse financiare pentru a putea susține oamenii buni și proiectele lor”.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul mare din Europa care a fost asaltat de români. Au ajuns a doua comunitate ca mărime și puțini vor să se mai întoarcă în țară: “Ne-au primit foarte frumos, cu multă căldură”
Capital.ro
Se montează obligatoriu pe mașini. Regulă nouă UE, aplicabilă din ianuarie 2026. Șoferii vor controla direct
Playtech.ro
Care sunt drepturile soțului supraviețuitor la moștenire. Ce spune legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Lovitură masivă pentru Trump: Un gigant auto japonez își mută producția în afara SUA, ca urmare a tarifelor impuse
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Paștele Blajinilor: sfaturi ale preoților pentru o pomenire adevărată – rugăciune, nu mese festive la cimitir
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Banii de care trebuie să te ferești în România. Avertismentul Băncii Centrale: Sunt ușor de detectat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Planul secret al lui Trump să destrame Uniunea Europeană. A făcut deja primul pas
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte