Salariu obligatoriu în România! Noile reguli stabilite în Uniunea Europeană

Țara noastră introduce conceptul de salariu minim adecvat, o inițiativă legislativă menită să redefinească modul în care este stabilit și aplicat salariul minim în România.
Filip Stan
18 iun. 2024, 18:40
Salariu obligatoriu în România! Noile reguli stabilite în Uniunea Europeană

Conceptul despre care vorbim va include mai multe lucruri, cum ar fi, o serie de elemente și beneficii esențiale pentru angajați și pentru piața muncii în general.

Te-ar putea interesa și Ce salarii au câștigat românii în 2023. Care au fost cele mai bănoase meserii. Angajații din București au înregistrat cele mai mari venituri

România introduce salariul minim adecvat. Acesta va include diverse raportări la programul de lucru și alte beneficii salariale în plus față de salariul de bază.

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), România s-a angajat să transpună în legislația națională, până la data de 15 noiembrie 2024, Directiva (UE) 2022/2041 a Parlamentului European și a Consiliului. E vorba de cea privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.

Obiectivul general al reformei prevăzute în PNRR este stabilirea salariului minim brut garantat în plată prin intermediul unui mecanism obiectiv, iar acesta este în conformitate cu orientările din Directiva privind salariul minim adecvat în Uniunea Europeană.

Această reformă va implica instituirea unei noi metodologii și formule pentru stabilirea nivelului salariului minim într-un mod obiectiv și sistematic, în colaborare cu partenerii sociali și luând în considerare directivele și inițiativele Uniunii Europene, conform Știridinsurse.ro.

Directiva prevede implementarea unui mecanism pentru stabilirea salariului minim brut pe țară garantat în plată.

Acest lucru impune utilizarea unor proceduri pentru determinarea și actualizarea acestuia în baza criteriilor obiective.

Obiectivele urmărite prin această măsură

Scopul este:

  • să asigure un nivel de trai decent,
  • să reducă sărăcia printre angajați
  • să promoveze coeziunea socială și convergența socială.

Ministerul Muncii a elaborat și a pus în dezbatere publică un proiect de lege privind stabilirea salariilor minime adecvate.

Pe lângă cele precizate anterior, se iau în vedere și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Ce va include noul salariu

Conform proiectului, salariul va include:

  • salariul de bază,
  • indemnizațiile, sporurile
  • alte adaosuri.

Salariul de bază este componenta fixă a remunerației brute plătite unui salariat pentru munca desfășurată pe parcursul unei luni calendaristice, fără a include sporurile, indemnizațiile și alte adaosuri.

Potrivit documentului, salariul de bază minim brut reprezintă suma minimă pe care o are dreptul să o primească un salariat pentru munca prestată, conform prevederilor legale sau contractelor colective de muncă aplicabile.

Acesta este stabilit astfel încât să nu ducă la diminuarea salariului minim net aferent.

Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este stabilit anual prin hotărârea Guvernului. El este calculat pentru programul normal de muncă. Scopul? Acela de a îmbunătăți condițiile de trai și de muncă.

Se are în vedere, în special, prin asigurarea unei adecvări corespunzătoare a nivelului salariului minim pentru a asigura un trai decent.

Nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, va fi stabilit în funcție de evaluarea adecvării acestuia în raport cu câștigul salarial mediu brut și va include următoarele aspecte:

1. Modalitățile de stabilire şi actualizare a nivelului salariului minim brut pe țară garantat în plată;

2. Criteriile pentru stabilirea și actualizarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată, care vor include cel puțin următoarele elemente:

  • a) Puterea de cumpărare a salariului minim, având în vedere costul vieții;
  • b) Nivelul general al salariilor și distribuția acestora în economie;
  • c) Ritmul de creștere al salariilor;
  • d) Nivelele și evoluțiile productivității la nivel național pe termen lung.

3. Indicatorii statistici naționali relevanți pentru criteriile menționate la punctul 2)

4. Setul de indicatori anuali pentru monitorizarea și evaluarea impactului asupra mediului economic și social;

5. Metodele de realizare a analizelor de suport și monitorizarea evoluției salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, având în vedere o ponderare orientativă între 50% și 52% a acestuia în câștigul salarial mediu brut, considerată un indicator de referință pentru evaluarea adecvării acestuia.

România va implementa salariul minim european până la data de 15 noiembrie 2024

Nivelul salariului minim adecvat va fi stabilit de Ministerul Muncii pe baza expertizei unei instituții specializate în analiza și evaluarea impactului politicilor din domeniul pieței muncii.

Angajatorul nu are permisiunea să negocieze sau să stabilească salarii de bază brute mai mici decât salariul minim brut pe oră pe țară prin contractul individual de muncă și/sau contractul colectiv de muncă aplicabil.

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărârea Guvernului, poate fi aplicat unui salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni.

Acest lucru se aplică începând de la data încheierii contractului individual de muncă.

După expirarea acestei perioade, salariatul trebuie să primească un salariu de bază mai mare decât salariul minim brut pe ţară garantat în plată, fără a diminua valoarea netă anterioară.

Te-ar putea interesa și Salarii 2024. Cine sunt românii care încasează 37.000 de lei pe lună

În luna mai, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că România va implementa salariul minim european până la data de 15 noiembrie 2024.

DailyBusiness
Ce opțiuni politice se conturează în turul 2 al alegerilor prezidențiale 2024
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Andreea Marin a dezvăluit ce se întâmplă cu fiica sa, Violeta. Vedeta este copleșită de emoții!
Fanatik.ro
Ce afaceri deține și câți bani face soția lui Călin Georgescu. Cristela este practician holisitic, iar pandemia i-a închis cabinetul din Austria
Capital.ro
Adevărul despre Călin Georgescu. Radu Banciu a explodat: Un legionar putinist
Playtech.ro
Cu cine a votat fiica Elenei Lasconi. Ce a declarat tânăra după ce mama ei l-a întrecut pe Ciolacu în turul I de alegeri
DailyBusiness
Ilie Bolojan este noul lider PNL. Ce înseamnă asta pentru clasa politică
Adevarul
„Dacă nu găsim acum soluții și pentru electoratul anti-sistem, va fi și mai rău la viitoarele alegeri”. Avertismentul unui expert în comportament electoral
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Bianca Drăgușanu, mesaj cu subînțeles pentru Gabi Bădălau. Ce i-a transmis
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
kanald.ro
El este Adelin, băiatul de 14 ani care a murit într-un accident teribil în Dolj. Maşina în care se afla s-a răsturnat într-un șanț de colectare a apelor pluviale
Cancan.ro
Cine e omul care i-a adus succesul lui Călin Georgescu. Câte milioane de euro a băgat în promovare
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit o somitate a României. S-a stins imediat după alegeri. Dumnezeu să-l odihnească în pace!
StirileBZI
Se dau câte 375 de lei, pe lângă pensie! Decizia se aplică numai în luna decembrie
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
stirilekanald.ro
Breaking! Cine era Adelin, puștiul de 14 ani strivit în accidentul de pe DN56
substantial.ro
Fostul șef al Biroului pentru Imigrări Ialomița, Rareș-Gabriel Bulimej, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției pentru luare de mită
MediaFlux
CUTREMUR în ALEGERI! AU ÎNCEPUT NEGOCIERILE pentru PARLAMENTARE
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
Angajaţii unei companii de stat au încasat salarii restante de aproape 30 de milioane de euro