„Din punctul nostru de vedere, nu există, în conformitate cu prevederile constituţionale, decât un singur salariu minim pe economie, nu mai multe. Acum nu umblăm nici la salariul minim din construcţii, nu umblăm nici la aşa-zisul salariul minim pentru cei cu studii superioare. Din perspectiva noastră, încetul cu încetul, prin creşterea salariului minim, se va ajunge la cifrele respective. Salariul în construcţii rămâne la nivelul actual”, a afirmat Orban, întrebat dacă salariul minim în construcţii va fi modificat.
El a adăugat că, în cazul în care va fi modificată Ordonanţa 114, prevederile care vizează facilităţile pentru sectorul de construcţii nu vor fi afectate.
„În baza analizei şi a studiului pe care l-am făcut, a anula aceste facilităţi, care au fost introduse prin OUG 114, înseamnă a condamna la faliment foarte multe firme de construcţii, care, în urma reglementărilor adoptate prin OUG 114, au semnat noile contracte de muncă cu angajaţii şi nu ar putea face faţă unei anulări a acestor facilităţi, ar intra pe pierdere şi nu ar mai putea plăti salariile stabilite”, a explicat prim-ministrul.
Ludovic Orban a reamintit că discuţiile privitoare la salariul minim au fost deja purtate în Consiliul Tripartit, iar creşterea va fi de 7,2%.
Orban a participat miercuri seara la Gala Star Construct 2019, eveniment organizat de Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii.
Începând de la 1 ianuarie 2020, salariul minim brut se majorează la 2.230 de lei lunar, de la 2.080 de lei cât e în prezent. Aceasta înseamnă o creştere a salariului minim net cu 83 de lei, de la 1.263 de lei cât e acum, la 1.346 de lei din anul 2020. Salariul minim pentru angajaţii care au absolvit studii superioare şi care au minimum un an vechime în domeniul studiilor superioare absolvite rămâne la nivelul de 2.350 de lei în anul 2020, potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern.
În prezent, circa 1,37 de milioane de salariaţi încasează salariul minim pe economie, adică aproximativ 24% din numărul total al angajaţilor din ţara noastră. La aceştia se adaugă aproape 311.000 de angajaţi din construcţii care încasează salariul minim din acest domeniu, de 3.000 de lei brut lunar.