Mircea Miclea afirmă că este important să ai personal de bună calitate în Educație și că pentru a atrage oameni competenși în acest domeniu este nevoie să le oferi salarii decente, nu ”niște firimituri”.
”Elevii și părinții lor au conștientizat ceea ce clasa politică nu conștientizează, cât de importantă este educația pentru țara aceasta și cât de important e să ai personal de bună calitate în educație, pentru că principalul factor implicat în învățarea elevilor este calitatea profesorului. La salariile la care acum s-a ajuns în educație, nimeni competent nu va mai fi atras de a opera în sistemul educațional. Elevii și părinții au înțeles acest lucru. E trist că guvernul actual și președintele actual n-au înțeles acest lucru și aruncă niște firimituri, nu rezolvă nicio problemă”, a spus fostul ministru al Educației Mircea Miclea, la TVR Info.
Profesorul universitar Mircea Miclea spune că soluția pentru majorările cerute de sindicatele din Educație este alocarea unui procent mai mare din PIB pentru Educație.
”Conflictul acesta trebuia declanșat în secunda unu după ce s-a alocat 2,1% din bugetul național pentru educație. Era evident ca pentru inflația pe care o avem, pe care o știam toți, nu va fi îndeajuns să aloci 2,8% din PIB pentru educație.
Ce cred că trebuie făcut însă în viitor este nu numai o mărire substanțială a salarizării. Trebuie alocat un procent mai mare din PIB pentru educație. În același timp mai trebuie luate două măsuri. Prima, salarizarea să fie diferențiată în funcție de prestația școlară a profesorilor. Sunt profesori care merită un salariu nu dublu, triplu sau de cinci ori mai mare decât salariul care-l au acum și profesori care nu merită mai mult de 1.000 lei cât li se oferă acum. Dincolo de asta mai trebuie și o angajare la nivelul școlii. Adică școala să poată angaja profesorii și toți școala să-i disponibilizeze. Să nu rămână profesori care sunt incompetenți de care școala nu poate scăpa”, a mai spus fostul ministru.
Citește și: Revolta unui cadru didactic: Ni se spune că muncim 4 ore pe zi. Știți care e programul nostru?
„Susțin foarte clar că trebuie încurajată intrarea în sistem, de aceea debutanții trebuie să simtă mod substanțial că merită să opteze pentru a profesa în domeniul educațional și nu în altă parte. Au atât de multe variante acum absolvenții de facultate. Dacă vrem să avem oameni buni, întâi trebuie să intre în sistem, după aceea vor avea diverse modalități de a-și îmbunătăți prestația și didactică și salarizarea în interiorul sistemului. Este mult mai important să dai salariu mai mare unui debutant decât unui profesor la final de carieră.
Salariul unui debutant ar trebui sa fie spre 4000 de lei, ar fi mult mai realist ca să devină profesia atractivă. Ca să nu mai spun că trebuie frântă o anumită inerție, adică deja s-a construit un mental colectiv, o atitudine socială care te îndeamnă să nu alegi educația, să mergi în altă parte, pentru că acolo nu e nimic bun. Dacă ar fi după mine, aș merge pe 1.000 de euro pentru un salariu de debutant. Atunci am putea să învingem inerția socială care te face să nu intri în sistemul de educație. Problema este alocarea de resurse pentru educație în general, nu numai pentru salarizare. Dacă vrem o educație ca în alte țări cu sisteme performante, atunci trebuie alocat 6,7,8 la sută din PIB pe o perioadă lungă de timp”, a mai spus Mircea Miclea.