Salariile profesorilor cresc cu 4%, deşi aplicarea corectă a Legii salarizării în Educaţie ar fi trebui să aducă majorări substanţiale în acelaşi timp cu cele din Sănătate. Conform legii în vigoare, profesorii ar fi trebuit să primească încă din 2020 o creștere de 16% pentru a ajunge la grila prevăzută de lege pentru anul 2022.
Creșterea salariilor din învățământ pentru cadrele didactice a fost aprobată de Guvern în ședința de vineri, potrivit instituției. Decizia îi vizează pe aproape toți bugetarii, care primesc astfel o creștere de circa 4 puncte procentuale. În același act normativ, Executivul remarcă scumpirile fără precedent.
Ordonanța prevede faptul că această creștere se aplică de la 1 august 2022, adică profesorii vor primi câțiva zeci de lei din majorare la jumătatea lunii septembrie, când le sunt virate lefurile pentru luna august.
„Având în vedere informațiile publicate de Institutul Național de Statistică, potrivit cărora rata inflaţiei în mai 2022 comparativ cu aceeaşi lună a anului 2021 a fost de 14,5%, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 14,3%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 17,2%, iar tarifele serviciilor s-au mărit cu 7,5%. Tarifele serviciilor au crescut în medie cu 7,5%, în principal pentru apă, canal, salubritate +18,7%, alte servicii +11,3%, transport interurban +9,2%. În luna mai 2022, comparativ cu luna mai 2021, preţurile produselor agricole au crescut cu 38,93%. De asemenea, comparativ cu luna mai 2021, creşteri de preţ s-au înregistrat la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 135,7%”, așa justifică Ministerul Muncii adoptarea majorării salariilor cu doar 4%.
La începutul ședinței de Guvern premierul Ciucă a spus că „este o creștere în concordanță cu disponibilitatea bugetară Pe măsuri sociale, astăzi vom aproba creșterea salariilor în sistemul public. Este o creștere în concordanță cu disponibilitatea bugetară și, desigur, o creștere în conformitate cu discuțiile pe care le-am avut cu partenerii noștri sociali și, desigur, ca urmare a deciziei pe care am luat-o la nivelul coaliției”.
La rândul său ministrul Muncii a spus ce cuantum va avea creșterea: „Practic, este vorba de acordarea unei pătrimi din diferența existentă în plată și nivelul salarial care ar trebui să fie ajuns, conform Legii 153 în anul 2022”.
Ministrul Muncii, anunțul momentului privind pensiile românilor: ”Pensiile cresc la 1 ianuarie 2023, dar cu rata inflației din 2021”
O pătrime din diferența precizată de ministru înseamnă circa 4%, adică aproximativ 40-50 de lei, potrivit calculelor sindicatelor.
Ministrul Muncii a declarat după adoptarea OUG că „în general, majorările vor fi în jurul sumei de 150 de lei la angajaţi şi sunt angajaţi care vor primi şi mai puţin, iar în afară de personalul medical care deja ştim că este la nivelul din 2022 mai sunt salariaţi în cadrul ministerelor care deja au atins pragul din 2022 şi acei salariaţi nu primesc majorarea pentru că deja sunt acolo. Aceste cheltuieli se vor face cu încadrarea în bugetul deja aprobat”.
Cum se schimbă salariile profesorilor:
proiect_OUG_masuri_in_domeniul_salarizarii (1)Conform legii în vigoare, profesorii ar fi trebuit să primească încă din 2020 o creștere de 16% pentru a ajunge la grila prevăzută de lege pentru anul 2022. Cu creșterea primită în ianuarie 2022, de 4 puncte procentuale, ar mai fi 12% creștere până la grilă, spunea ministrul Educației în ianuarie 2022, când lăsa să se înțeleagă că acești bani ar putea fi acordați la această rectificare bugetară, condiționând asta de încasările la buget, scrie edupedu.ro.
Majorările salariale se acordă începând cu luna august 2022, sub forma unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021, tuturor categoriilor de personal bugetar, cu excepţia celui care ocupă funcţii de demnitate publică şi a celui încadrat la nivelul administraţiei publice locale.
Majorările se acordă cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget, pe fiecare ordonator principal de credite.