Salariile bugetarilor, mai mari cu 30% ca la privat, caz unic în UE

Bugetarii câștigă din ce în ce mai bine. Anul trecut, salariul mediu brut al unui bugetar a ajuns la 7.000 de lei pe lună, în timp ce un angajat la privat a câștigat în medie mai puțin de 5.500 de lei.
Filip Stan
29 iul. 2022, 20:36
Salariile bugetarilor, mai mari cu 30% ca la privat, caz unic în UE

Salariile bugetarilor le-au depășit pe cele din privat cu aproape 30%, potrivit datelor Consiliului Fiscal, anunţă Consiliul Fiscal.

Numărul total de angajați în sectorul guvernamental a scăzut cu 135.904 persoane în intervalul decembrie 2008 – decembrie 2021, până la un nivel de 1,26 milioane, dar cea mai mare parte a reducerii de personal a avut loc în perioada 2009-2011, când numărul de salariați din sectorul bugetar a scăzut cu circa 180 de mii.

Unde a crescut numărul bugetarilor în 2021
Cu toate acestea, în perioada 2009-2021 a crescut numărul angajaților la Stat în câteva sectoare: Ministerul Justiției (+3.368 posturi ocupate), Secretariatul General al Guvernului (+2.201 posturi ocupate), Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (+1.347 posturi ocupate), Ministerului Investiților și Proiectelor Europene (+1.334 posturi ocupate), Ministerul Muncii și Justiției Sociale (+1.066 posturi ocupate) și Ministerul Public (+976 posturi ocupate).

Ajustările din perioada 2009-2021 s-au produs în special la nivelul autorităților executive locale (-34.261 posturi ocupate), Ministerului Afacerilor Interne (-25.333 posturi ocupate), alte instituții finanțate integral din venituri proprii (-11.744 posturi ocupate), Ministerului Finanțelor (-9.332 posturi ocupate), Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale (-4.898 posturi ocupate), Ministerului Apărării Naționale (-3.811 posturi).


Strict la nivelul anului 2021 majorările de personal s-au înregistrat în special la nivelul sistemului sanitar, inclusiv Ministerul Sănătății (+10.870 posturi ocupate), Ministerul Apărării Naționale (+2.050 posturi ocupate), autorităților executive locale (+1.706 posturi ocupate), Ministerul Educației (+1.040 posturi ocupate) și Secretariatul General al Guvernului (+452 posturi ocupate). De cealaltă parte, cele mai importante reduceri de personal au fost înregistrate la nivelul Ministerul Afacerilor Interne (-4.859 posturi ocupate) și unităților de învățământ superior de stat (-1.643 posturi ocupate).

Ajustarea din perioada 2009-2012 a fost preponderent rezultatul aplicării regulii de „1 salariat nou la 7 plecări” în condițiile în care cea mai mare parte a ieșirilor din sistem s-au realizat prin plecări voluntare sau pensionare. Abandonarea acestei reguli începând cu anul 2013 a fost menită să diminueze selecția adversă și să permită operarea unor modificări în structura personalului angajat.

 

Astfel, reducerea operată în perioada 2009-2012 a fost realizată doar într-o mică măsură pornind de la criterii calitative, cum ar fi diminuarea personalului acolo unde se identifică un excedent de salariați concomitent cu noi angajări în zonele deficitare pe baza unor standarde de cost riguros definite și prin stabilirea unui nivel optim de funcționare. Consiliul Fiscal apreciază drept adecvată această abordare și recomandă ca noile angajări să fie făcute în zonele deficitare identificate, chiar prin transfer de posturi din zonele cuexcedent de personal către cele cu deficit, având în vedere în același timp și încadrarea strictă în anvelopa salarială aprobată anterior.
În ceea ce privește raportul dintre cheltuielile cu salariile din sectorul bugetar și total venituri încasate, conform standardelor ESA 2010, România s-a situat în anul 2021 pe prima poziție în clasamentul celor 27 de țări din UE. Dacă până în 2009 România era plasată în prima jumătate a clasamentului în ceea ce privește raportarea cheltuielilor cu salariile la total venituri (pe poziția a opta în anul 2008 și a zecea în anul 2009), în anul 2011 ca urmare a măsurilor de consolidare fiscală inițiate la jumătatea anului 2010, România a coborât pe poziția 19 din 27.

În anul 2013 România a ajuns pe poziția 17 în acest clasament, pe fondul recuperărilor salariale și al majorării salariilor unor categorii de bugetari, în anul 2015 ocupând locul 20 din 27, pe baza unei ușoare creșteri a veniturilor încasate la buget și a menținerii cheltuielilor cu salariile ca procent în PIB. Începând cu anul 2016 însă situația se modifică și România urcă abrupt pe locul 10, ajungând în anul 2017 pe al doilea loc, iar în 2018 ocupând prima poziție. În anul 2021 se constată o tendință de încetinire a ritmului de creștere a cheltuielilor de personal comparativ cu anul anterior.

Angajări pe bandă rulantă la stat. Salariile vor fi majorate cu 30%
Anul trecut, salariul mediu brut al unui bugetar a ajuns la 7.000 de lei pe lună, în timp ce un angajat la privat a câștigat în medie mai puțin de 5.500 de lei.

RA CF 2021

Astfel, România este pe primul loc în Uniunea Europeană în privința raportului dintre cheltuielile cu salariile bugetarilor și totalul veniturilor încasate.

BestJobs: Peste 3.300 de anunţuri de recrutare în judeţul Mureş. 1 din 5 oferă posibilitatea de a lucra de acasă

Candidaţii din judeţul Mureş de pe platforma de recrutare online BestJobs au acum disponibile peste 3.300 de joburi la care pot să aplice, cu 42% mai multe decât în aceeaşi perioadă din 2021, dintre acestea, 84% se adresează locuitorilor din Târgu Mureş.

”Candidaţii din judeţul Mureş de pe platforma de recrutare online BestJobs au acum disponibile peste 3.300 de joburi la care pot să aplice, cu 42% mai multe decât în aceeaşi perioadă din 2021. Dintre acestea, 84% se adresează locuitorilor din Târgu Mureş. Nivelul activităţii pe piaţa de recrutare a crescut la nivel naţional, fără a mai fi influenţat negativ de sezonul estival, ca în anii trecuţi”, anunţă platforma.

În ceea ce priveşte numărul de joburi din judeţul Mureş, acesta s-a menţinut constant de la începutul anului şi până acum.

În ceea ce priveşte tendinţele în piaţa de recrutare din ultimele 6 luni, cele mai multe oportunităţi profesionale pentru mureşeni se pot regăsi în Vânzări, Financiar, Management, Tehnic şi Inginerie.

 

19% din totalul joburilor dedicate candidaţilor mureşeni pot fi realizate de la distanţă, ele menţionând „remote” în anunţul de angajare. Cele mai multe dintre ele sunt în Inginerie, IT, Management, Vânzări, Financiar/ Contabilitate.

Şi candidaţii din judeţul Mureş au fost foarte activi în dorinţa de a obţine un job nou. Numai în ultimele 30 de zile, s-au înregistrat peste 23.500 de aplicări, dintre care 82,5% în Târgu Mureş, 9% în Reghin şi 8,5% în Sighişoara. Cele mai vânate poziţii au fost: Asistent vânzări part-time, cu 1.460 de aplicări, Consultant vânzări, cu 1.318 de aplicări, Casieră/Casier, cu 1.100 de aplicări şi Asistent vânzări full-time, cu 641 de aplicări. Astfel, Vânzările conduc topul celor mai dinamice domenii din zonă, urmat de Financiar şi Management. La polul opus, sectorul public, Educaţia şi Call-center-ul au atras cele mai puţine aplicări.

Candidaţii pot regăsi pe platformă şi numeroase oportunităţi de reconversie profesională, cum ar fi cursurile de specializare ce pot fi făcute prin minister (ANOFM), cursuri online în IT, specializări şi acreditări, cursuri de formare şi calificare.

La nivelul judeţului Mureş, Ingineria ocupă un loc special atât când vine vorba de numărul de joburi active, cât şi de salarii. Astfel, un Inginer mecanic sau electric poate câştiga similar cu un Programator PHP, adică un salariu lunar net cuprins între 1000 şi 1.400 de euro. Salariile nete ale programatorilor pot creşte şi până la 2.000 de euro, pe lună, iar un agent imobilar poate atinge nivelul de 1.500 de euro. La nivel similar din punct de vedere al veniturilor se mai află şi un Specialist Marketing cu un Agent de Vânzări, cu maximum 800 de euro pe lună.

Din topul celor mai mari companii care fac angajări în acest moment pe BestJobs fac parte Lidl, Lindab, Regina Maria, Allianz Ţiriac şi Infosys. Piaţa locală este şi ea destul de ofertantă în Mureş, astfel că printre angajatorii care atrag cei mai mulţi candidaţi se numără M&CO HR Service, o companie de recrutare şi training care oferă servicii conexe, Moemax.ro, un magazin de accesorii şi mobilă, OrtoProfi, producător şi distribuitor de proteze, orteze, dispozitive de mers şi îngrijire la domiciliu, SC PharmaFarm SA, o companie românească al cărei obiect de activitate îl reprezintă distribuţia en-gross de produse farmaceutice şi parafarmaceutice, dar şi Warcon Innovation, care oferă soluţii pentru construcţii.

BestJobs este una dintre cele mai mari platforme de recrutare online din România. În orice moment, pe BestJobs sunt peste 4,6 milioane de profesionişti conectaţi la piaţa muncii, peste 40.000 de joburi şi mii de freelanceri, agenţi de recrutare sau specialişti în dezvoltare profesională şi personală (coachi, mentori, terapeuţi, avocaţi şi alte tipuri de specialişti).

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Târgul de Crăciun de poveste din România, care e deschis doar 2 zile. Se află într-un loc idilic, dar puțină lume știe de existența lui
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
Playtech.ro
BREAKING NEWS: Klaus Iohannis a desemnat noul premier
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2024. Trei concurenți au fost eliminați. Cum au reacționat jurații: ”Se năruie echipa”
Spynews
Horoscop luni, 23 decembrie 2024: Taurii vor avea zile încărcate
Evz.ro
Secretul celor mai gustoase sarmale din Bucovina. Ingredientul care le dă gustul aparte
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Ar putea fi descalificat. Nu se aștepta la una ca asta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Marcel Ciolacu desemnat premier de Klaus Iohannis
MediaFlux
ANUNȚUL MOMENTULUI în POLITICĂ! CIOLACU a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!