Salariul minim în România crește din iulie. Țara noastră se pregătește de salariul minim european.
”De la 1 iulie, salariul minim va crește la 3.700 de lei brut. Totodată, vom menține până la sfârșitul anului facilitatea acordată angajatorilor privind cei 200 de lei scutiți de taxe. Suntem în direcția corectă către implementarea salariului minim european. Aceasta este decizia luată astăzi, alături de sindicate și patronate, în Consiliul Tripartit” a transmis premierul Marcel Ciolacu.
Implementarea salariului minim european va asigura că veniturile salariale vor crește în mod constant, în concordanță cu salariul mediu brut pe țară. Această măsură va aduce beneficii deosebite angajaților din sectorul privat, unde se găsește cel mai mare număr de salariați la nivel minim.
Salariul minim european va aduce și un alt avantaj major: asigurarea unor salarii mai bune chiar și pentru cei fără calificare, începând cu prima zi de muncă. Astfel, se va elimina perspectiva unor pensii reduse pentru viitorii pensionari, oferindu-le un nivel de trai mai bun după ieșirea de pe piața muncii.
Termenul „salariu minim” se referă la diferite restricții de reglementare cu privire la suma minimă pe care angajatorii o pot plăti lucrătorilor. Salariile minime prevăzute de lege sunt reglementate de legi sau norme oficiale. Salariul minim convenit la nivel colectiv este stipulat în contractele colective de muncă încheiate între sindicate și angajatori.