„Începând cu 1 ianuarie 2018, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare, precum şi cuantumul brut al sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi al ceorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii din salariul lunar brut, indemnizaţia brută de încadrare, solda lunară/salariul lunar de care beneficiază persoanalul plătit din fonduri publice se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017”, potrivit proiectului de buget pregătit de Guvern şi obţinut de Profit.ro.
Totodată, de la 1 martie 2018, proiectul de buget include majorarea la nivelul salariului de bază prevăzut pentru anul 2022 a salariilor de bază ale personalului care ocupă funcţii de medici şi de asistenţi medicali în unităţile sanitare publice.
Tot de la 1 martie 2018, în sistemul de învăţământ, cuantumul brut al salariilor de bază, precum şi cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul lunar brut de care beneficiază personalul care ocupă funcţii didactice din unităţile de învăţământ preuniversitar şi universitar de stat, se majorează cu 20% faţă de nivelul acordat pentru luna februarie 2018.
Proiectul de buget pentru 2018 prevede şi că salariul minim brut se va situa de la 1 ianuarie la 1.900 de lei, măsură anunţată anterior de Guvern.
Proiectul de buget pregătit de Guvern pentru anul următor prevede un deficit de 2,97% din PIB al bugetului general consolidat, care ar trebui să fie urmat de o reducere la 2,58% în 2019.
Comisia Europeană a cerut deja României să reducă deficitul bugetar, însă Guvernul va ignora anul următor obiectivul bugetar pe termen mediu, care prevede un deficit de 1% din PIB, şi va începe ajustarea abia de anul următor.