Salariul minim european ar trebui să însemne o creştere cu 500 de lei a salariului minim naţional. Salariul minim european va fi variabil şi se va calcula în funcţie de salariul mediu pe economie din fiecare stat membru UE.
„Salariul minim statuează un principiu destul de clar: dacă munceşti, ar trebui să ai suficienţi bani ca să ai un trai decent. Prin urmare, salariul minim european e acel salariu care să-ţi ajungă să nu mori de foame. Deci trecem de la o decizie arbitrară, în care politicienii spun că mai dau 100 de lei, la un sistem automat. În România, avem aproape două milioane de oameni care trăiesc din salariul minim şi abia îşi duc viaţa de la o lună la alta”, a declarat Dragoş Pîslaru, negociatorul din partea Parlamentului European pe directiva privind salariul minim, pentru news.ro.
„Zero taxe pe salariul minim” revine în actualitate în contextul inflaţiei uriaşe
Dragoş Pîslaru a mai precizat că salariul minim european va fi unul variabil de la ţară la ţară şi se va calcula în funcţie de salariul mediu pe economie: „Ţinta pe care o avem în directivă e ca salariul minim să fie 50% din salariul mediu brut. Aşadar, salariul minim european ar trebui să aducă o creştere de cel puţin 500 şi ceva de lei salariului minim naţional. În doi ani de zile, guvernele ar trebui să transpună directiva europeană la nivel naţional”.
Salariul mediu brut în România este de 6.443 de lei, în timp ce salariul minim brut este 2.550 de lei. Aşadar, prin directiva europeană, salariul minim brut în România ar ajunge la 3.200 de lei brut, ceea ce înseamnă puţin peste 2.000 de lei net.