Salariile funcționarilor de la președinţie, guvern și parlament nu vor fi majorate. Curtea Constituțională a respins miercuri, cu unanimitate de voturi, legea prin care Parlamentul, la inițiativa PSD, a decis majorarea cu 15% a salariilor funcţionarilor publici şi personalului contractual din aparatul Administraţiei Prezidenţiale, Secretariatului General al Guvernului şi din serviciile Parlamentului, anunţă G4Media.ro.
Legea prin care salariile funcționarilor erau majorate a fost adoptată pe 14 octombrie de Camera Deputaților, în calitate de forul decizional, cu 150 voturi pentru, 71 împotrivă şi 8 abţineri.
Potrivit textelor adoptate de Parlament, „funcţionarii publici din cadrul aparatului Administraţiei Prezidenţiale, Secretariatului General al Guvernului, precum şi funcţionarii publici parlamentari din serviciile Parlamentului beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%”.
De asemenea, personalul contractual din cadrul aparatului Administraţiei Prezidenţiale, Secretariatului General al Guvernului şi serviciilor Parlamentului beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.
Citeşte şi: Marcel Ciolacu atacă Guvernul PNL. „Categoric vor tăia salariile. Și țara o vor închide după 6 decembrie”
Liberalii, care s-au opus actului normativ, l-au atacat la Curtea Constituțională. PNL arată în sesizarea trimisă Curţii Constituţionale că legea încalcă principiul bicameralismului, în contextul unei forme semnificativ diferite a legii adoptate de Camera Deputaţilor în raport cu cea adoptată de Senat, a unor deosebiri majore de conţinut juridic între cele două forme, cât şi reglementarea unor elemente importante care se abat de la obiectivul urmărit de iniţiatori.
Liberalii invocă şi încălcarea principiului responsabilităţii fiscal-bugetare.
„Prin stabilirea unor sporuri care în prezent nu sunt reglementate prin legea salarizării unitare, Legea-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, Parlamentul procedează la modificarea implicită a Legii 5/2020, Legea bugetului de stat pentru anul 2020, deoarece sunt evidente implicaţiile bugetare ale adaosurilor salariale reglementate prin dispoziţiile de completare adoptate de Camera decizională, Camera Deputaţilor. În contra dispoziţiilor constituţionale şi jurisprudenţei Curţii, legiuitorul a ales să adopte legea fără consultarea Guvernului cu privire la impactul reglementării asupra Legii 5/2020 privind bugetul de stat pentru anul 2020, cu modificările şi completările ulterioare, nesolicitând fişa financiară obligatorie”, se menţionează în sesizare.