Guvernul a aprobat în şedinţa de vineri seara HG pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2020, pentru angajaţii fără studii superioare. Anul viitor, salariul brut va fi de 2.230 lei lunar, respectiv 1.346 net, o creştere lunară de 83 lei. Salariul în cazul angajaţilor cu studii superioare rămâne la fel, 2.350 lei/lună, conform Agerpres.
„Cum am ajuns la aceste sume? Vă asigur că nu „din pix”, pe calcule electorale, cum s-a tot făcut. Creşterea a fost decisă la finalul unei susţinute activităţi de analiză făcută într-un timp scurt, dar cu seriozitate. Am vrut să nu se mai ia decizii de creştere fără analiza impactului. Aşa că, în primele zile după preluarea guvernării, am făcut rapid un grup de lucru: Cancelaria Prim-Ministrului, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerul Finanţelor Publice şi s-a muncit ca să se livreze rezultate cât de repede posibil. Timp în care ne-am consultat cu toţi partenerii, cei prevăzuţi de lege dar, de fapt, cu oricine a fost interesat şi a dorit să îşi exprime un punct de vedere. Toate sub presiunea timpului – ne-am dorit să fim şi eficienţi, dar şi respectuoşi cu angajatorii care urmăreau subiectul. Oameni care aveau nevoie să ştie care este decizia finală pentru a-şi putea adapta bugetele de salarii pe 2020. Eu spun că am atins ceea ce ne-am propus”, a scris sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, Violeta Alexandru.
Guvernul a aprobat majorarea salariului minim de la 2.080 de lei la 2.230 de lei
Aceasta a adăugat că ar fi ideal ca tot mai puţini oameni să trăiască din salariul minim, dar pentru acest deziderat este nevoie de o economie puternică care să ducă, natural, la o creştere a veniturilor angajaţilor.
„Am citit multe comentarii, în ultimele săptămâni, despre (in)utilitatea stabilirii salariului minim de către Guvern. Am participat, recent, şi la discuţiile miniştrilor Muncii din UE pe această temă. Da, se discută intens despre necesitatea unui mecanism de stabilire a salariului minim (minimum wage) valabil în ţările membre UE. Unul care să ţină cont de nevoile oamenilor, dar şi de posibilităţile angajatorilor. Sunt voci care spun că trebuie stabilit exclusiv de angajat-angajator. Nu e uşor să ajungi să fie ambele părţi mulţumite. Convingerea mea este că ajungi la o decizie acceptată de ambele părţi, angajaţi şi angajatori, prin încrederea părţilor şi, după aceste săptămâni de lucru pe această temă, eu personal simt că a contat încrederea partenerilor în determinarea noastră de a ajunge la o soluţie de stabilire corectă”, a mai scris ministrul Muncii.
Ea a subliniat că, în doar câteva săptămâni, preluând guvernarea la final de an, liberalii au ajuns la o Hotărâre de Guvern pe salariul minim 2020, fundamentată astfel încât să detaşeze politicul de acest subiect, o formulă discutată transparent, adaptată posibilităţilor actuale, una de la care orice discuţie ulterioară va pleca mult mai profesionist.
Marius Budăi a criticat Guvernul Orban şi a acuzat executivul că se joacă cu vieţile românilor prin declaraţiile legate de vârsta de pensionare sau de stoparea creşterilor pensiilor şi salariilor promise prin lege.
„Cum noi am putut să creştem pensiile, să creştem salariile, aşa pot şi ei, dacă sunt responsabili. Ce fac ei acum, cu aceste declaraţii, că s-ar putea să crească vârsta de pensionare, că nu se ştie dacă vor creşte pensiile conform legii, e de neacceptat. Se joacă cu vieţile românilor.
Eu vă spun atât, că nu suntem în campanie electorală. De fiecare dată când PSD a fost la guvernare a produs plus valoare. O spun datele oficiale, nu Marius Budăi, fost ministru al Muncii”, a declarat Marius Budăi la România TV
„Se petrec lucruri extrem de grave sub această conducere la Ministerul Muncii. Aceşti oameni îşi bat joc în continuare de nervii noştri, ai românilor, joacă alba neagră cu veniturile românilor. Noi am preferat să nu dăm bine la indicatori şi la cifre, iar acei oameni care au dreptul la pensii cu stagii aduse din ţări membre UE, chiar dacă le ţineam pe loc 18 luni, până râspundeau statele membre, aveau avantajul prescripţiei. Acum vrem să dăm bine la cifre şi dăm decizii de respingere pe bandă rulantă. Spre exemplu, dacă mâine vine un om cu stagiul de cotizare din Italia, ţară care răspunde greu, trebuie să facă iar alte cereri aici. Doamna ministru nu a fost în stare să ceară la rectificare bani pentru angajaţii ministerului. Asta este o problemă gravă. Nu putem să ne uităm într-o şedinţă de Guvern cum ministrul Muncii şi premierul fac un teatru ieftin. Nu pot să rămân impasibil când vorbim de viaţa oamenilor, fie salariaţi, fie pensionari”, a mai declarat Marius Budăi.