Guvernul condus de Marcel Ciolacu s-a angajat să îmbunătățească nivelul de trai al românilor. Salariul minim european aduce nu doar beneficii directe angajaților, inclusiv în sectorul privat, ci și consolidează stabilitatea în mediul de afaceri, contrar opiniilor eronate ale USR. Reacția PSD vine după ce Claudiu Năsui a susținut că majorarea salariului minim reprezintă o creștere a taxării muncii.
PSD susține însă că liderii USR sunt pe o drum total greșit. Introducerea salariului minim european va asigura o creștere generală a salariilor în România, va echilibra raportul între muncă și capital, va spori productivitatea și va contribui la reducerea inegalităților sociale.
Bani pentru mame de la Guvern! Programul privind trusoul nou-născutului a fost extins până în 2027
PSD respinge ferm dezinformările propagate de USR cu privire la impactul acestei legislații europene asupra impozitelor pe muncă și construiește un cadru care să încurajeze tinerii să rămână în țară.
Strategia PSD unește românii și oferă motive să rămână în țară
În prezent, PSD dezvoltă o strategie coerentă pentru integrarea salariului minim european în legislația românească, oferind astfel mediului privat o cale clară pentru planificarea politicilor salariale viitoare.
Un prim pas al acestei strategii pe termen lung, Guvernul PSD crește salariul minim brut de la 1 iulie 2024 cu 400 lei, ajungând la 3.700 lei. Această majorare asigura premisele implementării, de la 1 ianuarie 2025, a mecanismul european stabilit prin Directiva 2041/2022 privind salariul minim adecvat în UE.
În plus, prin asigurarea unui mecanism de ajustare anuală a salariului minim conform indicatorilor economici, se facilitează estimările precise pentru alocarea resurselor financiare pe termen mediu și lung, atât pentru forța de muncă, cât și pentru dezvoltarea afacerilor.
DOCUMENT. Câte ore trebuie să lucrezi pe lună pentru un salariu minim de 3.300 de lei
Această măsură este vitală pentru a reține forța de muncă în România și pentru a reduce discrepanțele salariale între țara noastră și alte state europene, în timp ce propunerile amatoriste ale USR ar accentua decalajele salariale și ar pune în pericol sistemul de pensii publice.
Încă o dată, USR demonstrează doar lipsă de susținere pentru angajații cu venituri mici din România.