Salariu de 12.803 lei de la 1 noiembrie 2023, plus primă de concedii şi bonuri de masă

De la 1 noiembrie 2023, angajații de la metrou vor câștiga cu 13% mai mult decât în prezent. Noul Contract Colectiv de Muncă a fost deja înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), după 26 de întâlniri cu sindicaliștii.
Filip Stan
25 sept. 2023, 08:11
Salariu de 12.803 lei de la 1 noiembrie 2023, plus primă de concedii şi bonuri de masă

Mii de angajați vor câștiga, începând cu 1 noiembrie, un salariu de peste 7.400 de lei în mână. Este vorba despre angajații Metrorex ale căror venituri se vor majora cu 13%, astfel încât salariul mediu net va depăși suma de 7.400 de lei.

Președintele Consiliului de Administrației al Metrorex, Mihai Barbu, a declarat că noul Contract Colectiv de Muncă a fost deja înregistrat la ITM, în urma a 26 de întâlniri cu sindicaliștii.

„Au avut loc 26 de runde de negocieri pe tema noului Contract Colectiv de Muncă, și s-a ajuns la un consens, prin care și conducerea executivă și structura sindicală au căzut de acord asupra condițiilor pentru anul următor”, a declarat, pentru Gândul, Mihai Barbu, președinte CA Metrorex.

Acesta a precizat faptul că noul Contract Colectiv de Muncă a fost deja înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Totodată, Mihai Barbu susține că noul document nu prevede doar creșteri salariale ci și bani pentru concediu.

Majorări de salarii, bani pentru concedii și bonuri de masă

„Bineînțeles, s-au discutat foarte multe lucruri. Contractul Colectiv de Muncă nu conține doar majorarea salarială, ci și alte lucruri care trebuie reglate între administrație și structura salarială, cum ar fi banii pentru concedii, sau bonurile de masă.

Procentual, salariul crește cu 13%, începând cu 1 noiembrie”, a mai declarat Mihai Barbu pentru Gândul. Salariul mediu brut al unui angajat de la Metrorex este de 11.300 de lei în prezent, adică 6.628 de lei net.

De la 1 noiembrie, după creșterea de 13%, salariul mediu brut va fi de 12.803 lei, iar net de 7.490 de lei.

Anul trecut, atunci când salariile angajaților de la metrou au fost majorate cu 7,5%, mulți sindicaliști au fost nemulțumiți și au considerat că acea creștere salarială a fost insuficientă.

Ce salariu au angajaţii STB în 2023. Cât au ajuns să câştige şoferii şi vatmanii, au fost la un pas de grevă!

Ce salarii au angajaţii STB în 2023. Vasile Petrariu a dezvăluit că salariile de încadrare ale șoferilor STB sunt în jur de 4.000 de lei, dar aceştia pot câștiga mai mult dacă muncesc în zile de sărbătoare sau în week-end.

„La nivel de societate, într-adevăr, vorbim de aproximativ 7.000 de lei brut, venitul, care înseamnă salariul plus sporuri, din ore suplimentare, zile de sărbătoare, nopți lucrate, iar angajatul rămâne cu un salariu în mână de aproximativ 5.000 de lei. Dar repet, ia acești bani doar dacă lucrează sâmbete și duminici și sărbători legale, muncă consecutivă”, a declarat Vasile Petrariu pentru Gândul.

Citeşte şi: Dedeman oferă salarii uriașe angajaților. Ce posturi sunt disponibile și în ce orașe

Sindicaliștii STB au obținut, marți, o majorare salarială, după discuțiile de la Primăria Capitalei, iar procentul urmează să fie stabilit după alte discuții. „Am făcut un pas foarte important astăzi, am reușit să ajungem la o înțelegere. Practic, după discuția de astăzi, considerăm că acest conflict de muncă de la nivelul STB poate fi încheiat. Ne vom întâlni cu conducerea executivă a STB și vom pune la punct amănuntele cu privire la înregistrarea Contractului Colectiv de Muncă”, a mai spus Vasile Petrariu, liderul sindicatului STB, la ieșirea de la Primăria Capitalei, care a precizat că „salariile vor fi corelate cu creșterea salariului pe economie, cele două etape, 2023 și 2024”.

Cu această majorare, salariul unui şofer de troleibuz ar putea ajunge la aproape 10.000 de lei. În plus, sindicaliştii cer câte 500 de lei primă de Paşte, Crăciun şi de Ziua Transportului, iar pentru concediu sau tratamente medicale, vor de la Societatea de Transport 5.000 de lei plus transport şi cazare. Şoferii şi vatamanii au blocat Capitala în ianuarie anul trecut, într-un protest ilegal, care a durat cinci zile. Au renunţat după ce STB a anunţat că angajează şoferi şi că îi concediază pe cei care nu se întorc la muncă.

Citeşte şi: Cu cât va creşte salariul mediu net la Metrorex. „S-a discutat şi de bani pentru concedii sau bonuri de masă”

RATB s-a transformat în STB, Societatea de Transport Bucureşti, în debutul anului 2018. Mai exact, în luna februarie, Consiliul General Al Municipiului Bucureşti a fost de acord cu reorganizarea Regiei Autonome de Transport Bucureşti. Aceștia au schimbat forma juridică din regie autonomă în societate pe acţiuni. Acţionarii ei sunt Municipiul Bucureşti, prin CGMB, şi judeţul Ilfov, prin Consiliul Judeţean.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Stațiunea cu plaje ca în Miami, dar prețuri pentru orice buzunar. Tot mai mulți români vin aici, se ajunge la ea repede și ușor
Capital.ro
Decizie pentru cei cu buletin de identitate. Statul român va afla absolut totul
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
UE, ultimatum pentru România! Când trebuie prezentat planul pentru micșorarea deficitului bugetar
Adevarul
Cum s-au cunoscut Constantin Tănase și Charlie Chaplin la Paris: „Roumain… artist din Bucureşti… Bucharest… comprenez?“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Un român, mare vedetă pe Netflix. Este milionar, cunoscut la nivel mondial
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la 8 ani. Ce note a luat la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui cu Anamaria Prodan: „Sunt bărbat, nu m-aș pune în asemenea poziții”
Capital.ro
Decizie pentru toți proprietarii de terenuri. Se aplică în sute de localități din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Massoud Pezeshkian a fost ales noul președinte al Iranului
MediaFlux
Zvonuri false despre PENSIE. Daniel Baciu clarifică lucrurile
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!