Conform unor declarații de sâmbătă ale ministrului muncii, Lia Olguța Vasilescu, salariul minim brut pe economie ar urma să fie crească începând cu data de 1 noiembrie 2018, în loc de 1 ianuarie 2019. Mai mult, varianta propusă prevede introducerea unui salariu minim brut diferențiat pentru angajații cu vechime de 15 ani în muncă, dar și pentru posturile care necesită studii superioare.
Astfel, salariul minim brut pe economie ar urma să fie următorul:
Creșterea salariului minim brut va determina atât o creștere a salariului net, cât și o majorare a taxelor datorate de angajat și angajator, ceea ce va conduce la un cost cu salariile mai mare pentru societate.
Concret, față de costul total pentru actualul salariu minim, un angajator ar avea un cost total, de la 1 noiembrie 2018, de2.127 de lei (adică o majorare de 184 de lei) cu un salariu brut de 2.080 de lei. În cazul unui salariul minim brut de 2.350 de lei, costul total ar fi 2.403 lei (adică o majorare de 460 de lei).
Creșterea salariului brut va determina o majorare a contribuțiilor sociale pentru sănătate (CASS) și pensii (CAS), dar și a impozitului pe veniturile salariale înregistrate de salariat.
Prin urmare, salariul minim pe economie și taxele aferente vor fi calculate, de luna viitoare, astfel:
Mai multe detalii pe avocatnet.ro