Guvernul, patronatele şi sindicatele au căzut de acord pentru a majora salariul minim la 3.000 de lei brut, adică circa 1.860 de lei net. În România sunt peste 1,2 milioane de angajaţi cu salariul minim (300 de euro la acest moment), circa un sfert din total.
Guvernul, după negocierile cu patronatele şi sindicatele, a anunţat că salariul minim va ajunge la 3.000 de lei brut din 2023, cu 200 de lei neimpozabili. În aceste condiţii, angajatul pe salariul minim va lua 1.863 de lei în mână, iar statului îi revin 1.200 de lei, taxe şi contribuţii pentru sistemul de pensii şi de sănătate.
Unde câștigă românii peste 1.000 de euro net pe lună. Harta salariilor din România pe judeţe
„Întotdeauna la majorarea salariului minim, principalul câştigător este statul, pentru că îşi creşte veniturile. În momentul de faţă, şi inflaţia este convenabilă pentru stat, pentru că încasările cresc”, spune Emilian Duca, consultant fiscal.
Prremierul Nicolae Ciucă a participat la reuniunea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social care a avut loc, joi la Palatul Victoria. În cursul discuţiilor au fost analizate propunerile patronatelor şi sindicatelor legate de majorarea salariului minim pe economie începând cu 1 ianuarie 2023, anunţă Executivul. Astfel, Guvernul şi partenerii sociali au căzut de acord în privinţa majorării salariului minim brut garantat în plată la 3.000 de lei – din care 200 lei scutiţi de impozit şi contribuţii de asigurări. Totodată, a fost stabilit ca salariul minim pentru sectorul construcţiilor sa crească la 4.000 de lei tot de la 1 ianuarie 2023. ”Discuţia rămâne deschisă în ceea ce priveşte majorarea şi taxarea salariilor mai mari decât cel minim”, a menţionat ministrul Muncii, Marius Budăi.
PSD consideră că abordarea clasei politice din România în privinţa majorării salariului minim trebuie să ţină cont de modelul de salarizare deja adoptat la nivelul Uniunii Europene. Astfel, creşterea salariului minim brut, la 3.000 de lei, de la 1 ianuarie 2023, este un pas necesar pentru înscrierea României în calendarul implementării Directivei privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, adoptată de Consiliul European la data de 4 octombrie 2022.
„Prin această majorare, ponderea salariului minim ajunge la 46,5% din salariul mediu brut, raportat de INS pentru luna septembrie 2022, şi va permite ca la 1 ianuarie 2024 să se atingă nivelul de 50% recomandat de Directiva europeană. În prezent, salariul minim din România reprezintă 39,5% din salariul mediu brut”, arată comunicatul de presă al PSD.
Sursa citată mai spune că „alinierea României la modelul european privind salariul minim este cea mai bună cale pentru a determina tinerii să nu mai plece la lucru în străinătate şi pentru a asigura forţa de muncă necesară companiilor din România”. Totodată, introducerea acestui mecanism european ar oferi stabilitate, coerenţă şi predictibilitate mediului economic, ceea ce ar încuraja investiţiile mediului privat în România, mai precizează social-democraţii. PSD consideră că raportarea la modelul european ar trebui să fie însuşită, ca proiect de ţară, de întreaga clasa politică din România.