Raluca Turcan a vorbit despre planurile Guvernului privind salariile şi sporurile bugetarilor, în condiţiile în care legea bugetului 2021 urmează să fie dezbătută în următoarele săptămâni în Parlament.
„E foarte important ca sistemul bugetar să fie stimulat, să performeze și să avem și eficiență. Dacă arunci anatema pe întreg sistemul, riști ca unii oameni să fie demobilizați. Problema este de aplicare a legii și vina nu o au cei care au beneficiat de sporuri peste plafonul prevăzut de lege, ci la cei care în permanență, prin diferite modificări la legislația în vigoare, au permis tot felul de excepții. Din nefericire o lege a salarizării unitare în sistemul public a devenit, prin excepții, o lege a salarizării neunitare”, a declarat ministrul Muncii, luni seara, la B1 TV.
Citeşte şi: Recalcularea pensiilor, anunţată de Raluca Turcan: „Voi da ordin pe o NOUĂ lege a pensiilor”
Raluca Turcan a explicat cum a fost posibil ca unii dintre angajaţi să aibă salarii mai mari decât alţii, cu toate că sunt încadraţi pe aceeaşi poziţie.
„În mod normal principiul legii salarizării unitare era ca sporurile să nu depășească 30% din salariul de bază. Acest plafon de 30% a fost depășit, o dată, prin excepții pentru anumite categorii bugetare, după care el a fost transferat la ordonatorul principal de credite, au început să adauge sporuri neținând cont de funcțiile de bază și am ajuns să avem funcții cu salarii diferite de bază, oamenii au dat în judecată pentru că considerau că la pregătirea egală, muncă egală trebuiau să aibă un salariu egal. Au câștigat mulți dintre ei în instanță și am ajuns ca unii dintre ei să aibă lefuri mai mari decât alții din aceeași categorie ocupațională care nu au mai dat statul în judecată”, a menţionat Raluca Turcan, conform sursei citate.
De asemenea, Turcan a afirmat că a fost creată o echipă mixtă din Ministerul Muncii, Ministerul Apărării, Ministerul de Interne şi Ministerul Finanţelor pentru a găsi o soluţie privind acordarea sporurilor, raportat la salariul de bază.
„Noi credem că trebuie să existe un plafon care să nu mai fie depășit cu niciun fel de excepție (…) Așezăm nivelul sporurilor raportat la nivelul salariilor de bază, reanalizăm numărul sporurilor, pentru că sunt unele sporuri care pur și simplu nu sunt justificate și evaluăm ca ele să fie acordate în sumă fixă”, a afirmat ministrul Muncii și Protecției Sociale.
Citeşte şi: Florin Cîţu păstrează suspansul privind sporurile pentru bugetari. „Analiza nu e finalizată”