Consilierii judeţeni din Mureş au aprobat, joi, cu 23 de voturi „pentru” şi şase abţineri, numirea lui Vladimir-Mihai Vasilescu în funcţia de administrator executiv şi preşedinte al Consiliului de Administraţie la Aeroportul „Transilvania” din Târgu Mureş din subordine – post vacant după demisia lui Mihail Poruţiu (PDL), la sfârşitul anului trecut. Vasilescu a fost recomandat de expertul independent specializat în recrutarea resurselor umane angajat de CJ Mureş în acest sens (The Searchers Advisory Group SRL).
Vladimir-Mihai Vasilescu va prelua funcţia începând din 24 iunie. Peti Andras, care în calitate de vicepreşedinte al CA de la aeroport conducea unitatea, şi-a înaintat demisia, tot joi, ca urmare a alegerii sale în funcţia de viceprimar al municipiului Târgu Mureş, din partea UDMR.
Vasilescu a fost şef al filialei Tarom din Nicosia şi a fost declarat câştigător în urma procedurii de selecţie, în care au fost înscrişi trei candidaţi, din care unul nu a îndeplinit condiţiile stabilite de CJ Mureş. El va primi, după ce va încheia contractul, un salariu de 2.500 de euro pe lună.
Liderul consilierilor PDL din CJ Mureş, Vasile Filimon, a declarat, joi, în cadrul şedinţei, că a constatat „inadvertenţe” în ce priveşte criteriile de performanţă impuse noului manager de la aeroport, precum faptul că i se cere atingerea unui număr de 260.000 de pasageri, în condiţiile în care anul trecut s-au înregistrat 310.000. El a propus ca în contractul lui Vasilescu să se completeze cu criterii de performanţă suplimentare – un flux de 400.000 de pasageri pe an, curse zilnice între Târgu Mureş şi Bucureşti şi creşterea gradului de autofinanţare a unităţii de la 45 la sută la 60 la sută, pentru ca gradual, să se elimine ajutoarele date de CJ Mureş, argumentând că din 2016 acest lucru ar urma să fie obligatoriu la nivel european.
„Dacă îndeplineşte aceste criterii de performanţă, propun un salariu de 1.000 de euro pe lună şi un bonus de succes de 25.000 de euro, la sfârşitul anului”, a spus Filimon, potrivit Mediafax .
Propunerile sale nu au fost însă acceptate de executivul judeţean, secretarul CJ Mureş, Paul Cosma, arătând că Vasilescu trebuie să aibă aceleaşi criterii de performanţă în contract ca şi restul membrilor CA, iar preşedintele Consiliului, Ciprian Dobre, promiţând că după completarea CA, planul de administrare a aeroportului va suferi modificări inclusiv în ce priveşte gradul de autofinanţare. Dobre a adăugat că, „din păcate”, legea nu mai permite acordarea unor bonusuri de genul celui propus de Filimon. El a susţinut că numirea unui administrator în sectorul bugetar, în urma unei proceduri de selecţie realizate de o firmă independentă, reprezintă o premieră în România şi că s-a reuşit „depolitizarea” şi aducerea unui om din sectorul business-ului la aeroport.
În aceeaşi şedinţă de CJ, Vasilescu a precizat că principalul său scop este să schimbe aspectul aeroportului.
„În momentul de faţă nu arată ca un aeroport, dacă îl comparăm cu aeroporturile care sunt. E o autogară, dacă pot să spun aşa, din punctul de vedere al aspectului aeroportului. Nu pot să comentez ce au făcut foştii colegi, atâta timp cât nu ştiu, n-am fost acolo, să văd ce au făcut”, a declarat Vasilescu.
Potrivit expunerii de motive care a însoţit proiectul de hotărâre de CJ, în procedura de selecţie prealabilă s-au mai înregistrat şi două candidaturi pentru funcţia de administrator neexecutiv – membru al comitetului de audit, însă consultantul a comunicat că niciunul dintre candidaţii înscrişi nu îndeplinea condiţiile specifice aprobate de Consiliul Judeţean Mureş.
În 28 februarie, consilierii județeni din Mureş au aprobat o serie de măsuri în vederea derulării procedurii de selecţie prealabilă a unor membri ai Consiliului de Administraţie al Regiei Autonome „Aeroportul Transilvania” din Târgu Mureş, prevăzând că indemnizaţia lunară netă a preşedintelui Consiliului de Administraţie de la aeroport va fi de minim 1.500 de euro.
Ei au mandatat SC The Searchers Advisory Group SRL să efectueze selecţia prealabilă a candidaţilor în vederea numirii noilor administratori, pentru postul de preşedinte al CA cerându-se studii superioare economice, juridice sau tehnice, experienţă de cel puţin cinci ani în domeniul de activitate al aeroportului, cunoştinţe de limbă engleză la nivel avansat, deţinerea de competenţe profesionale generale tehnice şi cunoştinţe teoretice, abilităţi de planificare şi organizare, de orientare strategică şi spre rezultate, capacitate de rezolvare a problemelor, abilităţi de comunicare şi prezentare, de schimbare şi inovare, precum şi de a conduce echipe.
Totodată, consilierii judeţeni au stabillit că aceştia trebuie să aibă o stare de sănătate corespunzătoare, să nu fi fost destituiţi dintr-o funcţie publică sau să le fi încetat contractul individual de muncă din motive disciplinare, să nu aibă cazier, să nu fi desfăşurat activităţi de poliţie politică şi să nu facă parte din mai mult de patru Consilii de Administraţie ale unor regii autonome.