Salariul minim majorat substanţial vine la pachet cu taxe şi amenzi mai mari. Simulare de calcul

Salariul minim ar putea creşte la 3.900 de lei brut în 2024; la stat se va acorda spor de performanţă, iar pensiile de serviciu civile vor fi recalculate în baza contributivităţii, conform programului de guvernare PSD.
Filip Stan
15 iun. 2023, 17:11
Salariul minim majorat substanţial vine la pachet cu taxe şi amenzi mai mari. Simulare de calcul

Salariul minim va crește la 500 de euro iar salariul mediu va atinge 1000 de euro, mai spune Marcel Ciolacu.

”Astăzi avem una dintre cele mai mari poveri fiscale din Uniunea Europeană la salariile mici, de două ori mai mare decât în Germania. În plus, știm cu toții, că o treime din salariații din România primesc acum salariul minim de 3000 de lei brut, adică 1900 de lei net. Pe baza dialogului cu sindicatele și patronatele, vom crește salariul minim pentru a reduce numărul salariaților cu normă întreagă aflați în sărăcie.

Toți cei care muncesc trebuie să aibă asigurat un nivel de trai decent. La finalul acestui mandat orice angajat trebuie să câștige minimum 500 de euro lunar iar câștigul salariului mediu net să ajungă la 1000 de euro”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

Program guvernare

Taxe mai mari dacă salariul minim pe economie creşte la 3.900 de lei. Simulare de calcul

În prezent, salariul minim pe economie este de 3.000 de lei, bani din care un angajat român rămâne cu 1.898 de lei în mână. Diferența de peste 1.100 de lei se reține direct la angajator, de unde este virată la bugetul de stat sub formă de impozite și contribuții sociale.

Din anul 2024, nivelul salariului minim pe economie ar trebui să crească la 3.800 de lei, în urma unor noi reglementări de la nivelul Uniunii Europene.

Guvernul a fost dat în judecată fiindcă a stabilit salariul minim la 1.863 de lei net. ”Peste 1,5 milioane de români trăiesc la limita subzistenţei”

Uniunea Europeană vrea să stabilească un „salariu minim european”, care nu va avea însă aceeași valoare în toate țările.

Salariul minim european se va calcula în funcție de veniturile medii din fiecare țară. El va fi stabilit la 50% din salariul mediu național, estimat la 7.600 de lei în 2024.

Astfel, salariul net (adică primit în mână de angajați) ar urma să crească la 2.250 de lei, faţă de 1.898 lei cât este în prezent, dar şi taxele se vor mări şi vor ajunge la 1.550 de lei, potrivit adevarul.ro.

Salariul minim pe economie ar putea ajunge la 3.900 de lei. Ce se va întâmpla cu taxele românilor și care sunt previziunile economiștilor

În prezent, salariul minim pe economie în România este de 3.000 de lei. Din acesta, salariatul rămâne în mână cu 1.898 de lei. Cei 1.100 de lei în minus sunt reținuți de către angajator, care trebuie să îi vireze direct la bugetul de stat sub formă de impozite și contribuții sociale.

Citește și: Messi ofertat din Arabia Saudită după suspendarea de la PSG. Salariul propus este unul enorm, record absolut

Începând cu anul următor, salariu minim pe enonomie ar urma să fie majorat, datorită unor reglementări impuse de Uniunea Europeană. Este programat ca UE să stabilească un „salariu minim european”. Totuși, acesta nu va avea aceeași valoare în toate țările.

Acest salariu minim european va fi calculat în funcție de veniturile medii care există în fiecare țară în parte. El va fi stabilit la 50% din valoarea salariului mediu națioonal. În România, acest lucru ar însemna că vor rămâne în mână cu 2.250 de lei, dar și taxele vor fi majorate la 1,550 lei.

Majorările ar urma să fie făcute în 2024, an electoral, și nu etapizat, până în 2026, conform directivei UE. Pe lângă capitalul electoral, politicienii beneficiază și de o creștere consistentă a veniturilor, fiindcă salariile bugetarilor de lux sunt raportate la salariul minim pe economie, indexat de 9-10 ori.

Care sunt previziuniile economiștilor cu previre la salariul minim

Un spor de 25% la salariul minim înmulțit cu 10 ar depăși inflația fără probleme. În schimb, la baza piramidei salariale, ceea ce se primește în plus va fi topit de inflație: deși vor avea mai mulți bani în mână, românii vor putea cumpăra mai puțin decât înainte de majorare. Analiștii economici sunt îngrijorați de această manevră populistă. Creșterea nefundamentată a salariului minim ar duce la scăderea competitivității pe piețele externe, la închiderea multor firme și deci la șomaj, se arată într-o minută a Consiliului BNR.

”După ce au obligat ca orice afacere din România, indiferent de dimensiuni, să aibă minimum un angajat cu salariu pentru care să se plătească contribuţii (şi s-au lăudat, astfel, cu această formă de iobăgie de iz fanariot, neîntâlnită nicăieri în lumea civilizată), era de aşteptat să vină din nou cu ideea de a creşte salariul minim, a răspuns analistul economic. Însă, realitatea arată că nu există, în acest moment, nici măcar un minim studiu de impact legat de efectele creşterii salariului minim. S-ar putea să fie un adevărat bumerang economic care, în loc de efecte pozitive – o creştere a bunăstării oamenilor, să provoace inflaţie şi disponibilizări de personal”, a spus Negrescu.

Citește și: Salariu minim de 3800 de lei. Avertismentul economiştilor: „Iobăgia economică pe stil nou riscă să dinamiteze economia”

Spynews
David Popovici a vorbit despre relația pe care o are cu Taisia, iubita lui: „Mă face să nu mă simt vinovat”
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
Peștele bun și ieftin care te ajută să ai oase sănătoase. Îl găsești ușor în comerț și e bombă de vitamine
Capital.ro
Bani pentru FEMEILE din România. 4 septembrie, data limită la dosar. Mii de euro de persoană
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
Strănuți sau tușești? NU vei mai avea voie în tren! Vei fi dat jos pe loc din vagon
Adevarul
E Budapesta peste București? Un vlogger celebru dă verdictul. „Sunt șocat de ceea ce văd, priviți câtă nesimțire aici” VIDEO
Spynews
Țara de vis în care să vă petreceți anii de pensie. Serviciile medicale sunt gratuite și se află în topul statelor cu un nivel de trai avantajos
Spynews
David Popovici luptă pentru aurul olimpic și la 100 de metri. Programul de marți al românilor la Jocurile Olimpice de la Paris
Evz.ro
Schimbări radicale pentru elevii de liceu. Ministerul a aprobat noul format
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
David Popovici explică succesul victoriei de la JO 2024. Ce a făcut după startul cursei, asta i-a adus AURUL
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul accidentului din Pantelimon: Piciorul fetiței de 7 ani nu a putut fi salvat din cauza complicațiilor
Capital.ro
Ungurii au luat fața României. Ungaria e deja la ani lumină: Știu că voi deranja multe persoane
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Roy Cooper și Gretchen Whitmer se retrag din cursa pentru vicepreședinția SUA
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind ADERAREA la SCHENGEN! AUSTRIA a ANUNȚAT!
Shtiu.ro
Cele mai bune glume la postarea lui Iohannis despre reușita lui Popovici!