Salariu redus cu 50% pentru o anumită categorie de profesori. Suma scandaloasă pe care o vor primi

Deși profesorii au tot protestat în stradă pentru drepturile lor, veniturile lor continuă să scadă. Cei din mediul universitar au venituri substanțial mai mari, însă chiar aceștia sunt foarte afectați de măsurile luate.
Mircea Filipescu
25 oct. 2024, 22:27
Salariu redus cu 50% pentru o anumită categorie de profesori. Suma scandaloasă pe care o vor primi

O categorie importantă de profesori pierde 50% din salariu, conform unui proiect. Este vorba despre doctoranzii Universității din București, care predau în cadrul seminarelor și sunt plătiți cu ora. Aceștia sunt foarte deranjați de măsură însă trebuie să o accepte deoarece postul de profesor se obține foarte greu.

O categorie de profesori are salariul redus cu 50%

În documentul de lucru al Universității din București, suma pe care doctoranzii ce predau la seminare vor primi acum 30 de lei brut pe oră, echivalentul al 19 lei net. Anul trecut, aceștia primeau 35 de lei net pe oră, deci reducerea este de aproximativ 50%.

Citește și : Este permis să virezi la dreapta din a doua bandă? Care sunt amenzile pe care le riscă șoferii și în ce situații

Rectorul Universității din București, Marian Preda, contactat de Edupedu.ro, a precizat că această modificare rezolvă inechitățile care există între veniturile doctoranzilor care sunt bursieri și salariile asistenților universitari care dețin, deja, titlul de doctor.

Site-ul Universității din București arată că bursa de doctorat este egală cu salariul brut de preparator sau asistent universitar, astfel că doctoranzii ce mai și predau între timp ar obține un venit mai mare decât asistenții universitari. Sunt 2.093 de doctoranzi la Universitatea din București, în acest moment, însă este necunoscută cifra doctoranzilor care și predau.

Studenților doctoranzi li s-au înaintat drafturi ale contractelor în care suma pe care o primesc pentru o oră de seminar se reduce la jumătate, precizându-se că părțile „au convenit de comun acord” modificarea clauzei din contract.

Ce spune, în apărarea sa, Rectorul Universității din București, Marian Preda

La solicitarea EduPedu.ro, Marian Preda a ținut să clarifice această problemă apărută în spațiul public. Rectorul a comparat situația din prezent cu legea ce nu se mai aplică din 2023, conform căreia doctoranzii trebuie să predea 4-6 ore pe lună fără să fie plătiți.

Astfel, susține Marian Preda, chiar dacă scad salariile pentru doctoranzii ce predau la seminare, aceștia ar ieși pe plus deoarece, până nu cu mult timp înainte, făceau obligatoriu acest lucru, pe gratis.

Citește și : Șmecheria descoperită la un magazin din Iași. Prețul unui suc s-a triplat când a ajuns la casa de marcaj

De asemenea, Rectorul Universității din București spune că aproape jumătate din doctoranzi beneficiază de bursă de 3.700 de lei, astfel că dacă primesc și bani pentru predatul cu ora, ajung să aibă un venit mai mare decât asistentul universitar care este titularizat și are și doctoratul luat.

DailyBusiness
Pensiile cresc spectaculos! Noi beneficii pentru pensionari. Cine și cum se califică
Spynews
El este Lehel, bărbatul suspectat că a ucis-o pe românca de 48 de ani și a zidit-o într-un bar din Germania. Vecina Luminiței, declarații halucinante | FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza i-a dansat pe masa lui Mihai Bobonete: „Ce nu fac eu pentru bani?!”
Fanatik.ro
Cât costă să faci succesiunea după 10 ani. Suma nu e deloc mică
Capital.ro
Toată lumea va fi scanată. Se schimbă cărțile de identitate. Se aplică în toate statele UE
Playtech.ro
Imagini de senzație de la nunta lui Iancu Sterp. Mirele a atras toate privirile, cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Tarife RIDICATE ale locuințelor. Noii proprietari plătesc sume faraonice
Adevarul
Porecla șocantă pe care Mohamed Al-Fayed i-a dat-o Prințului Philip. Ce legătură avea cu accidentul în care au murit Prințesa Diana și fiul său Dodi
wowbiz.ro
Cum au apărut Culiță Sterp și Daniela Iliescu la nunta lui Iancu și a Denisei Coțolan, după ce au lipsit de la cununia civilă! Gestul logodnicei artistului a atras imediat atenția tuturor
Spynews
Alina Petre, primele declarații după ce soțul ei a fost reținut de DNA. Ce spune blondina despre Bogdan Vasiliu și situația în care se află: "Sunt trează de la 5 dimineața, astept DNA-ul la mine acasă"
Spynews
ÎPS Teodosie, noi declarații controversate. Ce spune despre participarea copiilor la petrecerile de Halloween: „Primesc întuneric”
Evz.ro
Celebru actor a fost învins de o boală grea. Ce tragedie!
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
kanald.ro
Ce urmează să se întâmple cu salariile unei categorii de români. Guvernul a pregătit noi măsuri. Despre ce este vorba
Cancan.ro
Cum a apărut această tânără la nunta lui Iancu Sterp? Invitații și-au dat coate când au văzut-o așa 😲
Playsport.ro
Bomba bombelor! Marica, încă o lovitură după scandalul monstru cu „prosopul”: e acuzat că a „marcat” la nevasta lui Tamaș, în timp ce el bea în hotel! Bătaie cu pumnii și picioarele în ușa camerei, Săpunaru a intervenit și a vrut să-l bată pe Marica
Capital.ro
Permisul de conducere digital. ORDIN de la UE! Când va fi aplicat în toate statele
StirileBZI
Cei care au centrală termică trebuie să știe asta: Cum setezi corect termostatul
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
stirilekanald.ro
Adrian Marțian mai are un copil! Fiul cel mare al afaceristului este dezamăgit că propriul tată îl ignoră atât pe el, cât și pe Ianis: "Să nu uite"
substantial.ro
Accidentul vascular cerebral ischemic: Semne esențiale și importanța tratamentului rapid
MediaFlux
SE SCHIMBĂ HARTA ROMÂNIEI! Aceste județe DISPAR!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Descoperirea incredibilă a „chitonului” lui Alexandru cel Mare: o revelație arheologică în Grecia