Salariul minim 2023. Creştere substanţială a veniturilor pentru 2 milioane de români. Ce sumă va fi scrisă pe fluturaşul de leafă

Executivul a aprobat hotărârea de Guvern pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede ca nivelul acestuia să fie majorat la 3.000 lei lunar, începând cu data de 1 ianuarie 2023, faţă de 2.550 lei în prezent, a transmis Ministerul Muncii.
Filip Stan
29 dec. 2022, 13:06
Salariul minim 2023. Creştere substanţială a veniturilor pentru 2 milioane de români. Ce sumă va fi scrisă pe fluturaşul de leafă

Salariul minim 2023. Cuantumul salariului minim brut pe ţară se va majora, începând de la 1 ianuarie 2023, de la 2.550 de lei, cât este în prezent, la 3.000 de lei, potrivit unei hotărâri oficializate vineri de Executiv. În același timp, s-a oficializat o ordonanță de urgență ce prevede că, în anul 2023, pentru lucrătorii plătiți cu salariul minim brut pe țară, angajatorii vor datora taxe salariale doar pentru 2.800 de lei. Practic, 200 din cei 3.000 de lei vor fi scutiți de taxe.

HG 1.447/2022, ce a apărut vineri în Monitorul Oficial, prevede majorarea salariului minim brut pe ţară cu 450 de lei, începând cu ianuarie 2023.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (…) se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 18,145 lei/oră, scrie în proiect.

Totodată, prin OUG 168/2022 (articolul XXXVII), Guvernul a stabilit că, pentru lucrătorii care în 2023 vor avea salariul minim de 3.000 de lei, angajatorii vor plăti taxe salariale ca pentru 2.800 de lei, însă în anumite condiții stricte. Cu alte cuvinte, pentru 200 de lei din salariul minim pe țară nu se datorează impozit pe venit și contribuții sociale.

Salariul minim de 3000 de lei, capcană pentru angajaţi şi patroni, mană cerească pentru stat

Salariul minim 2023. Separat, tot prin acea ordonanță (articolul XLI) s-a stabilit majorarea salariului minim brut diferențiat din domeniul construcțiilor – de la 3.000 la 4.000 de lei. Pentru domeniul agroalimentar, salariul minim rămâne anul viitor tot de 3.000 de lei.

„Prin derogare (…), începând cu data de 1 ianuarie 2023 pentru domeniul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește în bani, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, la suma de 4.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând în medie 24,194 lei/oră”, scrie în actul normativ.

Pentru 2022, valoarea salariului minim brut pe ţară a fost stabilită, prin HG 1.071/2021, la valoarea de 2.550 de lei. Astfel, salariul minim brut pe ţară se va majora, anul viitor, cu 17,6%. De majorarea salariului de bază minim la 3.000 de lei vor beneficia aproximativ 2,1 milioane de salariați, potrivit Ministerului Muncii.

Unde câștigă românii peste 1.000 de euro net pe lună. Harta salariilor din România pe judeţe

Tariful orar va fi de 18,145 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună. Stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2023 s-a făcut prin negociere şi acordul comun al Guvernului, reprezentanţilor patronatelor şi sindicatelor, în cadrul şedinţei Consiliului Naţional Tripartit.

De majorarea salariului de bază minim de 3.000 de lei vor beneficia 2.181.134 de salariaţi.

Salariul minim 2023: Termenele-limită pentru semnarea actelor adiționale și raportarea în Revisal

>Prima obligație, cea de a modifica salariul minim, trebuie să se facă printr-un act adițional la contractul individual de muncă (CIM). Așa cum a fost stabilit prin HG 1.447/2022, salariul minim în 2023 va fi de 3.000 lei, ceea ce înseamnă că tuturor salariaților care au un salariu de bază mai mic de atât trebuie să li se majoreze salariul.
Până când ar trebui să fie semnate actele adiționale cu noul salariu minim? Până pe 31 decembrie 2022. Codul muncii stipulează că „orice modificare (…) în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adiționat la contract, anterior producerii modificării, cu excepția situațiilor în care o asemenea modificare este prevăzută în mod expres de lege”, ceea ce înseamnă că dacă de la 1 ianuarie 2023 salariul minim se va modifica, schimbarea formală trebuie făcută până cel târziu 31 decembrie 2022 (poate fi oricând mai devreme).

Deși o decizie internă colectivă ar fi suficientă pentru majorarea salariilor celor plătiți cu minimul brut pe țară, preferabilă ar fi încheierea de acte adiționale la CIM-urile lor, după cum ne explica, cu altă ocazie, Mihai Anghel, Managing Associate la Țuca Zbârcea & Asociații„Strict din perspectiva legii, pentru înregistrarea noului salariu în [Revisal] nu este nevoie de încheierea unor acte adiționale la contractele de muncă, fiind suficientă o decizie internă a angajatorului în acest sens. Cu toate acestea, recomandarea noastră ar fi ca și în această situație să se încheie acte adiționale la contractele de muncă”.

Dacă pentru această primă obligație privind majorarea salariului minim brut angajatorii mai au aproximativ trei săptămâni la dispoziție, pentru cea de-a doua vor avea timp până la finalul lunii ianuarie 2023.

Pentru transmiterea modificărilor privind majorarea salariul minim brut în Revisal, angajatorii vor avea la dispoziție maximum 20 de zile lucrătoare de la data producerii modificării. În condițiile în care 1 ianuarie pică duminică, zilele de 2 și 24 ianuarie sunt libere, asta înseamnă că termenul-limită este de 31 ianuarie 2023. Termenul pentru transmiterea modificărilor în Revisal se regăsește în HG 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților. Cum menționam și anterior, transmiterea în Revisal a modificărilor făcute poate fi făcută oricând mai devreme de acest termen.

Netransmiterea la timp a modificărilor legate modificările salariului în Revisal poate fi sancționată de inspectorii de muncă cu amendă de la 5.000 la 8.000 lei.

În cazul angajaților din construcții, salariul minim al acestora va fi de 4.000 lei în 2023, conform OUG 168/2022. Asta înseamnă că aceiași pași menționați mai sus trebuie făcuți și de angajatorii din acest domeniu.

Cât privește sectorul agroalimentar, pentru care a fost stabilit în acest an un salariu diferențiat, egal cu cel din construcții, guvernanți au decis să nu majoreze salariul minim brut. Astfel că, în privința salariului, CIM-urile celor din agroalimentar nu trebuie modificate.

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Vești proaste pentru românii care stau la bloc sau la curte. Amenda e destul de mare
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
Playtech.ro
Gardurile ca la ocnă din Sectorul 5 care îi deranjează pe bucureşteni. Ce se pune în jurul blocurilor
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Andreea Esca, detalii despre retragerea de la Pro TV. Motivul deciziei
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Românii care stau la casă pot primi până la 10.000 de lei. Au nevoie de trei documente
Cancan.ro
Ce a putut găsi Piedone într-un 'second hand' din Arad: 'Ăștia-s mari și pentru mine'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Vestea dimineții despre Cristian Cioacă. Ce s-a întâmplat cu fostul soț al Elodiei Ghinescu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Viitorul președinte al României! Candidatul surpriză de pe primul loc!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)