Salariul minim 2024. Zero taxe la primul contract pentru tineri, pentru o perioadă de doi ani

A revenit în Parlament inițiativa legislativă care prevede zero taxe pentru primul contract de muncă la nivelul salariului minim, pentru o perioadă de doi ani, în contextul în care zeci de mii de tineri pleacă anual din România să lucreze în străinătate, potrivit unui comunicat de presă.
Filip Stan
20 aug. 2024, 16:58
Salariul minim 2024. Zero taxe la primul contract pentru tineri, pentru o perioadă de doi ani

Zero taxe pe salariul minim de la primul contract pentru tineri, pentru o perioadă de doi ani! „Astfel, elevii și studenții care lucrează part-time, dar și absolvenții care se angajează pentru prima dată ar putea beneficia de facilități fiscale pentru primele 24 luni de activitate profesională. Potrivit inițiativei USR, reducerea de taxe se aplică la veniturile până la nivelul salariului minim, respectiv 3700 de lei brut”, transmite USR.

Prețurile exorbitante cerute pentru două persoane la un restaurant din Sinaia: „Am noroc de un salariu bun, atât eu, cât și soția”

„Vrem să oprim exodul tinerilor din motive economice, vrem să scădem șomajul din rândul tinerilor și automat să creștem rata de ocupare. Și de asemenea vrem să scoatem la lumină sute de mii de contracte la negru. Dacă luăm în considerare efectele pozitive ale acestor prevederi, impactul bugetar nu este negativ, adică statul câștigă, alături de sute de mii de tineri anual”, a declarat deputatul USR Alin Apostol, inițiatorul proiectului.

Potrivit USR, inițiativa va contribui la reducerea ratei şomajului în rândul tinerilor, care a atins nivelul cel mai ridicat de 20,5%. Mai grav, peste 18.000 de tineri pleacă anual din România, într-un ritm din ce în ce mai accelerat. Mai mult de jumătate dintre aceștia pleacă din motive economice. Inițiativa poate avea un impact major și pentru a scoate la suprafața contractele la negru. România are peste 1,2 milioane de salariați la negru, iar majoritatea sunt tineri și foarte tineri.

USR a mai depus în Parlament o inițiativă legislativă care prevede eliminarea treptată a taxelor pe salariul minim pentru toți angajații din România. Inițiativa depusă în data de 15.09.2022 este ținută la sertar.

Marcel Boloş explică de ce salariul mediu din administraţia publică este cu 2.000 de lei mai mare decât salariul mediu şi anunţă măsuri: „Nu este de domeniul firescului”

„Au trecut aproape doi ani de când cer la aproape fiecare ședință a parlamentului adoptarea proiectului Zero Taxe pe Salariul Minim, dar PSD și PNL refuză constant. Noua inițiativă ar fi un început bun de implementare a măsurii, ceea ce ar duce la creșterea reală a veniturilor tinerilor din România. USR face apel la toate partidele parlamentare să susțină și să voteze acest proiect”, spune purtătoarea de cuvânt a USR Cristina Prună.

Includerea contribuţiilor angajatorului în salariul brut urcă artificial poziţia României în clasamentul salariilor minime. România avea un salariu minim brut pe economie de puţin peste 743 de euro în luna iulie a acestui an

♦ Bulgaria are un salariu minim de 477 de euro, Ungaria de 675 de euro pe lună, iar Letonia plăteşte un salariu minim de 700 de euro ♦ Cele mai mari salarii minime sunt în Luxemburg, Irlanda, Olanda, Belgia şi Germania.

România a întrecut Letonia, Ungaria şi Bulgaria în topul ţărilor membre UE după salariul minim pe economie, după cum arată datele de la Eurostat, oficiul european de statistică.

Poziţia mai bună în clasament  se datorează includerii contribuţiilor plătite de angajator în salariul brut. La salariul net, România este pe penultimul loc, înaintea Bulgariei.

Aşadar, România avea un salariu minim brut pe economie de puţin peste 743 de euro în luna iulie a acestui an, a patra cea mai mică valoare din Uniunea Europeană.

Statisticile europene arată că ţările din Europa de Vest, precum Luxemburg, Irlanda, Olanda, Belgia şi Germania, au salarii minime considerabil mai mari, toate depăşind pragul de 2.000 de euro pe lună.

Spynews
Surpriza anului în televiziune! O emisiune fenomen, un brand în presa de monden, revine în curând! Antena Stars pregătește lovitura
Bzi.ro
Andreea Bălan, provocatoare într-un costum de baie minuscul! A făcut senzație pe plajă, la 40 de ani
Fanatik.ro
Insula care este înghițită bucată cu bucată de mare. 300 de familii s-au mutat deja pe continent
Capital.ro
Doliu național în Biserica din România. S-a stins cel mai iubit părinte: A fost chemat de Dumnezeu
Playtech.ro
WOW cum arată casa lui Alain Delon din Franța. E UNICĂ în lume, nimeni NU are așa vilă
DailyBusiness
ULTIMĂ ORĂ. PREȚUL ENERGIEI TOCMAI A BUBUIT!
Adevarul
Secretele lui Putin, dezvăluite de fostul său consilier economic: „Războiul din Ucraina se va termina într-un singur fel“
Spynews
A fost înregistrat primul deces din cauza virusului West Nile în România. Alți doi pacienți au ajuns la spital, iar unul dintre ei e în stare gravă
Spynews
Lovitură grea pentru Brad Pitt! Fiica Angelinei Jolie a renunțat oficial la numele tatălui ei
Evz.ro
Piața modei în România își revine. Cât cheltuie românii pe îmbrăcăminte și încălțăminte
Ego.ro
Ce s-a întâmplat cu prima Dacia fabricată la Colibași, pe 20 august 1968. Textul inscripționat la motorul mașinii
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
wowbiz.ro
Vacanța de vară, prelungită! Anunț de ultimă oră pentru elevi
Cancan.ro
Cătălina Ponor a ajuns de nerecunoscut! Cum s-a transformat trupul ei, la 7 ani după ce s-a retras din gimnastică
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
Momente de coșmar pentru pensionarii care și-au primit deciziile de recalculare! „Mi s-au tăiat 500 de lei”. Românii s-au strâns, revoltați, în fața caselor de pensii
Capital.ro
Ungurii sunt stăpânii Europei. Viktor Orban nu mai joacă după regulile UE. Decizie istorică
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
stirilekanald.ro
„Vor să mă omoare!” Doi polițiști din Câmpia Turzii, eroi pentru o femeie răpită în plină stradă!
substantial.ro
Lansetele Okuma: performanță și inovație pe malul apei
MediaFlux
AVERISMENT pentru PENSIONARI! MINISTRUL MUNCII a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...