Salariul minim ar putea să crească în România cu aproximativ 300 de lei. Noua legislație europeană va obliga statele membre în care mai puțin de 80 % din forța de muncă este protejată printr-un acord colectiv, să creeze un plan de acțiune pentru creșterea acestei protecții. Salariul minim va fi considerat suficient dacă asigură un nivel de trai decent, pe care statele membre îl pot calcula prin stabilirea unui coș de bunuri și servicii la prețuri reale.
„Cred că este un pas mare pentru Uniunea Europeană și un pas mare pentru a avea o Europă mai socială. Poate ar trebui să vă spun ce nu se întâmplă acum – au fost multe zvonuri, multe discuții emoționale, în legătură cu această problemă a salariului minim.
EXCLUSIV – Veşti bune pentru milioane de salariaţi din România. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat cum se va aplica directiva privind salariul minim european în România
Am fost adesea întrebat dacă vom avea același salariu minim în România ca în Franța sau în Germania. Desigur, nu este cazul să fie așa, pentru că Uniunea Europeană nu are competența de a face asta și, desigur, nu are sens să avem un salariu minim unic pentru toate țările europene.
Dar ceea ce se întâmplă, și vreau să spun asta, este partea grea a acestei directive și anume felul în care putem să întărim contribuția colectivă. În multe state membre, nu doar în România, de pildă, ci și în țara mea, în Germania, avem o scădere a contribuției colective în ultimii ani și convingerea mea personală este că trebuie să stabilim ce este corect și adecvat din perspectiva plății pentru un angajat.
Aceasta se poate stabili prin contractul de muncă dintre sindicate și asociațiile angajatorilor. Noi lucrăm acum la contractele colective de muncă, avem un scop comun pentru toate țările membre ale Uniunii Europene ca acestea să aibă o acoperire de 80% în contractul colectiv de muncă. Deci, este un drum lung de străbătut pentru România, dar și pentru Germania. unde avem o acoperire de 50% pentru angajați prin contractul colectiv de muncă”, a declarat Dennis Radtke, europarlamentar german, PPE.
„Ne-am putea aștepta la o creștere de aproximativ 20-25% a salariilor minime”
„UE dorește să îmbunătățească condițiile de muncă și de viață ale cetățenilor. Salariile echitabile, care asigură un nivel de trai decent, reprezintă unul dintre principiile Pilonului european al drepturilor sociale. Pentru a realiza acest lucru, UE intenționează să stabilească mai degrabă un cadru pentru salarii minime adecvate în Europa decât un salariu minim european comun. Această directivă privind salariul minim nu își propune să aplice o soluție universală. Dimpotrivă, ține seama de tradiții și de puncte de plecare diferite și consolidează rolul partenerilor sociali și al negocierii colective.” arată Consiliul European.
Salariul minim european şi în România. Ministrul Muncii, vestea aşteptată de milioane de români
La finalul anului trecut, europarlamentarul Eugen Tomac transmitea că ”dacă proiectul de directivă, în forma pe care am votat-o astăzi, va fi un succes, statele care au salariile minime reglementate prin lege vor trebui să respecte criterii clare la stabilirea acestuia. Criterii care să garanteze oamenilor plătiți cu salariul minim un trai adecvat. Mai mult, dacă România va reuși să atingă valoarea indicativă a salariului minim ca fiind 50% din salariu mediu, ne-am putea aștepta la o creștere de aproximativ 20-25% a salariilor minime ale românilor, creștere absolut firească și necesară pentru atingerea unui prag de decență.”