Umbrărescu este constructorul român cu cei mai mulți kilometri de autostradă și drumuri expres contractați. România are momentan 1008 kilometri de autostradă și drum expres în exploatare, alți 834 km contractați și încă 95 km în licitație lucrări. 53% din lungimea contractată a rețelei și 45% din suma tuturor proiectelor (care e de aproximativ 13 miliarde euro fără TVA) aparțin grupului UMB, potrivit unei analize a Asociației Pro Infrastructură.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, prezent recent la Buzău, unde a fost semnat contractul de lucrări pentru ultimul lot al A7 care nu avea constructor, a promis că în 2024 se va putea circula pe unele porțiuni ale Autostrăzii Moldovei. Un tronson al A7 va fi gata, a dat asigurări ministrul, respectiv cel mai mare dintre tronsoanele A7, Buzău – Focșani, care este și singurul împărțit în 4 loturi.
Este însă acesta un scenariu realist? Ce se întâmplă pe șantiere arată că da, există toate șansele ca anul viitor să se poată circula pe autostradă, în această zonă. Pe toate cele 4 loturi între Buzău și Focșani lucrează firmele celui mai apreciat constructor român, Dorinel Umbrărescu. Mobilizarea din teren a generat nu o dată imagini viral, iar evoluția lucrărilor este spectaculoasă, deşi sunt şi întârzieri pe multe tronsoane, existând şi teoria că s-a întins multe peste posibilităţile grupului de firme.
Pe acest tronson, dacă facem un raport între momentul în care au început lucrările și modul în care au evoluat acestea, e cel mai mare progres. Sunt zone unde s-a turnat deja primul strat de asfalt – în apropierea municipiului Rm. Sărat s-a întâmplat în primăvară, iar lângă Focșani la începutul acestei luni. Autostrada se conturează de pe o zi pe alta, iar schimbările sunt vizibile.
Dorinel Umbrărescu, cadou de 1 Decembrie pentru români! Regele Asfaltului a terminat primii kilometri din Autostrada Bucureștiului. Când se va putea circula pe A0
De ce e însă un furnicar de utilaje și muncitori zi și noapte pe șantierele lui Umbrărescu? O explicație poate fi și aceea că angajații săi, care lucrează la A7, sunt foarte bine plătiți. Un șofer, de pildă, are un salariu cu mult mai mare decât un prefect, care este reprezentantul Guvernului în județ.
Dezvăluirea a fost făcută seara trecută, la Focus TV, de prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici. Acesta a precizat și că salariile foarte mari pe care le plătește constructorul român au făcut ca mulți meseriași din domeniu, plecați la muncă în străinătate, să revină acasă, aceștia lucrând acum la construcția de autostrăzi:
*
De altfel, autostrada nu are doar un impact pozitiv de moment asupra economiei din regiune. Acesta va fi unul de durată, care se va vedea mai ales după finalizarea autostrăzii.
Senatorul PNL de Buzău, Vlad Mircea Pufu, spune că autostrada va aduce o dezvoltare importantă a întregii regiuni, precum și a Moldovei, și va reduce considerabil depopularea cu care se confruntă Buzăul și nu numai. Aceasta se vede atât la nivelul populației generale, cât mai ales în forța de muncă, mulți oameni calificați migrând în vestul țării sau în străinătate. Or, din momentul în care investițiile vor ajunge și în estul țării, odată cu dezvoltarea infrastructurii, e de așteptat ca oamenii plecați să revină acasă, iar tinerii să nu mai plece de lângă familie.
Oamenii lui Umbrărescu muncesc la zero grade! Imagini spectaculoase cu viaductele care cresc de la o săptămână la alta pe autostrada A3
Șantierele constructorului Umbrărescu de pe Autostrada Transilvania merg mai departe, cu toate că iarna a început să își arate colții. Pe viaductele care se ridică pe lotul Zimbor-Poarta Sălajului este forfotă. Se muncește de zor pe lotul de 12 kilometri Zimbor-Poarta Sălajului. Lucrările UMB sunt la cca 40% și șantierul este în grafic pentru finalizarea în decembrie 2024.
O filmare realizată cu drona de-a lungul tronsonului surprinde muncitorii pe pilonii viitoarelor viaducte, în plină acțiune, cu toate că temperaturile ajung la limita de îngheț.
Dorinel Umbrărescu ambalează motoarele! Imagini impresionante cu mobilizarea de forțe a furnicarului UMB pe șantierul Autostrăzii Moldovei| VIDEO
Contractul pentru lotul Zimbor – Poarta Sălajului a fost semnat cu firmele lui Umbrărescu în iunie 2020 și cu un termen de finalizare în 36 de luni, însă lucrările efective au început, din cauze birocratice, abia în vara lui 2022. De are doar 12 kilometri, lotul include 5 viaducte și un pod peste autostradă.
Tot din Zimbor autostrada merge spre Cluj, până la Nădășelu, un tronson cu o lungime de 30 kilometri, care este mai avansat, lucrările ajungând la aproximativ 70% execuție, notează Ziua de Cluj.
Imagini filmate cu drona sâmbătă, 25 noiembrie, pe lotul Zimbor – Poarta Sălajului, construit de firmele lui Dorinel Umbrărescu, au fost publicate pe Canalul YouTube Cristian Marius Man.