SALARII profesori. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, promite să ia măsuri pentru a stimula tinerii să vină să lucreze în Educație. Cum va face acest lucru? Majorând salariile pentru profesorii debutanți. Astfel, aceștia ar urma să primească salariul mediu pe economie, încă din prima lună la catedră, susține oficialul.
Conform Institutului Național de Statistică (INS), câştigul salarial mediu brut a fost de 6.401 lei în luna martie, cu 342 de lei (+5,6%) mai mare decât în februarie. Prin urmare, câştigul salarial mediu net s-a situat la 3.937 de lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 216 lei (+5,8%).
Salarii profesori 2022. De la 1 iulie, dascălii vor primi 65 de lei în plus la salariu. Sindicaliştii sunt revoltaţi: „Guvernul României a uitat de promisiunile făcute”
Dacă măsura propusă de ministru va intra în vigoare, salariul net al unui profesor debutant va fi, deci, de 4.000 de lei.
Astfel, speră oficialii din vârful Ministerului, se va rezolva o parte din deficitul de personal care macină în acest moment sistemul nostru de învățământ, mai ales în zonele rurale.
„Deşi am susţinut şi susţin în continuare punctual obligaţia de plată a diferenţelor salariale, o anumită parte a fost plătită, alta a fost prorogată. (…) Susţin ca salarizarea profesorilor debutanţi să se facă la nivelul salariului mediu pe economie, apoi salariul să crească în funcţie de avansul în cariera didactică şi de calităţile demonstrate ale fiecărui cadru didactic, dar trebuie să începem de la un nivel motivant.
SALARII profesori Profesori pregătiţi vom putea avea doar în momentul în care vom reuşi să le dăm prestigiul profesiei de dascăl, în care vom reuşi să le redăm statutul social corelat cu importanţa despre care spunem cu toţii întotdeauna că o acordăm educaţiei la nivel declarativ”, a afirmat, miercuri, Cîmpeanu, după ce a participat la evenimentul „Starea Naţiunii: Nivelul literaţiei digitale în România”.
Titularizare 2022. Au început înscrierile. Lista cu documentele necesare
Candidații care participă la concursul național de Titularizare 2022 au depus dosarele în perioada 9-17 mai, potrivit calendarului oficial.
Titularizarea este angajarea într-o școală, pe o perioadă nedeterminată. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului. Pentru a deveni suplinitor – deci pentru angajarea pe perioadă determinată – candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecție.
Salariile profesorilor se majorează. Ministrul Educaţiei a oferit cifrele oficiale din noua lege
Potrivit unui document trimis inspectoratelor școlare de către Ministerul Educației, comisia județeană de organizare și desfășurare a concursului are obligația de a configura o adresă de e-mail la care candidații să aibă posibilitate de a transmite dosarele.
O altă noutate se referă la obligația președintelui comisiei și a inspectorilor școlari pentru managementul resurselor umane de a consilia candidații în privința disciplinelor de concurs la care se pot înscrie în funcție de studiile pe care le-au efectuat, precum și posturile didactice / catedrele pe care le pot ocupa, conform documentului primit.
De menționat este că Ministerul Educației a mutat organizarea concursului și afișarea posturilor pe site-ul propriu, nu mai folosește platforma gestionată de fosta SIVECO. Ultima actualizare a posturilor pe site-ului companiei precizate anterior a fost pe data de 22 martie.
Potrivit metodologiei de concurs, candidații vor anexa în următoarea ordine actele în original, respectiv în copie, certificate pentru conformitate cu originalul de către directorul unităţii la care funcționează în anul şcolar 2021-2022 sau scanate color, după actele originale (documentele anexate pot fi certificate pentru conformitate cu originalul și la depunerea dosarului, în acest caz fiind necesară prezentarea documentului în original și a unei copii a acestuia. În situaţia în care documentele se transmit în format electronic, prin poştă electronică, acestea vor fi scanate color, după documentele originale, lizibil, la minimum 150 dpi):
Unele inspectorate școlare au anunțat că înscrierea se poate face online, iar altele au decis că dosarele se depun fizic, ceea ce înseamnă că profesorii sau viitoarele cadre didactice trebuie să meargă la centrul stabilit pentru a se putea înscrie.