Salariul minim legal în Germania va creşte la 12 euro pe oră în octombrie, după un vot al Bundestagului de vineri, relatează dpa. Creşterea salariului minim a fost aprobată cu voturile coaliţiei de centru-stânga – social-democraţi (SPD), Verzi şi liberal-democraţi – precum şi ale formaţiunii de stânga Die Linke.
Opoziţia conservatoare şi formaţiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania s-a abţinut. În prezent, salariul minim în Germania este de 9,82 euro, iar de la 1 iulie va creşte la 10,45 euro.
Salariu minim de 3000 de lei de la 1 iunie 2022. Bucurie pentru milioane de români
În acelaşi timp, remuneraţia maximă pentru aşa-numitele “joburi cu timp redus” va creşte de la 450 de euro, la 520 de euro în octombrie.
Ministrul muncii Hubertus Heil a spus că femeile şi lucrătorii din fosta Germanie de Est vor fi principalii beneficiari ai creşterii salariului minim.
Opoziția spune că salariul minim nu va proteja oamenii de scumpiri
Cancelarul german Olaf Scholz (SPD) a făcut din creşterea salariului minim una dintre promisiunile-cheie ale campaniei sale electorale de anul trecut.
Mai mulţi vorbitori au afirmat în cadrul dezbaterii că inflaţia ridicată este unul dintre motivele pentru care creşterea este vitală.
Partidele de opoziţie au argumentat că salariul minim nu va proteja oamenii de noi creşteri ale preţurilor şi că există alte moduri de a creşte puterea de cumpărare menţinând economia Germaniei competitivă.
În România, 3000 de lei salariu minim în agricultură de la 1 iunie 2022
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul pentru promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative, informează Administraţia Prezidenţială. Legea asumată de coaliţia de guvernare prevede că salariul de bază minim brut în domeniul agricol este de minimum 3.000 lei lunar. Actul normativ face parte din pachetul de măsuri „Sprijin pentru România”.
Bani în plus la salariu începând de astăzi. Cine beneficiază de această majorare
Conform actului normativ promulgat de către şeful statului, „până la sfârşitul anului 2022, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând în medie 17,928 lei/oră”.
În perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2028, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună”, mai precizează propunerea legislativă.
Legea promulgată mai prevede că „perioadele lucrate în sectorul agricol constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă acordate în conformitate cu legislaţia în vigoare”.
Actul normativ stipulează şi acordarea de facilităţi fiscale persoanelor fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul agricol şi în industria alimentară.
Astfel, persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor din domeniile respective pot opta pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat. Opţiunea se va depune în scris, la angajator, acesta reţinând contribuţia aferentă potrivit prevederilor legale.