Aceștia au fost atrași de salariile oferite de companiile lui Umbrărescu, care se pare că sunt mult mai mari decât cele de pe piața italiană. Lucrătorii nu s-au ferit să discute despre motivele întoarcerii lor în țară, recunoscând că au fost atrași de contractele semnate cu „Regele Asfaltului”.
„Da, ce vedeți aici, suntem întorși în România din Italia. Împreună cu familiile. Am lucrat 15 ani tot la autostrăzi, dar în Italia. Umbrărescu ne-a făcut oferte de nerefuzat. Vă spun sincer, ne-a dat salariu mai mare ca în Italia. Am făcut ședințe de familie, cu toții, și am hotărât să ne întoarcem acasă. E bine, suntem mulțumiți, sperăm că statul român îi va da domnului Umbrărescu lucrări 10-20 de ani de-acum înainte, ca patronul să ne poată plăti în continuare, noi să facem autostrăzi și toată lumea să fie mulțumită”, au mărturisit aceștia, pentru Buzoienii.ro.
Astfel, aceștia nu au ezitat să spună că salariile oferite de Umbrărescu sunt mult mai mari decât cele pe care le primeau în Italia, iar decizia lor de a se întoarce în România a fost influențată de ofertele avantajoase primite. Deși nu au dezvăluit exact sumele pe care le câștigă, lucrătorii au menționat că remunerațiile sunt „mai mari decât ale politicienilor”, iar acest aspect le-a oferit motivația de a reveni acasă.
Dorinel Umbrărescu, cunoscut pentru câștigarea celor mai importante lucrări din România în ultimii ani, se confrunta cu o lipsă acută de muncitori români pentru șantierele sale, așa că a apelat la muncitori din străinătate. Aceștia au fost atrași de promisiunile de salarii consistente și condiții de muncă favorabile. Astfel, în prezent, pe șantierele de autostrăzi din România sunt între 2.500 și 3.000 de muncitori români care s-au întors din străinătate.
„Mi s-a spus că doar pe șantierele de autostrăzi de acum din România sunt 2.500-3.000 de muncitori români întorși din străinătate. E o bucurie pentru mine, ca român, să aflu asta, pentru că plecarea oamenilor din țară a fost unul din cele mai dureroase lucruri petrecute în România după revoluție. Pe lângă bucuria reîntoarcerii lor, resimt și o mare responsabilitate. Trebuie să le dăm de lucru acestor oameni în continuare. Dacă nu se va întâmpla asta, vor pleca din nou și nici că se vor mai întoarce vreodată”, a declarat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, într-un comentariu despre întoarcerea muncitorilor din străinătate.
Astfel, proiectele de infrastructură din România, în special autostrăzile, au devenit un punct de atracție pentru muncitorii români din diaspora, care, prin salariile competitive oferite, sunt încurajați să revină acasă. Totuși, autoritățile subliniază importanța asigurării continuității lucrărilor pentru ca acești muncitori să nu fie nevoiți să plece din nou în străinătate, iar proiectele de infrastructură să continue să fie realizate la timp.