Salariile şi pensiile românilor în 2018. Contribuţiile sociale trec la angajat, apare taxa de solidaritate, legea pensiilor se amână

Guvernul nu renunţă la impozitarea veniturile sub 2.000 de lei brut. Mai mult, din ianuarie 2018 contribuţiile sociale vor fi transferate de la angajator la angajat, lucru care va duce la scăderi ale salariilor, avertizează sindicaliştii. De asemenea, din 2018 Executivul va introduce taxă de solidaritate de 2% din fondul de salarii, plătită de angajatori. Tot de la anul, ar putea apărea modificări şi la Pilonul II de pensii, contribuţia devenind opțională. Veştile nu sunt bune nici pentru pensionari. Punctul de pensie va creşte din iulie 2018, dar legea pensiilor va fi amânată. 
Romania TV
20 oct. 2017, 06:35
Salariile şi pensiile românilor în 2018. Contribuţiile sociale trec la angajat, apare taxa de solidaritate, legea pensiilor se amână

Contribuţiile sociale vor fi transferate de la angajator la angajat, din 2018

Coaliția de guvernare nu renunță la trecerea contribuțiilor sociale la angajat. De la 1 ianuarie 2018, contribuţiile de asigurări sociale „vor fi datorate de către angajat, însă obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului”, a precizat Ministerul Finanţelor.

Măsura este contestată de sindicatele din România, care au mers la negocieri cu reprezentaţii Guvernului în speranţa că vor reuşi să-i convingă să abandoneze ideea. Ample proteste au avut loc deja în Bucureşti şi sindicatele spun că nu se vor opri aici, dacă Guvernul nu renunţă la transferul contribuţiilor. 

Citeşte şi: Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu: Toate contractele de muncă vor fi MODIFICATE

 

Renunţarea la impozitarea veniturile sub 2.000 de lei brut, AMÂNATĂ

De la 1 ianuarie 2018 se are în vedere reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%. Aceste contribuţii vor fi datorate de către angajat, însă obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului.

Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a anunţat, miercuri seara, ca impozitul zero pentru salariile mai mici de 2.000 de lei nu va fi implementat in 2018, asa cum prevede programul de guvernare PSD-ALDE.

„De anul viitor, impozitul va scădea de la 16% la 10% pentru absolut toate veniturile, dar neimpozitarea salariilor de până la 2.000 de lei nu va mai fi implementată în această perioadă şi până la sfârşitul anului”, a spus Ionuţ Mişa, într-o emisiune la Antena 3.


Taxă de solidaritate de 2%, plătită de angajatori

Ministrul Finanţelor, Ionuț Mișa, a anunțat că de anul viitor va exista o taxă de solidaritate de 2%. Aceasta va fi plătită de către angajatori și va fi raportată la fondul de salarii.

Citeşte şi: CNIPMMR: Taxa de solidaritate de 2% îi trece pe toţi angajatorii în cea mai ridicată clasă de risc

Programul de guvernare prevede o „taxă de solidaritate” pentru cei cu salarii mari, însă premierul Mihai Tudose anunța la finele lunii iulie că a renunțat la aceasta.


Pilonul II de pensii, opţional

Atât Liviu Dragnea, cât și Călin Popescu Tăriceanu, au declarat că încă se analizează posibilitatea ca Pilonul II de pensii să devină opțional.

Despre Pilonul II de pensii și despre posibilitatea de a opta, noi ne menținem punctul de vedere pentru că eu cred că este un drept firesc al românilor să opteze, pentru că până acum nu au optat. Este bine să lămurim această confuzie. Românii au avut dreptul să opteze la care agent economic să meargă, nu să opteze dacă intră în Pilonul II sau Pilonul I”, a afirmat Liviu Dragnea, la Parlament.

Ideea este susţinută şi de Ministrul de Finanţe. „S-a ales varianta în care românul va decide dacă dorește să rămână la Pilonul II sau merge la Pilonul I. În momentul în care a fost realizată legea, au fost câteva elemente pe care astăzi eu personal le consider ca un factor de dezechilibru, de inechitate. Mă refer aici la procentul de 2,5% care se reține automat de către compania de management din banii care sunt virați în Pilonul II. Dacă pleacă 100 de lei la bugetul de stat de la Pilonul I către Pilonul II, compania de management ia 2,5% din acești bani în secunda doi, iar diferența de 27,5 lei, o plasează pe piață, face investiții pentru a îmbunătăți beneficiile”, a spus Mișa.

Coaliţia aşteaptă o analiză de la ASF, pe baza căreia să facă proiectul de lege. 


Legea pensiilor, amânată pentru 2019

Legea pensiilor a fost amânată pentru dezbateri în anul 2018, iar aplicarea acesteia se va face, cel mai probabil, din anul 2019..

„Legea pensiilor, vom lucra la ea anul viitor, aşa ne-am propus. Nu cred că va intra în parlament în acest an”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunțat, de asemenea, că valoarea punctului de pensie va crește de la 1.000 de lei la 1.100 de lei anul viitor.

După ce anunţa că proiectul pentru Legea pensiilor a fost finalizat şi că „sunt șanse ca noua lege să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018”, Liviu Dragnea, președintele PSD, spunea marţi că niciodată nu s-a luat în calcul ca Legea pensiilor să se aplice din 2018.

„Nu este vorba despre nerealism, este vorba, dimpotrivă, de o abordare pragmatică. La vremea la care noi am discutat despre acest lucru, o spunem cu sinceritate niciunul dintre noi nu ştia, nu avea dimensiunea grozăviei din interiorul sistemului de pensii din România, absolut nimeni. Ne-a trebuit mult timp pentru a putea avea acces la toate informaţiile. Din păcate în România încă mai sunt zone în instituţiile publice unde informaţiile trebuie să le scoţi într-un mod destul de ciudat”, a declarat Liviu Dragnea, potrivit News.ro.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
România a pierdut o mare valoare. Și-a pus amprenta asupra întregii țări. Va fi veșnic în amintirea românilor
Playtech.ro
Moștenitor în străinătate. Unde se face procura pentru succesiune
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Construcția unui pod istoric în România. Lucrările încep sâmbătă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Cauza morții fetei de 15 ani care a căzut cu trotineta. Ce s-a întâmplat cu Valentina, în șanț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare doamnă a scenei artistice. Toți românii au admirat-o. Nu va mai fi nimeni ca ea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe. Ce este interzis să faci în această sfântă zi
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul în care un apartament renovat costă cât o mașină SH