Salariul minim brut diferențiat pentru construcții își va păstra nivelul actual și în anul 2020, reiese dintr-un Proiect de ordonanță de urgență a Guvernului privind modificarea și completarea unor acte normative, care a fost adoptat joi de Executiv. Ca să se aplice, documentul trebuie să apară în Monitorul Oficial.
Mai precis, anul viitor, începând cu data de 1 ianuarie, salariul minim brut pentru domeniul construcțiilor va fi tot în cuantum de 3.000 de lei, avocatnet.ro.
Legea pensiilor: Bani în plus pentru MII DE ROMÂNI. Sumele cresc dacă ai lucrat între aceşti ani
„După data de 1 ianuarie 2020, pentru domeniul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de minimum 3.000 de lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună”, scrie în proiectul de ordonanță.
Salariul minim diferențiat pentru domeniul construcțiilor a fost introdus la 1 ianuarie 2019, în contextul în care angajatorilor din construcții li s-au stabilit taxe salariale reduse în perioada 2019 – 2028. Așadar, este de așteptat ca salariul diferențiat să existe și el până în 2028, dar probabil că cuantumul va fi modificat la un moment dat.
Pe deasupra, va apărea și o prevedere expresă conform căreia angajatorii din construcții vor fi amendați cu sume între 300 și 2.000 de lei dacă nu acordă salariul minim diferențiat. Aceasta este însă numai o clarificare, deoarece legislația muncii deja sancționează neacordarea nivelului salarial minim.
SALARIUL MINIM, majorat la 3000 de lei. Anunţul vine de la Comisia Europeană
Totodată, cei care nu acordă cel puțin 3.000 de lei brut vor pierde (dacă beneficiază de ele) facilitățile fiscale stabilite pentru domeniul construcțiilor (scutire de impozit pe venit și contribuția la sănătate și contribuții reduse pentru pensii și muncă). Asta înseamnă că vor fi obligați să achite din urmă taxele salariale integrale, la care se vor adăuga dobânzi și penalități de întârziere.
În afară de salariul minim brut diferențiat pentru construcții, mai există un salariu minim brut diferențiat în momentul de față. Acesta este cel pentru studii superioare (dacă angajatul are o vechime minimă de un an în domeniul studiilor respective), care este în cuantum de 2.350 de lei.
Salariul minim brut pe țară are în 2019 un cuantum de 2.080 de lei. Astfel, în anul 2020 vor exista cel puțin două salarii minime de respectat (cel pe țară și cel din construcții), însă momentan nu se știe dacă va fi păstrat și salariul minim pentru studii superioare. Atenție! Proiectul de OUG nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie publicat în Monitorul Oficial.