UPDATE: Prim-ministrul Viorica Dăncilă a afirmat luni, la o întâlnire cu managerii spitalelor, că Guvernul va răspunde cu soluţii corecte problemelor privind salarizarea personalului medical.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul Viorica Dăncilă, ministrul Sănătăţii, Sorin Pintea, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, au discutat luni cu managerii spitalelor pe tema salarizării din sistemul de sănătate şi a modalităţii de aplicare a sporurilor.
„Am vrut să avem această discuţie pentru că domeniul sănătăţii este prioritar pentru mine, ca prim-ministru, pentru Guvernul pe care îl conduc. Din acest motiv, sănătatea, alături de educaţie, a beneficiat de încă o majorare salarială. Vă ascult cu toată deschiderea pentru că vreau să văd direct cu ce probleme vă confruntaţi. Vom analiza tot ceea ce semnalaţi dumneavoastră, astfel încât să venim cu soluţii concrete şi corecte, care să răspundă situaţiilor pe care le întâmpinaţi”, a afirmat premierul Dăncilă.
Conform Guvernului, managerii care au intervenit în cadrul întâlnirii au apreciat că noua legislaţie privind salarizarea în sănătate a determinat majorări salariale consistente, îndeosebi pentru medici.
„Însă, au semnalat că sunt şi cazuri punctuale în care veniturile unor angajaţi din sistem, aferente lunii martie 2018, au scăzut în raport cu venitul încasat pentru februarie 2018. De asemenea, au fost semnalate unele diferenţe în ceea ce priveşte veniturile medicilor, ca urmare a aplicării regulamentului de sporuri, în funcţie de ordonatorul principal de credite de care aparţine spitalul în care lucrează, respectiv Ministerul Sănătăţii, consiliul judeţean sau consiliul local”, se arată în comunicat.
Ca urmare a consultărilor cu cei aproximativ 350 de manageri de spitale, premierul Viorica Dăncilă a stabilit formarea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanţi ai Executivului şi manageri ai unor spitale din subordinea Ministerului Sănătăţii, ai consiliilor locale şi judeţene, precum şi ai spitalelor monospecializate. Acest grup de lucru va analiza problemele semnalate de manageri şi va propune soluţii de răspuns, se mai arată în comunicat.
UPDATE: Managerul Spitalului de Oftalmologie din Bucureşti, Monica Pop, a declarat, luni, în urma discuţiilor de la Guvern, la care participă managerii a zeci de spitale, că s-a decis constituirea unui grup de lucru, fără a se ajunge la o concluzie astăzi. Discuţiile de la guvern continuă, în absenţa premierului Viorica Dăncilă, care a plecat la o altă întâlnire.
Monica Pop a spus că au fost făcute mai multe propuneri, una dintre ele fiind diferenţierea sporurilor medicilor pentru gărzi, în funcţie de spital, ea argumentând că doctorii din spitalele din oraşele mici fac doar triajul pacienţilor, în timpul gărzilor.
„Au fost făcute mai multe propuneri şi s-a decis constituirea unui grup de lucru, fără a fi luată o decizie astăzi. Am spus că sporurile trebuie să fie diferenţiate, nu este normal să aibă acelaşi spor un medic de la Fundeni şi un medic de la spitalul din Lehliu, de exemplu”, a declarat managerul Spitalului de Oftalmologie din Bucureşti, Monica Pop.
Managerul Spitalului de Oftalmologie a mai spus că în timpul discuţiilor ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a transmis că „cifra se se poate modifica, sporurile nu se pot schimba”, că managerii spitalelor trebuie să se încadreze în sporurile stabilite şi că „nu este impresionată” de greva anunţată de către sindicatele din sănătate.
UPDATE Sanitas: Legea salarizării ar trebui obligatoriu completată şi îmbunătăţită, pentru asigurarea unei salarizări echitabile în sistemul
„Pentru asigurarea unei salarizări echitabile în sistemul sanitar, salarizare care să permită eliminarea completă a discriminărilor, chiar şi având ca termen anul 2022, când Legea 153/2017 ar trebui să îşi producă complet efectele, această lege trebuie obligatoriu completată şi îmbunătăţită, astfel încât să cuprindă şi să ierarhizeze corect absolut toate categoriile de personal din sistemul sanitar românesc”, afirmă reprezentanţii federaţiei.
Aceştia văd în convocarea, la solicitarea premierului Viorica Dăncilă, a managerilor din spitalele care au întâmpinat dificultăţi în aplicarea noii legislaţii salariale, o „dovadă clară” a faptului că guvernanţii recunosc cel puţin degringolada creată de noua legislaţie, că recunosc limitele pe care responsabilii din unităţile sanitare le au în interpretarea şi aplicarea legislaţiei, că recunosc mare parte din problemele semnalate cu preocupare maximă, încă de anul trecut.
„Salutăm organizarea consultărilor de astăzi (luni, n.r.) şi faptul că se încearcă, măcar în al doisprezecelea ceas, identificarea unor soluţii de armonizare a aplicării reglementărilor salariale, dar facem în continuare apel la toţi factorii de decizie pentru a conştientiza că nu sunt suficiente eforturile de încadrare în procentul de sporuri alocat fiecărei unităţi sanitare”, subliniază sindicaliştii.
UPDATE: Managerii de spitale stau la coadă la Palatul Victoria pentru a intra la discuţii.
Prim-ministrul Viorica Dăncilă le-a solicitat miercuri miniştrilor sănătăţii, muncii şi finanţelor ca până la sfârşitul acestei săptămâni să identifice „problemele care apar în sistemul de sănătate”, pentru a putea fi găsite soluţii.
„În cadrul acestei şedinţe, vreau să rog pe doamna ministru al sănătăţii, doamna ministru al muncii, domnul ministru al finanţelor publice să identifice, până la sfârşitul acestei săptămâni, problemele care apar în sistemul de sănătate, să găsim soluţii”, a afirmat Dăncilă în şedinţa de guvern.
Totodată, şefa Executivului le-a cerut celor trei miniştri să aibă luni o discuţie cu managerii spitalelor în care sunt probleme, pentru a fi identificate „soluţiile corespunzătoare”.
„Luni să cheme managerii spitalelor în care avem probleme, pentru a avea o discuţie cu dumnealor şi a identifica soluţiile corespunzătoare, astfel încât acest subiect să poată fi închis”, a mai spus Dăncilă.
Grevă generală în sănătate. Când vor înceta lucrul cadrele medicale