Obligația de a crește salariile minime se aplică și în cazul angajaților încadrați cu normă parțială, nu doar celor cu normă întreagă, adică 40 de ore pe săptămână, potrivit avocatnet.ro.
Legislația din România prevede că ”începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit în condiţiile alin. (1) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată”.
De la 1 ianuarie, s-au văzut primele efecte ale acestei obligații, întrucât s-a împlinit termenul de 24 de luni pentru peste 400.000 de lucrători, conform datelor avansate de Inspecția Muncii luna trecută. Obligația îi vizează și pe angajații cu normă parțială care sunt plătiți la nivelul minimului pe economie.
Citește și: Marcel Ciolacu: „Cu două salarii minime pe economie e foarte greu să te descurci cu un copil”
„Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit în condiţiile alin. (1) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni”, prevede Codul Muncii, nefăcând referire doar la angajații încadrați cu normă întreagă, ci la angajații plătiți cu minimul pe economie.