Salariul minim european va fi introdus și în România. Românii vor primi mai mult cu 650 de lei în fiecare lună. Proiectul de lege stabilește, printre altele, sancțiuni mai dure pentru cei care nu acordă salariul minim garantat, amenda prevăzută ajungând chiar la 200.000 de lei.
La 1 iulie, salariul minim brut în România a crescut la 3.700 de lei. Aproximativ 760.000 de persoane din țara noastră sunt plătite cu această sumă.
Citește și: Salariul minim european. Se schimbă formula de calcul, cu cât şi de când cresc veniturile angajaţilor
Oficialii europeni au explicat că e nevoie ca actualizările salariului minim să fie previzibile și mai calibrate, menținând creșterea veniturilor în termeni reali și în concordanță cu creșterea productivității. România a avut cea mai mare creștere a salariului minim din ultimul deceniu în întreaga Europă.
Directiva spune clar că salariul minim trebuie să fie 60% din salariul mediuan sau 50% din salariul mediu. Salariul minim în țara noastră s-a situat la 58% din salariul median. Acesta este azi de 3.700 de lei, fiind crescut de la 3.300 de lei în iunie.
Dacă salariul minim în România va fi de 52% din salariul mediu brut, atunci va exista o creștere. Salariul mediu brut în Românmia este de aproximativ 8.500 de lei. Astfel, salariul minim brut ar urma să fie de la 15 noiembrie de 4.300 de lei, ceea ce înseamnă o creștere de 650 de lei.
Deși România a înregistrat în ultimii 11 ani cele mai mari creșteri medii ale salariului mediu brut, valoarea salariilor minime rămâne printre cele mai scăzute din UE, depășind doar Letonia și Ungaria.
Proiectul de lege privind salariul minim european în România este săptămâna aceasta pe agenda Senatului, în comisiile de specialitate. Actul normativ stabilește modul prin care salariul minim va fi actualizat anual, astfel încât acesta să reprezinte cel puțin jumătate din salariul mediu.