Germania atrage muncitori din străinătate cu salarii atractive, la care se adaugă mai multe facilități și bonusuri.
În România, avem „azilele groazei”, unde sute de bătrâni și persoane cu dizabilități locuiesc în condiții inumane, însă, în Germania, condițiile sunt mult mai bune în cămine pentru vârstnici, iar îngrijitorii sunt foarte bine plătiți. Românii care au experiență și cunosc limba germană se pot angaja aici.
„Suntem în căutare de îngrijitori cu experienţă pentru cămine de bătrâni în München, în jurul orașului München, în Augsburg și în Werneck”, este anunțul publicat pe o platformă de recrutare.
Cu toate astea, este bine de știut că nu este atât de ușor să fii angajat aici. Candidații trebuie să aibă:
Cei care sunt selectați beneficiază de un loc sigur de muncă și contract de muncă pe termen nelimitat. Contractul de muncă se semnează pe normă întreagă – 39 ore/săptămână sau redus). Totodată, angajaților li se oferă asigurare 100% în sistemul de asigurări și pensii din Germania. Concediul anual plătit este de 30 de zile.
Totodată, candidații au posibilitatea de a urma cururi de specialitate și lingvistice. În primele trei luni de la angajare, chiria este gratuită sau redusă, în apartamente dotate cu mobilier.
Salariul este și el unul ofertant, de 35.000 – 39.000 de euro anual, la care se adaugă diferite sporuri.
În România, îngrijitorii din căminele de bătrâni sunt plătiți cu aproximativ 5.000 – 6.000 de euro pe an, adică circa 2.500 – 3.000 de lei/lună.
În Germania, lipsa personalului în îngrijirea vârstnicilor devine din ce în ce mai gravă. Asistenții străini contribuie tot mai mult la combaterea acestui deficit.
Conform cifrelor preliminare ale Ministerului Deferal al Sănătății, în Germania există circa 3,3 milioane de persoane care au nevoie de îngrijire. Este probabil ca, până în 2023, numărul lor să depășească patru milioane.