Salariul minim va fi modificat după o nouă formulă. Documentul va fi discutat joi la Palatul Victoria, atunci când premierul Marcel Ciolacu va discuta cu patronatele și sindicatele despre creșterea salariului minim pe economie. Venitul ar urma să crească la 3.700 de lei, însă nu se știe dacă în iulie sau în septembrie. Patronatele au semnalat că nu își permit majorarea, mai ales că facilitatea fiscală de 200 de lei ar putea fi eliminată.
Conform noii formule, salariul minim va ține cont de rata inflației și de productivitatea muncii. Această modificare este menită să ajusteze mai eficient salariul minim la condițiile economice actuale. Totuși, sindicatele atrag atenția că formula se bazează doar pe prognoze, ceea ce poate introduce incertitudini în calculul final.
Documentul va fi discutat joi la Palatul Victoria, în cadrul unei întâlniri între premierul Marcel Ciolacu, patronate și sindicate, acolo unde se va dezbate creșterea salariului minim pe economie. Conform propunerii, venitul minim ar urma să crească la 3.700 de lei. Însă, există încă incertitudini privind momentul exact al implementării acestei creșteri, fie în iulie, fie în septembrie.
document-2024-05-22-27152691-0-proiect-privind-salariul-minim-brutPatronatele și-au exprimat îngrijorarea cu privire la capacitatea lor de a susține această majorare, mai ales în contextul în care facilitatea fiscală de 200 de lei ar putea fi eliminată. Aceste schimbări ar putea pune presiuni suplimentare asupra angajatorilor, care deja se confruntă cu diverse provocări economice.
Discuțiile de mâine vor fi cruciale pentru stabilirea unei direcții clare privind viitorul salariului minim pe economie și impactul acestuia asupra pieței muncii din România.
Exemplul I: În condițiile în care salariul minim brut este în prezent la 3.300 de lei, prin formula propusă ar rezulta un salariu minim brut de 3.581 de lei.
Exemplul II: În condițiile în care salariul minim brut va fi majorat la 3.700 de lei de la 1 iulie 2024, prin formula propusă ar rezulta un salariu minim brut de 3.963 de lei.
Directiva UE 2041 din 19 octombrie 2022 prevede mod de calcul orientativ cu 50% din salariul mediu brut.
”Statele membre folosesc valori de referință orientative pentru a ghida evaluarea gradului de adecvare a salariilor minime legale. În acest scop, ele pot folosi valori de referință orientative utilizate în mod obișnuit la nivel internațional, cum ar fi 60% din salariul mediu brut și 50% din salariul mediu brut și/sau valori de referință orientative utilizate la nivel național”, prevede documentul.
PSD menționează că majorarea salariului minim la 3.700 de lei, anunţată pentru data de 1 iulie 2024, ”va ridica veniturile salariale la nivelul corespunzător pentru introducerea mecanismului de majorare automată a salariilor, conform prevederilor din Directiva europeană”.
Din 1 ianuarie 2025, salariul minim brut ar urma să ajungă la circa 4.120 de lei pe lună, potrivit unor calcule ZF. Salariul mediu brut pe ţară ar urma să fie de 8.241 de lei pe lună din 2025. Creşterea salariului minim de la un an la altul ar fi astfel de 25%.
Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical, susține că a propus modificări la această formulă de calcul a salariului minim.
Al doilea aspect semnalat de BNS este acela că există o Directivă a UE care cere să ții cont de puterea de cumpărare a salariului minim, lucru care nu s-ar respecta în forma acestui proiect de act normativ.
Pentru a coordona procesul de stabilire și actualizare a salariului minim, BNS a propus și instituirea unui Consiliul de Coordonare Științifică, din care să facă parte și reprezentanți ai sindicatelor și patronatelor.