Salarii bugetari 2023. „Salariile funcţionarilor publici şi angajaților contractuali din consiliile judeţene, primării şi din instituţiile publice de interes local şi judeţean nu sunt concret reglementate prin lege, acestea fiind stabilite doar prin hotărâri ale consiliilor locale sau judeţene, în cel mai bun caz în urma consultării organizaţiilor sindicale. Practic, Legea nr. 153/2017 menține nereglementată salarizarea lucrătorilor din administrația locală, stabilind ca aceasta să fie între limita inferioară egală cu salariul minim pe economie și limita superioară egală cu indemnizația viceprimarului, la liberul arbitru și voința primarilor și consilierilor locali. De aceea, nenumărați lucrători în domeniu au reclamat lipsa grilelor din lege, în condiții similare cu administrația centrală, care îi discriminează, și au cerut completarea în acest sens a legii.
La cererea lor, Sindicatul Național ”Forța Legii” a elaborat un proiect de modificare și completare a Legii salarizării, cu grile și coeficienți, pe baza propunerilor specialiștilor. Proiectul se află în dezbatere publică, în perspectiva introducerii sale în Parlament, ca inițiativă. Miercuri va avea loc dezbaterea proiectului de lege, chiar la sediul Parlamentului României, eveniment la care au fost invitați toți actorii sociali interesați. În loc să vină cu propuneri concrete și efective pe proiectul de lege, înainte ca acesta să devină inițiativă, câteva organizații sindicale, prin reprezentanții lor, au găsit de cuviință să evite participarea la acest eveniment și să critice inițiativa, în total dezacord cu interesele membrilor pe care îi reprezintă”, arată sindicatul Forța Legii, conform unui comunicat de presă.
Citește și: Salarii majorate cu 50%, s-a votat miercuri în Parlament. Cine sunt bugetarii norocoşi
Conducerea ‘Forța Legii’ susține că sindicaliștii de la Pro Lex nu-i susțin proiectul. Sindicatul mai afirmă că s-a primit și un punct de vedere diametral opus celor susținute de Pro Lex, anume că salariile din grila pe care Sindicatul Național ”Forța Legii” le propune pentru salarizarea în Administrația locală sunt ”prea mici”, opinie venită de la sindicatul SCOR.
În replică, președintele Sindicatului Național Pro Lex, Vasile Lincu, a transmis că ”de la AUR am primit o invitatie pentru a participa la o dezbatere, in data de 15.02.2023, la sediul Camerei Deputatilor. La invitatie era atasat si un inscris care cuprindea o grila de salarizare pentru angajatii din administratia publica locala. In aceasta ecuatie, nu a avut nicio legatura Sindicatul National „Forta Legii” (nu am primit vreo invitatie/adresa de la acest sindicat, nu am comunicat/discutat pe aceasta tema).
Citește și: Patronii au crescut salariile în România. Care a fost venitul mediu la finalul lui 2022
Salarii bugetari 2023. Raspunsul nostru la invitatia celor de la AUR a fost transmis pe e-mail si are urmatorul continut:
1. Din punctul nostru de vedere, proiectul nu este serios intrucat:
– nu respecta principiul de drept „La munca egala, remuneratie egala”. Mai mult, felul muncii, atributiile din fisa postului si raspunderea sunt aceleasi, insa salarizarea difera in functie de numarul lucuitorilor localitatii.
– ref la incarcatura muncii, precizez faptul ca numarul angajatilor este dat si de numarul locuitorilor respectivei localitati, asadar, la mai multi locuitori avem mai multi angajati care indeplinesc aceleasi functii
– coeficientii de salarizare, la aceleasi functii cu cele din administratia publica centrala, sunt mai mult decat dublu
L 153/2017 Anexa VIII – Consilier, consilierjuridic, expert, inspector; grad profesional superior S – 2,63
Proiectul AUR Consilier, Consilier, juridic, Expert, Inspector, Polițist local(S) grad profesional superior 5,41
– L 71/2015, OUG nr. 20/2016, Decizia CCR 794/2016 reglementeaza aceeasi salarizare pentru aceeasi functie, la nivelul intregii familii ocupationale/categorie profesionala
– numarul locuitorilor inregistrati cu domiciliul in acea localitate nu este unul relevant pentru stabilirea numarului de angajati si nici a salariilor, intrucat acestea ar trebui sa se raporteze la numarul persoanelor deservite. In opinia noastra trebuie avut in vedere urmatoarele situatii: zona metropolitana (a se vedea Bucuresti si Cluj-Napoca unde populatia deservita este mult mai mare decat cea inregistrata, cei din zonele limitrofe marilor orase doar dorm acasa, serviciul si scoala fiind in aceste orase), centrele universitare (Iasi, Bucuresti, Cluj-Napoca, Targu Mures, Constanta, Brasov) si statiunile turistice (statiunile de pe Valea Prahovei, cele de pe litoral, Bucuresti, Cluj-Napoca, Sibiu)
2. La Ministerul Muncii exista un proiect de lege privind salarizarea bugetarilor, deci vor fi doua proiecte in dezbatere, in acelasi timp, unul initiat de Guvern, in baza angajamentelor fata de UE si altul al opozitiei (AUR) care vizeaza modificarea unei legi ce va fi abrogata.
3. Pro Lex sustine modificarea legii salarizarii prin introducerea unei grile de salarizare pentru angajatii din administratia publica locala, insa proiectul trebuie sa fie unul serios, echitabil, realist, conform Constitutiei si principiilor legii
4. Pro Lex este dispus sa va consilieze pentru conceperea unui proiect de modificare a legii care sa respecte principiile de drept, insa trebuie analizat si momentul/oportunitatea, dar si sustinerea
In concluzie, Pro Lex a sustinut inca de la dezbaterile pe Legea nr. 153/2017 o grila pentru angajatii din administratia publica locala, dar participa la discutii pe proiecte serioase, nu fanteziste, populiste, imposibil de a fi adoptate.
Pro Lex are o notorietate si credibilitate construite in 20 de ani de activitate si nu este de acord sa fie asociat cu declaratiile politice avand mesaj neadevarat sau promisiuni nerealizabile, amagitoare”.