Salariul minim brut pe ţară creşte la 1.450 de lei din 1 februarie

Salariul minim brut pe ţară garantat în plată creşte de la 1 februarie cu 200 de lei, la 1.450 de lei, pentru un program complet de lucru de 166 de ore în medie pe lună, potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern pus joi în dezbatere publică de Ministerul Muncii.
Alina Costache
05 ian. 2017, 14:44
Salariul minim brut pe ţară creşte la 1.450 de lei din 1 februarie

Conform proiectului de hotărâre, primul emis după preluarea mandatului Ministerului Muncii de către Olguţa Vasilescu, „începând cu data de 1 februarie 2017, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 1.450 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166,000 ore, în medie, pe lună, în anul 2017, reprezentând 8,735 lei/oră”.

În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară este de 1.250 de lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore în medie pe lună, reprezentând 7,382 lei/oră, în conformitate cu prevederile HG 1.017/2015.

Stabilirea salariului de bază sub 1.450 de lei de la 1 februarie va constitui contravenţie şi va sancţiona cu amendă de la 300 lei la 2.000 lei.

Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii se fac de către personalul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, prin inspectoratele teritoriale de muncă judeţene şi al municipiului Bucureşti, împuternicit, după caz, prin ordin al ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale.

Din 1 februarie, când va intra în vigoare salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în 2017, Hotărârea de Guvern din 2015 prin care s-a stabilit salariul minim brut pe ţară în 2016 va fi abrogată.

Iniţiatorii proiectului estimează, în nota de fundamentare, că majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creşterii economice, stimularea ocupării şi reducerii muncii la negru.

„Proiectul de hotărâre are un impact social important, asigurând creşterea nivelului de trai şi reducerea decalajelor sociale, astfel salariul lunar net al unui salariat care nu are persoane în întreţinere va fi de 1065 lei”, se mai arată în Nota de fundamentare a proiectului.

Potrivit articolului 164, alineatul 1 din Codul muncii, „salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, după consultarea sindicatelor şi a patronatelor”.

În cazul in care programul normal de muncă este mai mic de opt ore zilnic, salariul de bază minim brut orar se calculează prin raportarea acestuia la numărul mediu de ore lunar, potrivit programului legal de lucru aprobat.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, declara, în 30 decembrie, că o serie de măsuri care ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017 vor fi aplicate de la 1 februarie, printre acestea fiind şi majorarea salariului minim la 1.450 de lei.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului anunţa, în 29 decembrie, că nivelul salariului minim pe economie rămâne la 1.250 de lei, precizând că viitorul Executiv va stabili noua valoare a salariului minim.

Preşedintele Confederaţiei Sindicale “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, declara, la sfârşitul anului trecut, că partea sindicală, în principal, a ridicat în discuţiile din Consiliul Naţional Tripartit problema creşterii salariului minim cu 200 de lei, adică de la 1.250 să fie 1.450 de la 1 ianuarie 2017. 

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Lidl aduce în magazine, de luni, 24 februarie 2025, produsele care multora le aduc aminte de gustul copilăriei. Se vor da repede
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Înşelăciunea Kaufland face ravagii printre clienţi. Mesajul care ar trebui să îi pună pe gânduri pe cumpărători, ce date se cer
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Taloanele de pensii trec prin schimbări radicale. Câți români vor avea acces
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Orașele din România în care ninge în martie și în aprilie, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Ucraina dezvoltă o alternativă la sistemul Starlink în contextul disputelor internaționale
MediaFlux
PPC, DECIZIE importantă pentru toți clienți! ESTE OBLIGATORIU! Se poate TĂIA CURENTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!