Salariul minim ar putea crește cu peste 1000 de lei, dacă directiva de la Bruxelles, privind salariul minim adecvat, va fi pe deplin implementată.
„Directiva privind salariul minim adecvat este o legislaţie deosebit de importantă. Această directivă nu este doar un text legislativ – reprezintă un colac de salvare pentru milioane de lucrători care se luptă să îşi acopere nevoile de bază. Este esenţială pentru creşterea salariilor în întreaga Uniune, reducerea inegalităţilor salariale şi combaterea sărăciei în muncă.
În plus, majoritatea covârşitoare a lucrătorilor din 19 state membre vor avea parte de o negociere colectivă mai puternică pentru a obţine salarii şi condiţii de muncă mai bune”, se arată într-un comunicat al CNS ”Cartel ALFA”.
În România, Directiva a început deja să aibă efecte pozitive, devenind un instrument esenţial în lupta pentru un trai decent.
Mişcarea sindicală a utilizat-o ca punct de sprijin în dialogul social şi în revendicările adresate Guvernului, cerând o majorare semnificativă a salariului minim, menţionează CNS Cartel Alfa.
Angajări 2025. Se oferă salarii de 7.000 de lei „în mână”, nu se cere facultate!
Această cerere nu este una arbitrară, ci se bazează pe criterii obiective şi pe un principiu recunoscut la nivel european: „pragul de decenţă dublă”. Acest principiu stabileşte că salariul minim trebuie să reprezinte cel puţin 50% din salariul mediu brut naţional şi 60% din salariul median brut.
Salariul crește cu până la 40%
Potrivit sursei citate, aplicarea acestor criterii la contextul actual din România arată că salariul minim ar trebui să crească cu aproximativ 35-40% faţă de nivelul actual pentru a permite lucrătorilor un trai cu adevărat decent. Aceasta înseamnă mai mult decât acoperirea nevoilor de bază – înseamnă acces la servicii de sănătate, educaţie şi locuinţă decentă, susţin sindicaliştii.
„În prezent, România se numără printre ţările din Uniunea Europeană cu cei mai mulţi angajaţi care, deşi muncesc cu normă întreagă şi au contracte legale, nu câştigă suficient pentru a duce un trai decent, se află sub pragul sărăciei. Directiva oferă un cadru legal pentru a corecta această inechitate profundă şi pentru a susţine o creştere sustenabilă şi echitabilă a salariilor. Ea oferă sindicatelor o bază clară de acţiune şi un argument solid în faţa decidenţilor politici, care nu mai pot ignora nevoia urgentă de reformare a politicii salariale. Astfel, Directiva nu este doar o iniţiativă europeană cu impact general – este un instrument real de schimbare, cu efecte directe asupra vieţii a milioane de lucrători români”, atrage atenţia CNS Cartel Alfa.