Salarii uriaşe în România, unde se pot câştiga lunar între 8.850 de lei şi 12.700 de lei

Salariile din IT se menţin ridicate, arată o analiză a Economica.net. Potrivit diagramei de distribuție a salariilor, 75% dintre anagajaţii domeniului câștigă mai mult de 8.420 de lei.
Filip Stan
17 sept. 2022, 08:36
Salarii uriaşe în România, unde se pot câştiga lunar între 8.850 de lei şi 12.700 de lei

Harta celor mai mari salarii din Europa este dominată de sectorul IT și în 2022, care continuă să fie un important motor de dezvoltare, oferind cele mai bine plătite posturi din piața muncii. Dacă țările vestice dețin încă avansul când vine vorba de suma încasată de programatori, costul de trai din fiecare țară influențează direct valoarea salariului și schimbă topul țărilor.

Nici România nu face excepţie, cele mai mari salarii fiind tot în domeniul IT. ”O persoană care lucrează în domeniul securității IT în România câștigă, de obicei, în jur de 10.800 de lei pe lună. Salariile variază de la 8.550 de lei (cea mai mică medie) la 12.700 de lei (cea mai mare medie, salariul maxim real este mai mare). Acesta este salariul mediu lunar, incluzând locuința, transportul și alte beneficii. Salariile variază drastic între diferite cariere în domeniul securității IT”, arată sursa citată.

Așa cum arată și graficul de mai jos, cele mai mari remunerații câștigă un Chief Information Security Officer și cele mai mici un Information Security Engineer. Salariile din domeniul securității IT în România variază între 8.550 de lei pe lună (salariul mediu minim) și 12.700 de lei pe lună (salariul mediu maxim, maximul real este mai mare).

Românii încep să aibă salarii din ce în ce mai mari! Peste 930.000 de angajați din țara noastră câstigă peste 1.000 de euro net! Numărul lor s-a dublat în ultimii 5 ani

Salariul mdiu este de 10.200 de lei pe lună, ceea ce înseamnă că jumătate (50%) dintre persoanele care lucrează în domeniul Securității IT câștigă mai puțin de 10.200 de lei, în timp ce cealaltă jumătate câștigă mai mult de 10.200 de lei. Mediana reprezintă valoarea medie a salariului.

În strânsă legătură cu mediana există două valori: procentajele de 25 și 75. Potrivit diagramei de distribuție a salariilor, 25% dintre persoanele care lucrează în domeniul securității IT câștigă mai puțin de 8.420 de lei, în timp ce 75% dintre acestea câștigă mai mult de 8.420 de lei. Tot din diagrama de distribuție a salariilor, 75% dintre persoanele care lucrează în Securitate IT câștigă mai puțin de 10.700 de lei, în timp ce 25% câștigă mai mult de 10.700 de lei, scrie Economica.net.

Însă, nivelul de experiență este cel mai important factor în stabilirea salariului. În mod firesc, cu cât mai mulți ani de experiență, cu atât mai mare este salariul. În general, angajații care au o experiență cuprinsă între doi și cinci ani câștigă în medie cu 32% mai mult decât proaspeții și juniorii în toate industriile și disciplinele.

Locuri de muncă la curăţenie. Salarii de până la 700 euro net şi multiple beneficii

Profesioniștii cu o experiență de peste cinci ani tind să câștige în medie cu 36% mai mult decât cei cu cinci ani sau mai puțin de experiență profesională.

La o experiență de zece ani, salariul crește cu 21% și cu încă 14% pentru cei care au trecut de 15 ani.

Sursa citată precizează că aceste cifre sunt prezentate doar cu titlu orientativ. Cifrele devin mai semnificative dacă luați în considerare câte un post de muncă la un moment dat.

Cum sunt distribuite salariile pe orașe

Potrivit sursei citate, în București se câștigă cel mai mult, cu o medie de 11.700 de lei, urmat de Sibiu (11.300 de lei), Cluj-Napoca (10.800 de lei), Timișoara (10.200 de lei) și Brașov (9.660 de lei).

De asemenea, potrivit analizei, bărbații care lucrează în securitate cibernetică au un salariu cu 8% mai mare, în medie, decât colegele lor femei. Astfel, dacă pentru bărbați salariu mediu este de 11.200 de lei, pentru femeile care prestează aceeași muncă, salariul mediu este de 10.300 de lei.

Profesioniștii din domeniul securității cibernetice din România obțin o creștere salarială de aproximativ 11% la fiecare 18 luni. Media națională a sporurilor anuale pentru toate profesiile cumulate este de 8% acordată angajaților la fiecare 18 luni.

Salarii, completate de prime și bonusuri

Datele compilate de Salary Explorer, mai arată că securitatea IT este considerat a fi un domeniu bazat pe bonusuri moderate, datorită implicării în general limitate în generarea directă de venituri, cu excepții, bineînțeles. Persoanele care primesc cele mai mari bonusuri sunt, de obicei, implicate cumva în ciclul de generare a veniturilor.

53% dintre angajații chestionați din domeniul securității IT au declarat că nu au primit nicio primă sau stimulent în anul precedent, în timp ce 47% au declarat că au primit cel puțin o formă de bonus monetar.

Cei care au primit bonusuri au raportat rate cuprinse între 3% și 5% din salariul lor anual.

Studiul Codecool și-a propus să identifice salariile anuale ale programatorilor de nivel junior, middle și senior din 29 de țări din Europa și să le raporteze la indicele de nivel de trai pentru anul 2022 din fiecare țară, urmărind dinamica clasamentului.

Pornind de la salariul net anual, a fost calculată valoarea salariul ajustat, aplicând indicatorul cost of living, specific fiecărei țări. Acest indice permite obținerea unei imagini mai clare asupra salariilor, luând în calcul costurile vieții de zi cu zi, prețurile alimentelor, utilităților și serviciilor din fiecare țară analizată.

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Afacerea cu care Florin are mare succes în Romania, după ce a stat 14 ani în Italia. Din ce câștigă bani frumoși astăzi
Capital.ro
Dezvăluire incendiară despre Călin Georgescu. S-a aflat totul abia acum: I-a plăcut de el...
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
PSD sună mobilizarea pentru Crin Antonescu cu previziuni sumbre: ieșirea de la guvernare, primari aleși în două tururi și posturi tăiate SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
„Trădătorii” de la Pro TV. Va fi un adevărat joc psihologic
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
A MURIT Adrian Postelnicu, viceprimarul comunei Lespezi Avea doar 36 de ani 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Nu se mai aștepta la acest anunț minunat: Cele mai mari șanse
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
E decis să se retragă din cursa prezidențială. Candidatul care e dispus să cedeze
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a rămas Vladimir Putin fără vodca lui preferată: povestea unei bătălii legale orchestrate la București