Salariile la stat, mai mari ca la privat, explicaţia lui Marius Budăi. Decalajul creşte, bugetarii vor primi 25% în plus din septembrie

Marius Budăi explică de ce sunt mai mari salariile la stat decât la privat: Calificările sunt înalte în sectorul bugetar. România are în jur de 1,2 milioane de persoane angajate la stat.
Filip Stan
22 aug. 2022, 16:14
Salariile la stat, mai mari ca la privat, explicaţia lui Marius Budăi. Decalajul creşte, bugetarii vor primi 25% în plus din septembrie

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, luni, la Digi24 că o analiză privind diferențele salariale între mediul privat și cel de la stat ar trebui să aibă în vedere calificările – „mai înalte” în sectorul bugetar – și declararea corectă a veniturilor.

‘Trebuie o discuție onestă. Sunt două chestiuni, muncitori necalificați la stat sunt foarte puțini. Calificările sunt înalte, altele sunt salariile. Apoi, dacă vorbim și de o raportare mincinoasă – în România încă sunt angajați care se complac în situații cu plata cu 2 lei pe hârtie și cu 5 lei în mână.

Ministrul Muncii anunţă ce sume în plus vor primi pe card bugetarii în septembrie. Proiect ordonanţă
O să vedem că dacă vom avea un cost real trecut pe hârtie alta ar fi diferența”, a declarat ministrul Muncii.

O analiză a Consiliului Fiscal arată că veniturile medii brute ale bugetarilor au fost cu aproape 30% mai mari în 2021, o creștere mai mare decât în cazul angajaților din mediul privat. România rămâne în continuare fruntașă în topul țărilor UE care plătesc cei mai mulți bani din buget pe salarizarea din sistemul public.

Salariul mediu brut din sistemul public a fost în creștere în ultimii ani. Ultimele date publicate de Consiliul Fiscal arată că în 2021 acestea ajungeau la o medie de peste 7.000 de lei, cu mai bine de 1.500 de lei peste cele din mediul privat. Doar în primele 6 luni ale anului, 58 de miliarde de lei, adică 4,2 procente din PIB au mers spre plata bugetarilor.

Chiar dacă procentajul este în scădere de anul trecut, România rămâne în continuare fruntașă în topul țărilor care plătesc cei mai mulți bani din buget pe salariile angajațiilor de la stat.  Țara noastră de află în această poziție din 2018.

Bugetarii care câștigă cel mai bine în România, din punctul de vedere al salariului mediu brut, sunt cei care lucrează în administrația publică și apărare. Aici intră în primul rând salariații din zona guvernamentală – ministere sau agenții. Ei sunt urmați de cei din sectorul public și abia pe locul al treilea sunt cei care lucrează în sistemul sanitar. Salariile din sănătate și asistență socială au crescut semnificativ abia în 2020-2021, odată cu evoluția pandemiei.

România are în jur de 1,2 milioane de persoane angajate la stat. Numărul bugetarilor a crescut în ultimii ani în domenii-cheie precum cel al justiției, turismului sau muncii.

 

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat la Digi24 de ce se majorează salariile angajaților de la stat. El a spus că și bugetarii, ca și angajații din mediul privat, sunt cetățeni români și au fost afectați de prețurile mărite.

Întrebat care este impactul bugetar pentru aceste majorări salariale, ministrul Muncii a spus că este vorba de „puțin peste 2 miliarde până la sfârșit de an”.

„Impactul la leuț îl putem afla după prima lună de plată, mai sunt posturi vacante neocupate.

Ministrul Muncii a subliniat referitor la majorarea salariilor de la stat că nu e constructiv pentru societate sa punem categorii de cetățeni contra altora.

Marcel Ciolacu a vorbit când a spus despre banii de la buget să îi cheltuim cu atenție când ne referim la măsuri compensatorii în energie și să venim și cu alte soluții. Marcel Ciolacu a spus că în acest moment lucrăm la un alt pachet cu măsuri sociale și economice. Și salariații de la stat, ca și cei de la privat, sunt cetățeni români. Și ei au fost afectați de aceste majorări de prețuri”, a declarat Marius Budăi.

Marius Budăi avertizează: „Acest lucru se va răsfrânge asupra actualilor lucrători, atunci când vor ieşi la pensie”
Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a publicat în 17 august, în transparenţă decizională, o nouă variantă a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care prevede că toţi bugetarii care nu au ajuns încă la salariile prevăzute în grila din 2022 a Legii Salarizării vor primi o pătrime din diferenţa între suma prevăzută în această grilă şi salariile în plată. Potrivit documentului, aplicarea acestor prevederi se va face cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget, pe fiecare ordonator principal de credite.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat, joi, la Guvern, că Ordonanţa privind majorarea salariilor bugetarilor cu un sfert din diferența până la grila din 2022 ar putea fi aprobată săptămâna viitoare iar măsurile privind sporurile vor fi analizate separat.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Medicamentul care ar reduce speranța de viață cu 6 ani. Multe persoane îl folosesc pentru o problemă des întâlnită
Capital.ro
Turul II înapoi? Decizia la care nu s-ar fi așteptat Călin Georgescu: Judecat abuziv
Playtech.ro
Aparatul pe care românii nu îl mai pot cumpăra de la 1 iulie 2025. Electrocasnicul dorit de mulți a fost interzis de UE
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Momente de teroare pentru o femeie din Brooklyn, atacată de un grup de evrei ortodocși. „Amenințau cu violul, scandau «moarte arabilor»”
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Vești foarte proaste pentru pensionari, din luna mai. Cine se face vinovat
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii care vor primi 292 de lei pe 8 mai 2025, direct pe card sau prin Poșta Română
Cancan.ro
Ce a făcut angajata unui fast-food din Plaza România, după ce a aflat că Piedone face controale în zonă. Șeful ANPC a prins-o în fapt!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut un nume uriaș. Și-a pus amprenta asupra țării. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Cum a arătat prima dezbatere electorală între candidați. Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi, atacuri politice și replici tăioase! George Simion a părăsit sala după doar câteva minute
Mesajul Runelor pentru marti, 29 aprilie 2025. Zi de marti cu noroc mare pentru patru zodii!
MediaFlux
Adevărata cauză a masivei pene de curent din Spania. Este incredibil! Ziua de 28 aprilie va rămâne în istorie
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Un nou SUV poate fi comandat în România, începând de azi. Ce preţ are faţă de Dacia Bigster