Salariu minim brut din agricultură și industria alimentară va fi, începând cu 1 iunie, 3.000 lei, potrivit Legii 135/2022. Chiar dacă această schimbare pică într-o zi liberă de la stat, Ziua Copilului, aceasta trebuie să fie data de la care se produce majorarea. Situația este similară majorării salariului minim brut cu data de 1 ianuarie, de asemenea, zi liberă.
Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat o nouă lege în ceea ce privește salariile minime ale românilor care lucrează în agricultură și industria alimentară. De la 1 iunie 2022, angajații din aceste domenii vor avea un salariu minim brut de 3.000 de lei. Și veștile bune nu se opresc aici.
Salariul\ minim crește, taxele scad
Tot începând cu 1 iunie 2022 vor scădea și taxele. Mai exact, pentru suma rezultată din majorarea salariului de bază de la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, respectiv 2.550 lei lunar, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2.750 lei lunar, nu se datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii – a precizat ministerul.
De această măsură vor beneficia și persoanele nou angajate în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a ordonanței de urgență și până la 31 decembrie 2022, inclusiv, pentru care nivelul salariului de bază lunar brut stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri și alte adaosuri, este de 2.750 de lei.
Așadar, conform noii legi apărute în Monitorul Oficial astăzi, angajatorii din domeniul agriculturii și din cel al industriei alimentare vor plăti, între iunie 2022 și decembrie 2028, un salariu minim brut diferențiat de 3.000 lei, dar vor datora taxe salariale reduse. Până acum, un asemenea salariu minim diferențiat și taxe salariale reduse aveam numai în domeniul construcțiilor.
Care sunt angajații vizați
Este vorba de cei care activează folosind următoarele coduri CAEN:
Care este salariul maxim pe care poate să îi primească un inspector ANAF
Se fac abgaj[ri ;i pe salrii frumoase ;i la ANAF. Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Ovidiu Heiuş, a afirmat că salariul net maxim pe care îl poate obţine un inspector ANAF este de 6.200 de lei, menţionând că doreşte că existe o bază legală pentru care cei care obţin rezultate extraordinare să fie recompensaţi suplimentar.
„Ştiţi care e salariul maxim pe care poate să îl ia în ANAF un inspector, net, astăzi? 6.200 de lei. Atâta primesc toţi care ajung consilieri superiori la ultima treaptă. Şi aceşti oameni, cu 6.200 de lei, se duc şi stabilesc decizii de impunere poate de miiloane de euro, luptându-se cu avocaţi foarte bine plătiţi. Contribuabilul trebuie să se apere şi să îşi susţină cu multă tenacitate cauza, noi trebuie să fim foarte profesionişti încât să identificăm ceea nu a făcut corect şi să dovedim, să încadrăm în lege, să punctăm exact ceea ce trebuie să fie scris ca nimeni niciodată să nu poată să spună că nu este corect ceea ce a scris inspectorul”, a declarat Lucian Ovidiu Heiuş, vineri, într-o conferinţă de presă.
„Mulţi oameni din ANAF sunt dedicaţi muncii lor. Banul contează pentru fiecare dintre noi, dar de multe ori oamenii îşi fac meseria cu dăruire pentru că le place ceea ce fac. Da, eu îmi doresc, să existe, şi am discutat şi cu domnul ministru şi cu premierul, nu ştiu sub ce formă, un fond de premiere, o posibilitate ca cei care într-adevăr obţin nişte rezultate extraordinare, cei care aduc şi încasează sume spectaculoase, să poată să fie cumva recompensaţi suplimentar. Astăzi nu există o formă legală să se întâmple acest lucru”, a transmis preşedintele ANAF.
Noi scumpiri la alimente! Câţi bani va costa o pâine, după ce fermierii au anunţat o producţie mai mică de cereale
El a precizat că ar fi normal ca salariul unui funcţionar să aibă o cotă variabilă în funcţie de performanţa avută în activitatea desfăşurată. „Nu ştiu dacă va fi mâine, dar într-o anumită perioadă de timp rezonabilă cred că se poate ajunge şi poate chiar este normal ca salariul unui funcţionar, nu neapărat din ANAF, să aibă o cotă fixă, dar şi o cotă variabilă, în funcţie de performanţa pe care o are în activitatea desfăşurată. Astăzi, lucrezi mult, lucrezi puţin, într-un serviciu sunt şapte oameni, nu toţi sunt de aceeaşi valoare, dar toţi pot să fie la maxim şi toţi iau aceeaşi bani”, a explicat Lucian Ovidiu Heiuş.
Preşedintele ANAF a mai anunţat că un asistent în cadrul instituţiei are un salariu de 3.600 de lei net, iar un director – 9.600 de lei net.