Salariu de până la 3.500 de euro pe lună, dar nimeni nu vrea jobul. Antreprenor: „Tinerii nu vor să muncească”

Antreprenorul unei companii din Bergamo, Italia, caută cu disperare trei noi angajați. Deși salariul pe lună este peste medie, pentru un tehnician de întreținere, tinerii italieni nu par să fie interesați de aceste locuri de muncă. Datele statistice oficiale arată că în Italia aproape jumătate din posturi rămân neocupate din cauza lipsei de muncitori calificați. 
Mircea Filipescu
17 ian. 2025, 11:57
Salariu de până la 3.500 de euro pe lună, dar nimeni nu vrea jobul. Antreprenor:

Salariu de până la 3.500 de euro pe lună, dar tinerii nu îşi depun CV-uri. În ciuda unor oferte financiare generoase pentru un tehnician de întreținere, Danilo Bonassoli, administrator unic al Albogroup, o companie din Lallio (Bergamo), se confruntă cu o mare dificultate în atragerea candidaților potriviți, scrie stiridiaspora.ro.

Compania Albogroup, cu o cifră de afaceri de 8 milioane de euro în 2024 și o echipă de 15 angajați, a înregistrat o cerere constantă pentru noi angajați. Bonassoli are nevoie urgentă de doi muncitori și un tehnician de întreținere pentru o nouă linie de producție.

La Cocoş a depăşit norma de angajare cu 20%, a fost superofertă la CV-uri. Casierii sunt plătiţi cu 7.100 de lei pe lună, tichete de masă de 840 de lei, plus prime de Sărbători, zile de naştere sau Ziua Copilului

Deși salariul de 1.600 de euro net pe lună pentru muncitori este mai mult decât decent, iar tehnicianul poate câștiga până la 3.500 de euro, aceste oferte nu sunt suficient de atrăgătoare pentru tinerii italieni.

Bonassoli a încercat să angajeze aproximativ 60 de persoane, dar fără succes, conform Il Messaggero.

Antreprenorul nu înțelege de ce tinerii preferă să rămână acasă și să beneficieze de ajutoarele de șomaj, în loc să se angajeze pe termen lung într-o meserie. Potrivit acestuia, mulți tineri lucrează doar câteva luni, după care preferă să primească indemnizații de șomaj (Naspi) și să aștepte o nouă oportunitate de muncă, trăind poate din sprijinul părinților până la vârsta de 40 de ani. De asemenea, tinerii nu sunt dispuși să accepte un program de muncă mai flexibil, cum ar fi schimburi de sâmbătă.

În fața acestei situații, Bonassoli se îndreaptă spre o soluție mai puțin ideală: angajarea celor cu vârsta peste 50 de ani.

„Aceștia sunt mai dispuși să muncească”, spune el, deși în multe cazuri acești angajați preferă să se gândească la pensionare. Totuși, Bonassoli subliniază că această „garda veche” ar putea fi cheia pentru a completa echipa de muncă.

Problema ridicată de Bonassoli este una des întâlnită în Italia, unde mulți tineri aleg să rămână în afaceri ocazionale sau să beneficieze de ajutoare sociale, mai degrabă decât să își construiască o carieră pe termen lung.

Patronii din Italia sunt disperați: Aproape jumătate din posturi rămân neocupate, indiferent de miile de euro. Cum explică analiștii fenomenul

Datele statistice oficiale arată că în Italia aproape jumătate din posturi rămân neocupate din cauza lipsei de muncitori calificați.

Companiile din Italia se confruntă cu dificultăți grave în găsirea de muncitori calificați. Un procent de 47,8% din posturi sunt dificil de ocupat. Printre cauze se numără reducerea populației active, lipsa competențelor specifice și nepotrivirea dintre cerere și ofertă, tinerii și femeile fiind printre categoriile cele mai penalizate.

Piața muncii din Italia continuă să se confrunte cu o problemă structurală care capătă proporții din ce în ce mai importante: dificultatea de a găsi lucrători calificați.

Potrivit noilor date Inapp, procentul posturilor dificil de ocupat a crescut la 47,8% în 2024, cu o creștere de 22,5 puncte procentuale față de media din 2019. Aceste date nu confirmă doar existența unei discrepanțe serioase între oferta de locuri de muncă și cererea, dar subliniază și necesitatea unor intervenții structurale pentru a umple acest decalaj.

Salarii 2025. Angajaţii care nu sunt afectaţi de ordonanţa-trenuleţ, ce bani vor primi pe card în plus la leafă

Potrivit lui Natale Forlani, președintele Inapp, incidența acestor factori negativi va crește din cauza impactului schimbărilor demografice cauzate de reducerea populației în vârstă de muncă. Generațiile mai în vârstă ies la pensie, iar tinerii care intră pe piața muncii sunt mult mai puțini.

Principalele cauze ale penuriei de muncitori calificați în Italia par a fi multiple. Conform datelor oficiale, problema ar fi, în primul rând, reducerea populației în vârstă de muncă, cu o estimare de aproximativ 4 milioane de persoane mai puține până în 2040.

Apoi există o lipsă de competențe pentru profilurile executive, adică acele roluri operaționale și specializate care necesită competențe tehnice specifice. Ofertele de locuri de muncă nu sunt adesea egalate cu disponibilitatea generațiilor mai tinere, creând un decalaj între cerere și ofertă pe piața muncii.

Politicile de ocupare a forței de muncă, deși urmăresc stimularea pieței prin stimulente și beneficii fiscale, nu par încă să poată combate eficient fenomenul. Măsurile precum reducerea sau eliminarea contribuțiilor pe muncă sprijină companiile care ar fi angajat oricum oameni, rezultând un cost net pentru finanțele publice fără o creștere reală a locurilor de muncă calificate.

O altă limită pare să fie reprezentată de formare profesională. Planul național de redresare și reziliență al Italiei, conceput pentru a îmbunătăți angajabilitatea prin căi personalizate către muncă, a evidențiat probleme critice în faza de implementare, cu numeroase dificultăți în activarea formării direcționate. cursuri legate de nevoile reale ale companiilor.

Acest lucru a agravat și mai mult problema nepotrivirii, adică discrepanța dintre competențele cerute de companii și competențele disponibile, împiedicând lucrătorii să dobândească competențele cerute de piață.

Dezechilibru dintre cerere și ofertă este în creștere
Dintre sectoarele cele mai afectate, sectorul serviciilor și cel industrial se remarcă prin dimensiunea decalajului, în timp ce, de exemplu, companiile din sectoarele de catering și cazare au înregistrat în schimb o creștere semnificativă a angajărilor stimulate (+ 60% din 2016 până în 2022) , iar sectoarele tehnologice și industriale continuă să sufere din cauza lipsei de muncitori calificați.

Această diferență pare să reflecte și o slabă capacitate a sistemului de formare de a se adapta la nevoile de inovare tehnologică și digitalizare.

Printre categoriile cele mai penalizate se numără tinerii, care se trezesc adesea confruntați cu o ofertă de formare deconectată de piața muncii. Femeile, încă împiedicate de inegalitatea de gen puternică și de sarcinile familiale disproporționate și lucrătorii peste 45 de ani, pentru care politicile privind îmbătrânirea activă , adică cele care privesc îmbătrânirea activă și sănătoasă, par a fi încă inadecvate.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De ce nu e bine să faci duș mai mult de 10 minute. Ce se întâmplă dacă depășești acest timp
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
Playtech.ro
Zodiile protejate divin de Paște 2025. Sunt binecuvântate, au parte numai de lucruri bune în viața lor
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Cum împarți două paie la trei partide. Dispută în coaliție pe numirea viitorilor judecători CCR | SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Cod galben de ploi și vânt puternic în România. Unde va fi cel mai rău
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în România, după indexarea de 13,8%
Cancan.ro
Și-au desfăcut picioarele şi au înnebunit audienţa! Mădălina Ghenea, Ramona Olaru sau Loredana Chivu intră în acţiune: TOP 50 vedete jucăuşe şi provocatoare!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Talon auto 2025. Anunț oficial de la RAR pentru șoferii din România: Colegii noștri nu au dreptul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Alertă meteo ANM cod galben în România până luni, 7 aprilie! O treime din țară este afectată de ploi, ninsori și răcire accentuată | HARTĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt emisarii trimiși de Marcel Ciolacu la Mar a Lago să lămurească chestiunea Visa Waiver