Salariul minim european şi în România. Ministrul Muncii, vestea aşteptată de milioane de români

În timp ce ţări ca Italia au refuzat ideea din start, Marius Budăi a salutat directiva europeană de a impune un salariu minim la nivelul UE.
Filip Stan
08 iun. 2022, 06:30
Salariul minim european şi în România. Ministrul Muncii, vestea aşteptată de milioane de români

Ministrul Muncii, Marius Budăi a transmis, marţi, printr-o postare pe Facebook, că salută acordul instituţiilor europene în ceea ce priveşte Directiva privind salariul minim la nivelul Uniunii Europene. El precizează că România susţine această directivă pentru că şi cetăţenii români sunt cetăţeni europeni şi trebuie plătiţi ca atare.

”Salut acordul instituţiilor europene în ceea ce priveşte Directiva privind salariul minim la nivelul Uniunii Europene! România susţine această directivă pentru că şi cetăţenii români sunt cetăţeni europeni şi trebuie plătiţi ca atare! Acordul a fost obţinut chiar de Ziua Mondială a Salariului Minim pe Economie!”, spune Marius Budăi.

Potrivit unui anunţ al socialiştilor europeni, luni noaptea, Parlamentul European şi preşedinţia franceză a UE au încheiat, la Strasbourg, un acord politic privind Directiva privind salariul minim adecvat. Acordul se bazează pe doi piloni. Primul pilon stabileşte standarde de decenţă pentru salariile minime legale la nivel naţional.

Zelenski, enervat de apelul lui Macron de a nu umili Rusia. „Pe noi nu ne umilesc, pe noi ne ucid”

”Câştigând un salariu minim legal, lucrătorii trebuie să poată duce o viaţă decentă. Standardul decenţei este determinat de puterea de cumpărare, luând în considerare costul vieţii şi ritmul general de creştere şi structura salarială relativă în ţara UE respectivă”, se menţionează în document.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat marţi când va fi aplicată şi în România măsura negociată în Parlamentul European privind un salariu minim garantat, că în primul rând trebuie să se încheie războiul Rusiei împotriva Ucrainei, însă sunt necesare şi măsuri de redresare economică la nivel european şi pe plan naţional, iar rezultatele în acest sens se văd deja. „Venitul minim trebuie să asigure un trai decent minimal, însă trebuie să ţinem cont şi de diferenţele de dezvoltare dintre ţări”, a adăugat şeful statului.

Klaus Iohannis, despre salariul minim european în România: „Trebuie ţinut cont de diferenţele economice”
Negociatorii statelor membre ale Uniunii Europene (UE) şi Parlamentului European (PE) au ajuns marţi la un acord asupra unor reguli comune în vederea garantării în fiecare ţară a unui salariu minim care ”să asigure un nivel de trai decent”, care nu este necesar să fie identic în toată Uniunea, în pofida faptului că diferenţele de salarizare în UE sunt uluitoare, relatează AFP.
În acest acord se prevăd reglementări constrângătoare în cazul celor 21 de state UE care au deja un salariu minim, cu scopul de a favoriza creşterea acestuia şi se impune o mai mare transparenţă asupra modului în care este stabilit – însă nu se stabileşte un prag minim uniform.

În document nu se impune introducerea unui salariu minim în cele şase ţări în care acesta nu există şi în care nivelul venitului este stabilit prin negociere colectivă.

Aceste şase ţări sunt Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia şi Suedia. Suedia şi Danemarca au anunţat marţi, cu toate acestea, că se opun acordului. Însă acest lucru nu împiedică adoptarea textului – cu o majoritate calificată – în cadrul unui viitor Consiliu.

Cele 21 de state vizate ”este necesar să evalueze dacă salariul lor minim legal existent este suficient în vederea asigurării unui nivel de trai decent, având în vedere propriile condiţii socio-economice şi puterea de cumpărare” – printr-un coş de bunuri şi servicii cu preţuri reale – şi ”nivelul naţional al productivităţii şi dezvoltării pe termen lung”, subliniază într-un comunicat Parlamentul European.

Guvernele pot aplica, de asemenea, valori de referinţă, de exemplu ”60% din salariul median brut” sau ”50% din salariul mediu brut”, se arată în acest acord, care prevede, de asemenea, o creştere sporită a controalelor şi inspecţiilor.

”Mulţumită acestei legi, reducem inegalităţile salariale şi exercităm presiuni pentru ca muncitorii cel ma prost plătiţi din Europa să beneficieze de salarii mai mari”, declară eurodeputata olandeză Agnes Jongerius (S&D, centru-stânga), co-raportoare a textului.

Salariul minim european s-a votat în UE, când vor încasa românii lefuri „ca afară”
Acest acord are la bază o propunere prezentată în octombrie 2020 de către Comisia Europeană (CE) în lupta împotriva dumpingului social în UE şi în vederea încurajării unei convergenţe ”în sus” a nivelului remuneraţiei.

Această nouă legislaţie vizează să consolideze greutatea negocierilor colective. Statele în care mai puţin de 80% din forţa de muncă este protejată printr-o convenţie colectivă urmează să fie obligate să creeze un plan de acţiune în vederea unei creşteri treptate a acestei acoperiri şi să implice parteneri sociali suplimentari în revizuirea cu regularitate a salariului minim.

Cei 27 sunt, în mod istoric, foarte împărţiţi în subiectul salariului minim, din cauza diversităţii sistemelor naţionale de stabilire a remuneraţiei.

Salariile mine variază extrem de mult în cadrul UE – de la 332 de euro în Bulgaria, la 2.202 de euro în Luxemburg, potrivit unor date din 2021.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Zboruri anulate din București și Cluj. Compania aeriană a eliminat deja rutele din sistemul de rezervări
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
Playtech.ro
Zodiile protejate divin de Paște 2025. Sunt binecuvântate, au parte numai de lucruri bune în viața lor
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Cum împarți două paie la trei partide. Dispută în coaliție pe numirea viitorilor judecători CCR | SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
E interzis total în Ungaria. S-a dat lege
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cutremur în România, astăzi! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Talon auto 2025. Anunț oficial de la RAR pentru șoferii din România: Colegii noștri nu au dreptul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Prognoza meteo ANM în România. Cum va fi vremea de Florii, Paște și 1 Mai
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt emisarii trimiși de Marcel Ciolacu la Mar a Lago să lămurească chestiunea Visa Waiver