„Nu scad salariile sub nicio formă. Este un mecanism prin care salariile rămân cel puţin la fel, ele vor creşte. A fost discuţia dacă această măsură aplicată la sistemul de stat este clar că generează creşteri, pentru că statul va transfera salariul brut de azi pe suma care permitea înainte cheltuielile cu angajatul şi dacă privatul va face acelaşi lucru. Am avut discuţii cu patronatele, iar rezultatul discuţiilor a fost că este o oportunitate pe care o oferă statul ca în aceeaşi anvelopă de cheltuieli să plătească mai bine oamenii”, a explicat premierul României.
Mihai Tudose a mai precizat că, în acest moment, este o competiţie „agerbă” în România pe piaţa forţei de muncă, iar pentru angajatori a devenit o prioritate să-şi păstreze salariaţii.
„Este o competiţie agerbă în România pe piaţa forţei de muncă. Firmele nu mai găsesc foarte uşor angajaţi, iar aţi păstra angajaţii devine o prioritate pentru orice companie sănătoasă la cap”, consideră Mihai Tudose.
Premierul a mai precizat că nu crede că vor fi angajatori care vor scădea salariile, ci că acest mecanism va fi folosit pentru motivarea salariaţilor.
„Acele vaiete cum că vor fi privaţi care vor scădea lefurile cu ocazia acestei legi… Sunt la privat, puteau să o facă şi astăzi. Cred că vor folosi acest mecanism pentru a-şi motiva mai bine oamenii. Nu scade salariul net. Va trebui cu toţii să mai aşteptăm câteva luni şi veţi vedea că nu scad salariile”, a afirmat Mihai Tudose.
Tudose a mai spus că impozitul sub 2.000 de lei va fi zero începând din 2019, dar se introduce o taxă de solidaritate.
„Este din 2019 în programul de guvernare, odată cu impozitul global”, a conchis Mihai Tudose