Salariul minim 2024. Guvernul nu a mai exclus expres de la aplicarea noului salariu minim angajații din „sectoarele speciale”. Conform principiului asigurării cel puțin a salariului minim garantat în plată, de la 1 iulie niciun salariu minim brut nu ar putea fi sub 3.700 de lei. Doar că netul celor plătiți cu minimul în zona agroalimentară e deja superior salariului minim net aplicabil de la 1 iulie ceea ce, teoretic, înseamnă că nu e nevoie să le crească și acestor angajați salariul minim brut.
Începând cu iulie 2024, avem un salariu minim brut pe țară de 3.700 de lei, dar și un beneficiu de netaxare de 300 de lei, în loc de 200, cum a fost până acum, ceea ce face ca salariul net al angajatului plătit cu minimul brut pe economie să fie de 2.363 de lei.
Ne amintim însă că în sectorul agroalimentar avem un salariu minim de 3.436 de lei – dacă în prezent această valoare e superioară minimului brut pe economie, de la 1 iulie ea nu va mai fi, ceea ce duce la necesitatea de a le acorda tuturor acestor angajați ce sunt plătiți la nivelul minimului în agricultură salariul minim de 3.700 de lei. Nu e prima oară când salariul minim în sectorul acesta, expres stabilit prin act normativ, rămâne în urma celui minim brut garantat în plată – s-a mai întâmplat în octombrie anul trecut.
Doar că atunci Guvernul stabilise în mod expres că noul salariu minim (3.300 de lei) nu se aplică sectoarelor speciale (art. 2 din HG nr. 900/2023 a prevăzut asta timp de o lună, dar Executivul a abrogat ulterior articolul, odată cu majorarea salariilor minime atât în agricultură, cât și în construcții, prin ordonanță de urgență).
De data aceasta însă HG nr. 598/2024, care stabilește noul salariu minim conform prevederilor din Codul muncii, nu mai precizează excluderea expresă de la aplicare angajaților din agricultură.
Cum niciun angajat din România nu ar trebui să fie plătit, pentru un program normal de muncă, sub nivelul minimului brut garantat în plată stabilit prin HG, e clar că și angajaților din agroalimentar ar trebui să le crească salariul de la 1 iulie la 3.700 de lei.
Dar pentru că nimic din ceea ce reprezintă salarizare nu ar trebui să fie „floare la ureche” în practică, vedem că în prezent un angajat din sectorul agroalimentar care e plătit cu minimul posibil are un net de 2.396 de lei. Ce observăm? Că salariul net al acestuia, dacă discutăm de aplicarea facilităților fiscale sectoriale, e deja mai mare decât va fi netul celor plătiți cu minimul brut de 3.700 de lei de la 1 iulie, cărora li se aplică netaxarea pentru 300 de lei – o diferență nu mare însă, dar în favoarea sectorului agroalimentar.
Există compatibilitate între facilitățile fiscale sectoriale și beneficiul de netaxare? Ar putea un angajat din sectorul agroalimentar să beneficieze de salariul minim de 3.700 de lei și, odată cu el, să plătească taxe doar la 3.400 de lei? Dacă ne uităm în Codul fiscal, la aplicarea scutirii de impozit și de acea porțiune din CAS (4,75%) în sectorul agroalimentar, vedem că legiuitorul s-a raportat la cel puțin valoarea salariului minim sectorial – 3.436 de lei: „c) veniturile brute lunare din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplică scutirea sunt calculate la un salariu brut de încadrare lunar pentru 8 ore de muncă/zi, prin raportare la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată în domeniul/sectorul agricol şi în industria alimentară, stabilit potrivit legii pentru domeniul/sectorul agricol şi în industria alimentară”. Ca atare, nu se poate spune cu certitudine că există compatibilitate.
Desigur, mai e timp pentru ca Executivul să analizeze suplimentar situația acestor angajați și, de ce nu, să facă necesarele clarificări în legislația fiscală sau chiar să decidă să crească din nou nivelul salarial în construcții și zona agroalimentară.
Între timp, Ministerul Muncii a oferit pentru HotNews.ro punctul de vedere cu privire la salarizarea minimă aplicabilă în sectorul agroalimentar: potrivit celor transmise publicației, salariul minim în acest sector nu ar trebui să crească la 3.700 de lei de la 1 iulie.
Firmele din agricultură și industria alimentară nu știu ce salariu minim brut să aplice: 3.436 lei sau 3.700 lei?
Guvernul a crescut salariul minim brut, dar problema pe care și-o pun firmele din agricultură și industria alimentară este ce nivel trebuie să aplice, pentru că brutul reglementat special (prin L134/2022 și modificat prin OUG 93/2023) este acum mai mic decât cel general.
Astfel, în cazul acestor sectoare economice se va aplica valoarea mai mică, respectiv 3.436 lei și nu 3.700 lei.
Acum, angajații din agricultură și industria alimentară au un brut de 3.436 lei (mărit prin OUG 93/2023), iar salariul minim garantat în plată crește de la 1 iulie 2024 la 3.700 lei.
Netul (adică banii pe care îi iau în mână angajații) va fi în continuare mai mare (dacă se aplică valoarea din Legea specială) pentru că sunt facilități în acele sectoare (cu 33 lei): nu se plătește impozit pe venit. Problema este legată de valoarea brută pe care trebuie să o aplice firmele.
Anul trecut, pentru a nu fi această confuzie, Guvernul a adăugat o prevedere în Hotărârea de mărire a salariului minim: „Prevederile art. 1 nu se aplică în sectorul agricol și industria alimentară, fiind aplicabile prevederile art. III din Legea nr. 135/2022 pentru modificarea și completarea unor acte normative”
Asta pentru că la acel moment încă nu era mărită suma pentru agricultură și industria alimentară (OUG a venit ulterior).
Acum, acest paragraf lipsește, acesta fiind motivul confuziei. Consultantul fiscal Adrian Bența spune, într-un document transmis Hotnews.ro, că actul normativ nu aduce vreo reglementare punctuală pentru salariații din domeniul industriei alimentare sau agricultură. „Prin urmare, acesta (3.700 lei n.r.) va fi și salariul minim brut lunar de încadrare pentru acești salariați”, afirmă el.
Firmele din agricultură și industria alimentară așteaptă o precizare de la ITM, ori Ministerul Muncii. Unii chiar se gândesc să adreseze întrebarea la Ministerul Agriculturii, deși nu este instituția responsabilă de reglementarea salariului minim.
Până la 1 iulie este timp pentru precizări în acest sens.
Membrii Executivului de la București au decis ca salariul minim brut din România să fie majorat cu aproape 300 de lei. Această măsură se aplică de luna viitoare, dn iulie, iar în august românii vor primi deja banii în plus.
Cei de la romaniatv.net oferă exemplul lui Gabriela Putinae care lucrează de 18 ani într-o cofetărie din Capitală. În fiecare lună, el primește pe card puțin peste suma de 2.000 lei. Însă, din august, situația se va schimba, căci Gabriel și alți cetățeni aflați în situația aceasta vor beneficia de o creștere a salariului net cu 284 de lei.
Într-o astfel de situație sunt în România aproape 800.000 angajați. Aceștia lucrează pentru a primi lunar salariul minim pe economie. Ei se vor bucura de o creștere a venitului cu peste 12% de la sfârșitul acestei veri. Asta după ce salariul minim brut pe economie a fost majorat de la suma de 3.300 lei la valoarea de 3.700 lei brut prin hotărâre de guvern, scrie romaniatv.net.