După ce profesorii au solicitat salarii mai mari, autoritățile vin și ele cu cereri de creștere a performanței. În ultimii ani, rezultatele testelor PISA, dar și notele obținute la Evaluarea Națională sau la Bacalaureat, au arătat calitatea slabă a învățământului Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Educației să vină cu soluții pentru criterii de performanță în funcție de care să se facă majorări de salarii.
„A fost și o solicitare a primului ministru de a gândi un sistem mai robust de salarizare sau, mă rog, de bonusuri bazate de performanță. Însă, consider că stabilitatea în profesia didactică este un atu al profesiei care da și atractivitate. Cred că ne trebuie un just echilibru între evaluarea performanței și atractivitatea profesiei”, a explicat Ligia Deca.
Citește și: Salarii profesori 2024. Cât va primi pe card un profesor debutant din iunie
În prezent, experții internaționali poartă discuții cu ministerul Educației din România pentru a găsi soluții astfel încât salariile profesorilor să oscileze în funcție de performanțele lor.
„Avem un nou cadru salarial, a fost și o solicitare a primului ministru de a gândi un sistem mai robust de salarizare sau, mă rog, de bonusuri bazate de performanță.
Avem în acest moment o colaborare cu experții în OECD tocmai pentru a găsi un sistem care să nu fie bazat pe o singură sursă de informații și să fie multifactorial. Se pare că aceste sisteme dau rezultate și să încercăm să îmbunătățim ceea ce avem deja vizavi de sistemele de evaluare, fie că vorbim de evaluarea cadrelor didactice care se realizează deja în sistem, de către director, de către colegi, de către elevi, fie că vorbim despre sisteme de premiere, cum este, de exemplu gradația de merit sau cum este noua măsură din legea învățământului preuniversitar, acel fond de 2% din fondul de salarii la dispoziție a directorului, pentru premierea cadrelor didactice cu performanțe din școală.
Cred că acolo unde există comportamente inacceptabile la cadrele didactice trebuie să existe măsuri, așa cum avem măsuri și pentru elevii care încalcă limita”, a mai spus Ligia Deca.
Premierul Marcel Ciolacu a cerut public ministrului Educației, Ligia Deca, după publicarea rezultatelor de la testele PISA 2022, să prezinte criterii de performanță pe baza cărora salariile profesorilor să poată fi crescute diferențiat.
„Îi cer ministrei Deca să vină cu soluții privind criteriile de performanță în Învățământ. Nu ne putem aștepta ca doar mărind salariile să se întâmple o minune. Trebuie introduse criterii de performanță în funcție de care salariile vor crește“, a spus Marcel Ciolacu.