Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat că se discută despre o majorare de 5%. Ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, a declaarat că guvernul negociază majorarea salariilor şi pensiilor cu FMI.
„Dacă vom avea creştere economică, dacă vor exista resurse, există posibilitatea unor majorări modeste. Orice soluţie politică rezonabilă care aduce stabilitate, trebuie luată în calcul. Dacă vom avea creştere între 1,8 – 3% exista posibilitatea unor creşteri, dar doar daca avom avea resurse. În luna aprilie vom avea date certe”, a declarat Sulfina Barbu.
„Astăzi, membrii conducerii coaliţiei l-au mandat în clar pe domnul prim-ministru să negocieze cu FMI, delegaţia FMI de la Bucureşti, mărirea, din aprilie, a salariilor şi pensiilor”, a anunţat Frunzăverde, după şedinţa de luni dimineaţă a coaliţiei de guvernare. El a făcut acest anunţ fără a exista vreo întrebare a ziariştilor pe această temă. După ce a făcut această declaraţie, Frunzăverde a fost întrebat dacă există bani pentru aceste măriri şi de unde vor fi luaţi.
„Da, din buget”, a răspuns Sorin Frunzăverde, înainte de şedinţa BPN al PDL.
Potrivit unui raport FMI, îngheţarea pensiilor şi salariilor în 2012 va face bugetul mai constrângător, cu efecte negative asupra cererii interne şi creşterii economice. Din acest motiv, oficialii FMI recomandă ca autorităţile să ia în considerare o creştere modestă a salariilor pentru angajaţii în sectorul public şi pensionari în cursul anului 2012, dacă condiţiile bugetare o permit. În plus, dat fiind bugetul restrictiv, creşterea gradului de absorbţie a fondurilor comunitare devine şi mai importantă.
În 7 noiembrie 2011, liderii coaliţiei de guvernare au convenit că salariile bugetarilor şi pensiile ar putea fi majorate în primul semestru al anului 2012, după vizita din aprilie a FMI, dacă nu vor exista „derapaje mari” în Europa şi în România în privinţa creşterii economice.
UPDATE – Ialomiţianu: Suntem în negocieri cu FMI privind creşterea pensiilor şi salariilor
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, luni, că Guvernul este în negocieri cu FMI privind creşterea pensiilor şi salariilor, arătând că acest lucru a fost cuprins tot timpul în scrisoarea de intenţie cu Fondul.
„Suntem în negociere cu FMI, noi tot timpul am cuprins în scrisoarea cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană că atunci când vom avea o creştere economică şi sustenabilă luăm în calcul şi creşterea pensiilor şi salariilor. O creştere modestă, tot timpul am discutat lucrul acesta”, a precizat Ialomiţianu după şedinţa BPN al PDL.
El a spus că nu poate să dea date privind creşterea salariilor, deoarece sunt negocieri cu Fondul şi a arătat că reprezentanţii FMI şi CE au venit cu experţi care analizează prognoza de creştere economică, de creştere a veniturilor, de atragere a fondurilor europene şi investiţiile din buget.
„Sunt multe analize făcute de Fond, noi suntem în negocieri şi, cât suntem în negocieri, nu putem să dăm o cifră”, a precizat Ialomiţianu întrebat în legătură cu marja de creştere a pensiilor şi salariilor.
UPDATE: FMI nu se opune unei creşteri a salariului minim
Fondul Monetar Internaţional, cu care România are în derulare acum un acord de tip preventiv, nu se opune unei creşteri a salariului minim, “dar pentru asta trebuie făcute calcule foarte exacte”, potrivit unei declaraţii făcută azi de Jeffrey Franks, şeful Misiunii FMI pentru România.
UPDATE – Dumitru Costin (BNS): Este puţin probabil ca în 2012 să existe creşteri de salarii şi pensii
O creştere a salariilor şi pensiilor în 2012 este puţin probabilă, în condiţiile în care nu vor avea loc disponibilizări în sectorul bugetar, a declarat luni Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical, cu ocazia prezentării studiului ‘Condiţii de muncă, satisfacţia şi performanţa la locul de muncă’.
‘La ora actuală se înregistrează o birocratizare excesivă a sectorului bugetar. Dacă se apela la reducerea numărului de posturi de conducere din sectorul bugetar, ar fi fost salvate până în acest moment aproximativ 24.000 locuri de muncă din sfera de execuţie. Ca atare, este puţin probabil ca în 2012 să asistăm la creşterea pensiilor şi a salariilor, în condiţiile în care nu se va întreprinde nicio măsură de disponibilizare a personalului’, a mai spus Costin, citat de Agerpres.