Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, luni, la Digi24 că o analiză privind diferențele salariale între mediul privat și cel de la stat ar trebui să aibă în vedere calificările – „mai înalte” în sectorul bugetar – și declararea corectă a veniturilor.
‘Trebuie o discuție onestă. Sunt două chestiuni, muncitori necalificați la stat sunt foarte puțini. Calificările sunt înalte, altele sunt salariile. Apoi, dacă vorbim și de o raportare mincinoasă – în România încă sunt angajați care se complac în situații cu plata cu 2 lei pe hârtie și cu 5 lei în mână.
Ministrul Muncii anunţă ce sume în plus vor primi pe card bugetarii în septembrie. Proiect ordonanţă
O să vedem că dacă vom avea un cost real trecut pe hârtie alta ar fi diferența”, a declarat ministrul Muncii.
O analiză a Consiliului Fiscal arată că veniturile medii brute ale bugetarilor au fost cu aproape 30% mai mari în 2021, o creștere mai mare decât în cazul angajaților din mediul privat. România rămâne în continuare fruntașă în topul țărilor UE care plătesc cei mai mulți bani din buget pe salarizarea din sistemul public.
Salariul mediu brut din sistemul public a fost în creștere în ultimii ani. Ultimele date publicate de Consiliul Fiscal arată că în 2021 acestea ajungeau la o medie de peste 7.000 de lei, cu mai bine de 1.500 de lei peste cele din mediul privat. Doar în primele 6 luni ale anului, 58 de miliarde de lei, adică 4,2 procente din PIB au mers spre plata bugetarilor.
Chiar dacă procentajul este în scădere de anul trecut, România rămâne în continuare fruntașă în topul țărilor care plătesc cei mai mulți bani din buget pe salariile angajațiilor de la stat. Țara noastră de află în această poziție din 2018.
Bugetarii care câștigă cel mai bine în România, din punctul de vedere al salariului mediu brut, sunt cei care lucrează în administrația publică și apărare. Aici intră în primul rând salariații din zona guvernamentală – ministere sau agenții. Ei sunt urmați de cei din sectorul public și abia pe locul al treilea sunt cei care lucrează în sistemul sanitar. Salariile din sănătate și asistență socială au crescut semnificativ abia în 2020-2021, odată cu evoluția pandemiei.
România are în jur de 1,2 milioane de persoane angajate la stat. Numărul bugetarilor a crescut în ultimii ani în domenii-cheie precum cel al justiției, turismului sau muncii.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat la Digi24 de ce se majorează salariile angajaților de la stat. El a spus că și bugetarii, ca și angajații din mediul privat, sunt cetățeni români și au fost afectați de prețurile mărite.
Întrebat care este impactul bugetar pentru aceste majorări salariale, ministrul Muncii a spus că este vorba de „puțin peste 2 miliarde până la sfârșit de an”.
„Impactul la leuț îl putem afla după prima lună de plată, mai sunt posturi vacante neocupate.
Ministrul Muncii a subliniat referitor la majorarea salariilor de la stat că nu e constructiv pentru societate sa punem categorii de cetățeni contra altora.
Marcel Ciolacu a vorbit când a spus despre banii de la buget să îi cheltuim cu atenție când ne referim la măsuri compensatorii în energie și să venim și cu alte soluții. Marcel Ciolacu a spus că în acest moment lucrăm la un alt pachet cu măsuri sociale și economice. Și salariații de la stat, ca și cei de la privat, sunt cetățeni români. Și ei au fost afectați de aceste majorări de prețuri”, a declarat Marius Budăi.
Marius Budăi avertizează: „Acest lucru se va răsfrânge asupra actualilor lucrători, atunci când vor ieşi la pensie”
Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a publicat în 17 august, în transparenţă decizională, o nouă variantă a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care prevede că toţi bugetarii care nu au ajuns încă la salariile prevăzute în grila din 2022 a Legii Salarizării vor primi o pătrime din diferenţa între suma prevăzută în această grilă şi salariile în plată. Potrivit documentului, aplicarea acestor prevederi se va face cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget, pe fiecare ordonator principal de credite.
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat, joi, la Guvern, că Ordonanţa privind majorarea salariilor bugetarilor cu un sfert din diferența până la grila din 2022 ar putea fi aprobată săptămâna viitoare iar măsurile privind sporurile vor fi analizate separat.