O categorie importantă de profesori pierde 50% din salariu, conform unui proiect. Este vorba despre doctoranzii Universității din București, care predau în cadrul seminarelor și sunt plătiți cu ora. Aceștia sunt foarte deranjați de măsură însă trebuie să o accepte deoarece postul de profesor se obține foarte greu.
În documentul de lucru al Universității din București, suma pe care doctoranzii ce predau la seminare vor primi acum 30 de lei brut pe oră, echivalentul al 19 lei net. Anul trecut, aceștia primeau 35 de lei net pe oră, deci reducerea este de aproximativ 50%.
Citește și : Este permis să virezi la dreapta din a doua bandă? Care sunt amenzile pe care le riscă șoferii și în ce situații
Rectorul Universității din București, Marian Preda, contactat de Edupedu.ro, a precizat că această modificare rezolvă inechitățile care există între veniturile doctoranzilor care sunt bursieri și salariile asistenților universitari care dețin, deja, titlul de doctor.
Site-ul Universității din București arată că bursa de doctorat este egală cu salariul brut de preparator sau asistent universitar, astfel că doctoranzii ce mai și predau între timp ar obține un venit mai mare decât asistenții universitari. Sunt 2.093 de doctoranzi la Universitatea din București, în acest moment, însă este necunoscută cifra doctoranzilor care și predau.
Studenților doctoranzi li s-au înaintat drafturi ale contractelor în care suma pe care o primesc pentru o oră de seminar se reduce la jumătate, precizându-se că părțile „au convenit de comun acord” modificarea clauzei din contract.
La solicitarea EduPedu.ro, Marian Preda a ținut să clarifice această problemă apărută în spațiul public. Rectorul a comparat situația din prezent cu legea ce nu se mai aplică din 2023, conform căreia doctoranzii trebuie să predea 4-6 ore pe lună fără să fie plătiți.
Astfel, susține Marian Preda, chiar dacă scad salariile pentru doctoranzii ce predau la seminare, aceștia ar ieși pe plus deoarece, până nu cu mult timp înainte, făceau obligatoriu acest lucru, pe gratis.
Citește și : Șmecheria descoperită la un magazin din Iași. Prețul unui suc s-a triplat când a ajuns la casa de marcaj
De asemenea, Rectorul Universității din București spune că aproape jumătate din doctoranzi beneficiază de bursă de 3.700 de lei, astfel că dacă primesc și bani pentru predatul cu ora, ajung să aibă un venit mai mare decât asistentul universitar care este titularizat și are și doctoratul luat.